Riksintresse för olivin detaljavgränsas
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har tagit fram en detaljavgränsning för olivinfyndigheten Kittelfjäll i Vilhelmina kommun. Fyndigheten pekades ut som riksintresse 1996, men får först nu fullt skydd för att säkra framtida behov av det viktiga industrimineralet.

SGU har fattat beslut om detaljavgränsning för en fyndighet med olivin i Kittelfjäll i Vilhemina kommun i Västerbotten. Olivinfyndigheten pekades ut som riksintresse för värdefulla ämnen eller material av SGU redan 1996, men i och med att detaljavgränsning har saknats har det varit svårt att bevaka att riksintresset har skyddats.
I dag importeras merparten av det olivin vi använder från Norge, som är en av de världsledande producenterna av detta industrimineral. Olivin används framför allt inom järnframställning, men kan också användas till eldfast material och för värmelagring.
– En reservfyndighet av olivin i Sverige är av stor betydelse för samhällets försörjningsberedskap i händelse av stoppad import. Kittelfjäll bedöms var den kända fyndighet i Sverige som har de bästa förutsättningarna för att kunna möta det inhemska behovet av olivin, säger Anette Madsen, generaldirektör för SGU.
Detaljavgränsningen syftar till att underlätta bedömningarna om hur olika typer av markanvändning kan hindra eller försvåra eventuell framtida utvinning av olivinfyndigheten.
– Det finns i dag inga planer på brytning av fyndigheten, utan det handlar om att säkra ett eventuellt framtida behov, säger Gunnar Rauseus, statsgeolog vid SGU.
Riksintressen för värdefulla ämnen eller material ska betraktas som ett markanspråk och det är först vid beslut om förändrad markanvändning som avvägningar mellan oförenliga riksintressen måste göras. Det kan därför finnas överlappande riksintressen. Syftet med riksintressen är att de ska vara verktyg för långsiktig mark- och resursplanering.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSveriges geologiska undersökning
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder

Om SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Guldfyndighet i Västerbotten blir riksintresse17.6.2025 09:41:46 CEST | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har pekat ut och detaljavgränsat fyndigheten Strömfors i Skellefteå kommun som riksintresse. Förutom guld och Zink innehåller fyndigheten flera samhällsviktiga metaller.
Nytt mineral upptäckt av SGU-geolog16.6.2025 09:45:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt mineral har upptäckts av Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU). Mineralet har fått namnet ertlit och kommer från en pegmatit, en så kallad gångbergart på den afrikanska ön Madagaskar.
Vinnarna i Mineraljakten utsedda4.6.2025 14:40:00 CEST | Pressmeddelande
I dag avslöjades vinnarna i 2024 års upplaga av tävlingen Mineraljakten, som anordnas av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Förstapriset går till ett mineralfynd som visar på en tidigare okänd förekomst av volfram, samt bekräftar tidigare fynd av sällsynta jordartsmetaller och koppar i Småland. Förstapristagaren belönas med 75 000 kronor för sitt tävlingsbidrag.
Nu flyttar SGU till nytt huvudkontor15.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag, den 15 maj, flyttar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) in i nya lokaler i det så kallade Lumi-huset, som är en återbruksfastighet, i centala Uppsala. Lokalerna inrymmer både kontorsarbetsplatser och laboratorier.
Risk för vattenbrist13.5.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Landets grundvattennivåer är så låga att Sveriges geologiska undersökning i dag, den 13 maj, utfärdar ett meddelande om risk för vattenbrist för flera län i södra Sverige. I stora delar av landet är nivåerna långt under det normala för årstiden – och de sjunker dessutom i snabb takt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum