Löneökningstakten växlar ner, men för lite
Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.

Även om vi lyckats växla ner löneökningstakten jämfört med förra avtalsrörelsen, är det ett högt lönemärke som kommer att vara utmanande för många branscher, däribland stora delar av de gröna näringarna som nu ska förhandla utifrån det nya industriavtalet säger, Anna Vargö förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare chefekonom Joakim Wirén konstaterar att Sverige befinner sig i en långdragen lågkonjunktur med ett osäkert omvärldsläge där den svenska konsumtionen inte tar fart. Ökade kostnader för löner, låglönesatsningar och förkortad arbetstid kommer vara kostsamt för företagen inom de gröna näringarna. Kostnader som tyvärr både höjer produktionskostnaderna och sänker konkurrenskraften för bland annat svensk livsmedelsproduktion och skogsråvara avslutar Joakim Wirén.
Det blev svåra förhandlingar i och med att facken baserade sina krav på en annan ekonomisk utveckling än den vi ser. Nivån vi förhandlat fram är acceptabel men kommer att vara tuff att förhålla sig till i våra kommande förhandlingar för de branscher som ligger utanför industriavtalet, säger Lena-Liisa Tengblad vd Gröna arbetsgivare
En annan viktig del i årets avtalsförhandlingar var parternas samsyn i frågan om arbetstidsförkortning (ATK) inte ska regleras genom lagstiftning. Arbetsgivarsidan är i grunden negativa till ATK på grund av de negativa effekter som det har på produktivitetsutveckling och kompetensförsörjning.
Vi ser problem med utökad arbetstidsförkortning, eftersom den minskar den produktiva tiden i våra företag. Det är dock bättre att vi parter hanterar frågan än att lagstiftaren blandar sig i, eftersom arbetstid och lön är frågor som är så nära förknippade med varandra. Jag kan konstatera att förhandlingsresultatet också tillgodoser företagens behov, säger Anna Vargö, förhandlingschef Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare förhandlar inom industriavtalet för svenskt skogsbruk och utanför industriavtalet för Lantbruken, Trädgårdsanläggningsföretagen, Djursjukvården och Golfanläggningarna.
De nya avtalen löper från och med 1 april 2025, till och med den 31 mars 2027.
Inför 2025 års avtalsförhandlingar gick Facken inom industrin ut med ett lönekrav på 4,2 procent. Arbetsgivarna tackade till det första avtalsbudet, den 21 mars, med en avtalslängd på 3 år och ett samlat avtalsvärde på 7,7 procent. Facken inom industrin svarade nej.
Arbetsgivarorganisationerna inom industrin: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, IKEM – Innovations- och kemiarbetsgivarna, Gröna arbetsgivare, TEKO, Grafiska Företagen samt Trä- och Möbelföretagen (TMF).
Facken inom industrin: Unionen, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, GS-facket och Livs
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgAnna Vargöförhandlingschef
Tel:08-762 72 77anna.vargo@grona.orgLena-Liisa TengbladVdGröna arbetsgivare
Tel:08-762 72 13lena-liisa.tengblad@grona.orgGröna arbetsgivare
Arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna som består av 4 000 företag inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Nytt kollektivavtal för landets djurparker18.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Avtal har slutits mellan Gröna arbetsgivare och Hotell- och restaurangfacket, HRF för Sveriges djurparker. Det tvååriga avtalet följer Industriavtalet med en total löneökningstakt på 6,4 procent.
Nya siffror från SCB - nu blev regeringens förslag om minimilöner ännu dyrare17.6.2025 08:29:07 CEST | Pressmeddelande
Nya siffror visar att medianlönen i Sverige nu ligger på 37 100 kronor i månaden, 1500 kronor mer än föregående år. Det innebär också att regeringens förslag om att införa statliga minimilöner för arbetskraft från länder utanför EU blir ännu dyrare för landets arbetsgivare.
Nya avtal för tjänstemän i de gröna näringarna4.6.2025 13:29:24 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare och Unionen har tecknat nya kollektivavtal med viktiga förbättringar för avtalsområdena golf, jordbruksrelaterade företag, djursjukvård och djurparker, hushållningssällskap och husdjursföreningar samt trädgårdsodling och trädgårdsanläggning.
Risk för ännu högre matpriser framöver4.6.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt den nya rapporten från Gröna arbetsgivare ser lantbruket optimistiskt på ökad försäljning, men stigande kostnader, låg tilltro till politiken och ökad kompetensbrist drar ner förväntningarna. Rapporten synliggör flera hinder för ökad produktion, vilket är negativt för utvecklingen av livsmedelspriser och ökad självförsörjningsgrad.
Nytt avtal för landets tomat och äppelodlare3.6.2025 16:38:20 CEST | Pressmeddelande
Avtal har slutits mellan Gröna arbetsgivare och Livsmedelsarbetareförbundet för Sveriges trädgårdsodlingsföretag. Det är företag som exempelvis plantskolor, handelsträdgårdar, växthus och fruktodling. Det tvåriga avtalet följer Industriavtalet med en total löneökningstakt på 6,4 procent.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum