Karta över kliniska prövningar gör det enklare för patienter att hitta studier
Nu finns en ny digital karta över kliniska prövningar i Europa. Kartan ger patienter och hälso- och sjukvårdspersonal enkel tillgång till aktuell information om pågående kliniska studier i närområde och underlättar därför tillgången till klinisk forskning inom EU.

CTIS (Clinical Trials Information System) är namnet på en gemensam webbportal och databas för kliniska prövningar inom EU och EES. CTIS används av sponsorer av kliniska prövningar och täcker hela livscykeln för en klinisk prövning
Kartan bygger på den offentliga informationen i CTIS och förbättrar sättet som användare kan söka och hitta information om kliniska prövningar. Användare kan söka efter studier baserat på geografiskt område och medicinskt tillstånd. Sökfunktionen stödjer dessutom vardagligt språk och inkluderar ett automatiskt stavningsstöd som ger förslag vid eventuella stavfel. Sökresultaten visar kontaktuppgifter till ansvariga för studierna, vilket gör det möjligt för allmänheten att direkt ta kontakt för att fråga om möjligheten att delta i en viss studie. Den första versionen av kartan finns på engelska, men fler EU-språk kommer att läggas till i framtida versioner.
– Att hitta information om pågående kliniska prövningar har länge varit en utmaning, särskilt för patienter och vården. För patienter som söker nya behandlingsalternativ innebär detta en förbättrad möjlighet att hitta relevanta studier där deltagande kan vara aktuellt. Sjukvården får också bättre förutsättningar att vägleda patienter till kliniska prövningar som kan vara en del av deras behandlingsmöjligheter, säger Gunilla Andrew-Nielsen som är enhetschef för kliniska prövningar på Läkemedelsverket.
Ett steg mot ökad transparens och patienters delaktighet
Kartan är en del av handlingsplanen för initiativet Accelerating Clinical Trials in the European Union (ACT EU) för 2025-2026. Den svarar på önskemål om ett enkelt och patientvänligt verktyg för att hjälpa patienter och andra intressenter att hitta relevanta kliniska prövningar i Europa.
– I Läkemedelsverkets rapport till regeringen i november lyfte vi behovet av förbättrad tillgång till statistik och information om kliniska prövningar. EMA:s satsning är ett viktigt steg mot ökad transparens och patientdelaktighet i forskning, vilket kan bidra till snabbare rekrytering till studier och därmed påskynda utvecklingen av nya behandlingar, fortsätter Gunilla Andrew Nielsen.
Går i linje med SweTrial
CTIS innehåller en offentlig sökbar databas för hälso- och sjukvårdspersonal, patienter och medborgare, i linje med de höga transparenskrav som fastställs i förordningen om kliniska prövningar. Godkännandet och tillsynen av kliniska prövningar ligger hos EU:s och EES:s medlemsstater, medan EMA ansvarar för underhållet av CTIS. Europeiska kommissionen övervakar genomförandet av förordningen om kliniska prövningar.
– Satsningen går också i linje med SweTrial, som syftar till att stärka Sveriges förmåga att genomföra kliniska prövningar och förbättra patienters tillgång till dem. Med bättre verktyg för sökning och matchning mellan patienter och studier kan vi tillsammans skapa en mer tillgänglig och effektiv forskningsmiljö i Sverige och EU.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum