Greenpeace

EU-kommissionens strategiska projekt - en grå omställning

Dela

Idag presenterade EU-kommissionen  47 europeiska strategiska projekt som ska bidra till EU:s försörjning av strategiska mineraler. Tre av dessa ligger i Sverige. Dessa projekt ska få ekonomiskt stöd eller förenklad tillgång till kapital samt prioriterade och underlättade tillståndsprocesser. Tanken är också att tillståndsprocessen för gruvor ska ta max 27 månader och för processindustri endast 15 månader.

De tre svenska projekt som ska prioriteras enligt EU-kommissionen är:
ReeMAP, en anläggning från LKAB för att få ut apatit och andra mineraler ur gruvrester, men där ingår även Malmberget gruvan och den tänkta gruvan Per Geijer
Northvolt Revolt AB (återvinning av batterier)
Talga Natural Graphite ONE  (grafitgruva)

Greenpeace kampanjledare Carl Schlyter kommenterar EU-kommissionens utvalda projekt så här:

– Vad kommissionen presenterade idag är en grå omställning som riskerar att kränka samernas rättigheter och drabba lokalbefolkningen. Mindre än en fjärdedel av projekten handlar om att återvinna eller byta ut strategiska mineraler och EU-kommissionen tycks gynna projekt där spekulation snarare än hållbarhet är drivkrafterna. Det finns inget att vinna på att driva igenom nya gruvprojekt i panik, EU bör istället fokusera på att stötta en ekonomisk utveckling, nya affärsmodeller och ökat producentansvar som kan minska behoven av nya gruvor.

– Per Geijer-gruvan och Talga Natural Graphite ONE i Vittangi hotar båda urfolksrättigheter och samebyarnas möjligheter att existera. Taigas gruva hotar dessutom ett värdefullt Natura 2000-område och lokalpolitikerna är emot den. Northvolt Revolts batteriåtervinning är under konkursutförsäljning och kännetecknas tyvärr mer av spekulation än hållbarhet i dagsläget.

– Det är generellt en hög risk att storsatsa på specifika gruvprojekt, teknikutvecklingen är snabb och om tio år kan andra batterilösningar dominera och lokalbefolkningen kommer då lämnas åt sitt öde med förgiftat vatten samt övergiven och förstörd natur. Nya gruvor bör komma sist, inte först i omställningen mot hållbarhet. Cirkulära affärsmodeller, återanvändning och återvinning är däremot tekniker vi alltid kan exportera till omvärlden.

Kontakt: 
Carl Schlyter, kampanjledare på Greenpeace, 070-234 13 57

Nyckelord

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet31.3.2025 09:47:03 CEST | Pressmeddelande

Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye