Succébaletten Gustavia visas på SVT 22 mars
Nu får hela landet chansen att se den hyllade baletten Gustavia, som hade urpremiär på Kungliga Operan i höstas och spelades för fullsatta salonger. Lördag den 22 mars visar SVT en inspelning av Gustavia samt en dokumentär om arbetet bakom kulisserna inför urpremiären av verket, som är en beställning för Kungliga Baletten skapad av koreograf Pär Isberg och manusförfattare och regissör Amir Chamdin. Huvudrollen som Gustav Badin Couschi dansas av franska stjärnsolisten Guillaume Diop.

Gustavia skildrar en sann histora, den för många svenskar okända berättelsen om två pojkar som växer upp samtidigt vid det svenska hovet; den blivande kung Gustav III och hans adoptivbror Gustav Badin Couschi. Den ene född prins, den andre förslavad, bortrövad till Sverige som en gåva till drottningen och sedan adopterad in i den svenska kungafamiljen.
»Jag förstod att det fanns en oberättad historia här, eftersom jag aldrig hört talas om honom. När jag sedan insåg att han inte bara levde på slottet utan också var adopterad in i den kungliga familjen och dessutom under en period en uppburen stjärna på den svenska balettscenen insåg jag hur viktig den här historien är att berätta«, säger regissör och manusförfattare Amir Chamdin.
Baletten Gustavia skildrar Gustav Badin Couschis liv inom det svenska hovet och som dansare i slutet av 1700-talet, vid tiden när Kungliga Operan och Kungliga Baletten grundades. Det är en skildring av utanförskap, broderskap och rivalitet, men också en berättelse om kärlek mot alla odds, mellan Gustav Badin och prinsessan Sofia Albertina.
Regissör och librettist Amir Chamdin är filmregissör, senast aktuell med tv-serien Börje – the journey of a legend om ishockeyspelaren Börje Salmings liv och med Cornelis, filmen om Cornelis Vreeswijk. Han har även en bakgrund som musikvideoregissör och som musiker i bandet Infinite Mass.
Koreograf Pär Isberg tilldelades 2024 den kungliga medaljen Litteris et Artibus »För framstående konstnärliga insatser inom svensk och internationell danskonst«. Pär var senast aktuell på Kungliga Operan med den omåttligt populära Nötknäpparen, en av Operans verkliga långkörare, med över 350 föreställningar i huset.
Scenografi av Cinzia Lo Fazio, som arbetat för både scenkonst och för filmproduktion med regissörer som Ettore Scola och Steven Spielberg, samt med amerikanska storfilmerna ”Änglar och demoner” och ”Red Notice”. Cinzia var under många år ateljéchef för ett av de främsta filmcentrumen, italienska Cinecittà, och har ett mångårigt samarbete som scenograf med Kenneth MacMillan Foundation.
Kostym av Selam Fessahaye, den prisbelönta modedesignern, vars kreationer har visats runt om i världen och burits av profiler som Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Selam har bland annat vunnit pris på Elle-galan och NK-galan och hon är en av de framstående aktörerna inom den skandinaviska modevärlden.
Ljusdesign av Tobias Rylander, som skapat ljusshowen till Beyoncés världsturné samt Loreens vinnande bidrag i Eurovision song contest 2023. Tobias har också tidigare gjort ljusdesign och scenografi till baletten Askungen på Kungliga Operan.
Dramaturg är David Nzinga, filmproducent och skådespelare som bland annat producerat filmerna om Maria Wern, baserade på deckarförfattare Anna Janssons romaner, och jobbat som skådespelare på såväl filmduken som på Dramaten och Unga Klara.
Gustavia spelades på Kungliga Operans stora scen 18 oktober till 9 november 2024.
Franske Guillaume Diop, étoile på Parisoperan, samt brasilianske João Felipe Santana alternerade i rollen som Gustav Badin Couschi. Rollen som prinsessan Sofia Albertina delades av Luiza Lópes och Maya Schonbrun. Nadja Sellrup och Daria Ivanova alternerade i rollen som drottningen medan den blivande Gustav III gestaltades av Darrion Selllman och Carl Sjögren.
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder



Om Kungliga Operan
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.
Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
SVT visar dokumentären Mats Ek - I arbete, om skapandet av koreografens sista verk.15.4.2025 10:20:02 CEST | Pressmeddelande
I samband med att mästerkoreografen Mats Ek fyller 80 år visar SVT en dokumentär gjord av Kungliga Operans filmare Maria Paulsson. I filmen Mats Ek - I arbete får tittarna följa med bakom kulisserna under skapandet av verket En kopp kaffe, som hade premiär på Kungliga Operan under våren 2025.
Anders Hellström appointed new Artistic Director of the Royal Swedish Ballet14.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Anders Hellström has previously been artistic director of several other prominent ballet companies, including the Göteborg Opera Dance Company and Nederlands Dans Theatre. He will take up his position at the Royal Swedish Ballet this summer and take over from Nicolas Le Riche, whose appointment expires after eight years.
Anders Hellström ny konstnärlig chef för Kungliga Baletten14.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Anders Hellström har varit konstnärlig chef för flera framstående balettkompanier, bland annat Göteborgsoperans danskompani och Nederlands Dans Theatre. Han tillträder vid Kungliga Baletten i sommar och tar över efter Nicolas Le Riche, vars förordnande går ut efter åtta år på posten.
Kungliga Operan till nygamla lokaler i Nacka11.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det gamla kafferosteriet i Gäddviken, Nacka, blir åter hem för Kungliga Operans verksamhet när Operan flyttar dit repetitioner samt kostym- och maskateljé under tiden Operahuset renoveras och byggs om. I lokalerna hade Operan och Dramaten tidigare sina dekorateljéer, som nu finns i Flemingsberg.
Tärningen är kastad! I Julius Caesar styr mobbarna över skolgården till toner av Händel9.4.2025 16:14:06 CEST | Pressmeddelande
Regissör Clara Svärd förflyttar Händels opera Julius Caesar till en skolgård, där makt och relationer ställs på sin spets. Detta nyskrivna verk för Unga Operan är vårens stora premiär för den unga publiken och riktar sig till barn på mellan- och högstadiet. Texten är skriven av Sophie Helsing, efter Nicola Francesco Hayms original och kostym och mask är skapade av Magdalena Åberg. Julius Caesar har premiär på Rotundan den 11 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum