Internationella gymnasiet upplevde Indien
Elever och lärare från Internationella gymnasiet kom nyligen hem från en drygt två veckor lång studieresa till Indien. Där träffade de bland annat indiska skolelever, gjorde besök på frivilligorganisationer och lärde sig om den indiska kulturen. En resa som stärkte elevernas kunskaper om indiska samhällsförhållanden och gav tydlig förståelse för hur människors livsvillkor varierar i världen. Gemenskapen i gruppen och den positiva känslan av att klara en krävande resa är också något som eleverna lyfter fram efteråt.

”Det bästa var att uppleva Indien på riktigt – maten, människorna och alla platserna som vi besökte” säger Asma, en av eleverna på det samhällsvetenskapliga programmet. Resan inleddes med några dagar i storstaden Mumbai. Där fick de bland annat följa med en frivilligorganisation till en av världens största slumområden, Dharavi, för att lära sig hur människor bor och arbetar i området.
Huvuddelen av resan tillbringades dock i staden Tiruchirappalli i sydöstra Indien, med ett program späckat av upplevelser. För att lära känna jämnåriga och förstå mer om landet genomfördes utbyten med indiska elever från en enklare landsbygdsskola, en privatskola inne i stan, samt med studenter på ett muslimskt college.
”Något som var spännande var att få träffa alla nya personer, speciellt under skolbesöken” berättar eleven Sena och fortsätter: ”De var jättetrevliga och väldigt intresserade av att träffa oss.”
Gruppen besökte även flera frivilligorganisationer, NGO:s (non governmental organizations), bland annat ett center för funktionsnedsatta barn och en organisation som hjälper blinda kvinnor att få arbete. ”Alla dessa NGO:s är mycket viktiga och Indien skulle inte fungera särskilt bra utan dem. Det gav mig hopp om mänskligheten” säger eleven Jehat, som också uppskattade gemenskapen i gruppen, och hur de satt och pratade och umgicks tillsammans på kvällarna.
Internationella gymnasiet drivs av stiftelsen Folkuniversitetet, som alltid har arbetat med internationella frågor. Studieresor har därför varit en viktig del av utbildningen på gymnasiet ända sedan skolan grundandes 2001. Genom åren har resor gjorts till bland annat, Costa Rica, New York, Berlin och Bryssel. Studieresor till Indien har genomförts sedan 2008. ”I en alltmer polariserad värld är behovet av utbyten och interkulturell förståelse viktigare än på länge” menar rektor Fredrik Lund och tillägger: ”Genom att se hur människor lever på andra platser i världen får man perspektiv på sin egen tillvaro och större förståelse för olika sätt att leva sina liv på”.
”Jag lärde mig att livet kan vara väldigt varierande i olika länder”, säger Asma. ”Jag visste inte hur jag skulle klara av resan, eftersom det var första gången som jag var så långt borta hemifrån. Men det gick jättebra. Det var roligt, och tiden gick fort!”.
Sena avrundar med att säga: "Man måste besöka ett land för att verkligen få veta hur det är. Jag hade många tankar om Indien innan vi kom dit, men det visade sig vara stereotyper.”
Kontakter
Fredrik LundRektor vid Internationella Gymnasiet
Tel:018-68 00 83fredrik.lund@folkuniversitetet.seLänkar
Folkuniversitetet - kunskap förändrar
Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.
Följ Folkuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet
Folkuniversitetet i Malmö öppnar ny konstateljé12.4.2025 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
Nu samlas Folkuniversitetets konstkurser i Malmö under samma tak. Från den 10 april börjar konstkurserna ges i Malmös växande kulturområde på Kopparbergsgatan 4.
Från kock till hållbarhetsinnovatör7.4.2025 15:20:15 CEST | Pressmeddelande
Maja Rikardsson har pluggat yrkeshögskoleutbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör, distans på Folkuniversitetet. Efter sitt examensarbete fick hon snabbt jobb på Mixum, ett företag inom Greenfood-koncernen. I rollen som produktansvarig leder hon nu hållbarhetsinitiativ och driver innovationer för att forma framtidens livsmedelssektor.
Balettakademien firar 10 år med danshälsa!7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
På Internationella Parkinsondagen den 11 april är det jubileum på Balettakademien Stockholm, då BA Danshälsa fyller 10 år. Under de tio år som gått har man framgångsrikt arbetat för att främja fysisk, psykisk och social hälsa genom dans. Välkommen till en inspirerande och festlig dag med föreläsningar, workshops och uppträdanden!
Folkuniversitetet får förtroendet att bedriva vuxenutbildning i Varberg2.4.2025 09:51:35 CEST | Pressmeddelande
Folkuniversitetet får fortsatt förtroendet att erbjuda invånarna i Varberg komvux-utbildning. Det nya avtalet gäller från 1 augusti.
Starta sommaren med dans och glädje i Falkenberg26.3.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
För tredje året i rad bjuder Folkuniversitetet in alla danssugna barn och ungdomar till sommardansläger i Falkenberg. Under sju dagar fyllda av rörelse, kreativitet och gemenskap får deltagarna chansen att uppleva en oförglömlig start på sommaren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum