Kulturen i Lund

Kulturen i Lund rekryterar två nya chefer!

Dela

För första gången på länge ska Kulturen i Lund rekrytera två nya chefer. Det är de båda cheferna för Kulturens samlingar och fastigheter som går i pension, och nu söker museet deras ersättare.

– Det här är två nyckelbefattningar av stor betydelse för museet, säger museichef Gustav Olsson. 

En kinesisk Qilin-staty bland olika konstföremål i en utställning.
En kinesisk Qilin, ett mytomspunnet djur Foto: Johan Romin Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett kulturhistoriskt museum i centrala Lund, med friluftsmuseum, historiska byggnader och utställningar. Kulturen har också en av Sveriges största kulturhistoriska samlingar. Föreningsägda Kulturen har funnits sedan 1882 och friluftsmuseet öppnade 1892.

Några av de viktigaste chefspositionerna – på ett museum med en samling som omfattar cirka 1,8 miljoner föremål och som har ett ett 50-tal historiska byggnader att förvalta – är samlings- och fastighetscheferna. 

I och med två pensionsavgångar söker nu museet efter de nya krafter som ska ta över dessa båda viktiga positioner.

– Det är naturligtvis en stor möjlighet att få rekrytera två sådana nyckelbefattningar till museet. Kulturen i Lund är ett museum som befinner sig i en stark utvecklingsfas. I ett läge med svåra ekonomiska villkor för hela museisektorn försöker vi bredda finansieringen utan att tappa fokus på museets kärnuppdrag: att utforska det förflutna för att skapa en bättre framtid, säger museichef Gustav Olsson.

Samlingschefen ansvarar för en personalstyrka om cirka 15 personer. Här finns museets intendenter och konservatorer, som dagligen arbetar med samlingarna, både på museet i Lund, de många mindre museer som Kulturen också sköter om, samt i den stora samlingsbyggnaden Diabasen, där de unika förmål som inte ställs ut förvaltas.

Fastighetschefen ansvarar för de många historiska byggnaderna och är chef över en personalstyrka som har hand om allt från fastighetsförvaltning och säkerhet till restaurering och underhåll av de historiska byggnaderna och den unika parkmiljön. Förutom på friluftsmuseet i Lund har Kulturen även byggnader att förvalta på Kulturens Östarp i Sjöbo kommun.

Rekryteringsprocessen har inletts och beräknas vara klar under våren 2025.

Kontakter

Bilder

Gustav Olsson, museichef Kulturen i Lund
Gustav Olsson, museichef Kulturen i Lund
Foto: Johan Romin Kulturen i Lund
Ladda ned bild
Man river ner gammalt torvtak på träbyggnad.
Byggnadsvård. Olof Andersson river ned det gamla torvtaket i samband med renovering av taket
Kulturen Kulturen
Ladda ned bild
Kulturens Östarp, Brytestugan, torvtak
Byggnadsvård. Kulturens timmerman Olof Andersson lägger ett nytt tak på Brytestugan på Kulturens Östarp
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
En man går på en stenlagd väg bredvid Blekingegården, en historisk byggnad med grästak, på Kulturen i Lund.
Byggnadsvård. Blekingegården på Kulturen i Lund som fick ett nytt torvtak 2023
Foto: Kulturen Kulturen i Lund
Ladda ned bild

Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett kulturhistoriskt museum i centrala Lund med friluftsmuseum, historiska hus, utställningar, verksamhet för barn och ett stort antal experter inom byggnadsvård, historia, arkeologi och utställningsproduktion. Kulturen grundades 1882 av Georg Karlin och friluftsmuseet öppnade 1892. Kulturen är ett fristående museum som ägs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.

Följ Kulturen i Lund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund

"Mycket glädjande att Ravensbrückarkivet blir världsminne"11.4.2025 15:52:30 CEST | Pressmeddelande

FN-organet Unesco har beslutat att Ravensbrückarkivet vid Lunds universitetsbibliotek ska bli ett världsminne. Beslutet välkomnas av det kulturhistoriska museet Kulturen i Lund som har den närbesläktade samlingen med föremål från just Ravensbrück. – Det är ett mycket glädjande besked att Ravensbrücksarkivet har blivit utnämnt till världsminne av Unesco. Det är en tydlig markering om hur viktigt det är att uppmärksamma de personer som utsattes för nazisternas förbrytelser under andra världskriget och bevara deras vittnesmål för framtiden, säger Nina Davis, intendent på Kulturen i Lund.

Kulturen i Lund har Häcken full!7.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Nu öppnar den nya utställningen Häcken full på Kulturen i Lund, som handlar om hur det var att leva på landet i Skåne för 200 år sedan. I utställningen kan besökarna gå in i olika roller, som piga, fattighjon, farmor, barn, eller kanske till och med en höna. – Vi förenar rollspel med kunskap och humor och fokuserar på fantasi och kreativitet, säger utställningsproducenten Johanna Lisberg Jensen. Och vad betyder egentligen uttrycket "Häcken full"? Svaret finns i nya utställningen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye