Region Uppsala

Muncancer - fokus för nationell konferens i Uppsala

Dela

Muncancer är ett växande folkhälsoproblem som hänger ihop med en åldrande befolkning.  Under åren 2008–2022 ökade mun- och svalgcancer i Sverige med 68 procent och fler förväntas insjukna kommande år. Just nu pågår en studie som syftar till att utveckla effektiva metoder för screening av riskgrupper för att minska insjuknandet och kunna sätta in behandling tidigt. Ämnet är fokus för en nationell konferens om oral cancer i Uppsala 10-11 april där Region Uppsala är medarrangör.

Effektiva metoder för screening av personer som riskerar utveckla muncancer.  Det är fokus för en pågående studie där forskarna analyserar förändringar i celler, vävnad, saliv och blodprover med hjälp av nya metoder inom AI-stödd bilddiagnostik, molekylärbiologi och självprovtagning. På bilden syns orala epitelceller från ett cytologiskt borstprov från munslemhinnan, infärgade med Papanicolaou-tekniken. Nyutvecklad AI-analys av digitala mikroskopibilder kan hjälpa cytodiagnostiker att upptäcka förstadier till skivepitelcancer, den vanligaste maligna tumören i munhålan.
Effektiva metoder för screening av personer som riskerar utveckla muncancer. Det är fokus för en pågående studie där forskarna analyserar förändringar i celler, vävnad, saliv och blodprover med hjälp av nya metoder inom AI-stödd bilddiagnostik, molekylärbiologi och självprovtagning. På bilden syns orala epitelceller från ett cytologiskt borstprov från munslemhinnan, infärgade med Papanicolaou-tekniken. Nyutvecklad AI-analys av digitala mikroskopibilder kan hjälpa cytodiagnostiker att upptäcka förstadier till skivepitelcancer, den vanligaste maligna tumören i munhålan. Joakim Lindblad/Uppsala universitet

– Fokus för det pågående projektet är diagnostik och uppföljning av potentiellt maligna skador eller sjukliga förändringar i munhålan. Målgruppen är personer med hög risk att utveckla muncancer. Vi vill utveckla nya metoder för screening för att kunna förebygga sjukdom, diagnostisera tidigt och erbjuda individanpassad behandling, så kallad precisionsmedicin med nya behandlingar, säger Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala.

I studien analyserar forskarna förändringar i celler, vävnad, saliv och blodprover. Patienterna följs upp under fem år vilket ger en möjlighet att observera tidiga tecken på sjukdomsutveckling. Insamlade prover analyseras med stöd av molekylära metoder och AI-analyser.

Utmaningen är, enligt Runow Stark, svårigheter att bedöma cancerrisk i det enskilda fallet. I cirka tre till fem procent av fallen utvecklas förändringarna till cancer, ofta med dålig prognos eftersom tumören diagnostiseras alltför sent.

– Med nya metoder inom AI-stödd bilddiagnostik, molekylärbiologi och självprovtagning kan vi rädda liv. Vi bedömer att det går att halvera förekomsten av muncancer, men också att kunna erbjuda bättre bevarad funktion, utseende och livskvalitet för de drabbade samt minska vårdbehov och kostnader, framhåller Christina Runow Stark.

Detta kommer att diskuteras under den nationella konferensen om oral cancer på Wiks slott 10-11 april; Mot prevention av muncancer - cytologisk screening, AI-stödd diagnos, molekylära markörer och riktade terapier. Konferensen har deltagare från flera universitet och regioner i Sverige.

– Det är första gången vi arrangerar denna konferens och vi har stora förväntningar och är överraskade över det tydliga intresset med 50 deltagare, varav 20 ska tala och presentera det senaste inom prevention och diagnostik, konstaterar Christina Runow Stark.

På konferensen ska man dela och diskutera erfarenheter, resultat och möjligheter. Bland deltagarna finns högspecialiserade forskargrupper knutna till forskningsprojektet som bedrivs vid specialistmottagningar vid flera lärosäten och regionala sjukhus.



Nyckelord

Kontakter

Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala;
018-617 22 94, christina.runow.stark@regionuppsala.se

Joakim Lindblad, professor i datoriserad bildbehandling, centrum för bildanalys/institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet;
073-316 85 49, joakim@cb.uu.se

Jan Hirsch, professor emeritus, Instutionen för kirurgiska vetenskaper, Uppsala universitet;
070-394 83 23, jan.hirsch@uu.se

Bengt Hasséus, professor, avdelningen för oral medicin och patologi, institutionen för odontologi, Göteborgs universitet; 031-786 38 42, bengt.hasseus@odontologi.gu.se

Bilder

Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala
Christina Runow Stark, övertandläkare i orofacial medicin och tf verksamhetschef vid Folktandvården i Region Uppsala
Staffan Claesson Får användas i media.
Ladda ned bild

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 16 juni16.6.2025 15:06:14 CEST | Pressmeddelande

Alla kortläsare i Psykiatrins hus ska bytas ut Samtliga passerkortsläsare i Psykiatrins hus kommer att bytas ut. Programarbetet får kosta högst 2,1 miljoner kronor. Därefter går projektet direkt vidare till genomförande, för en kostnad av maximalt 49,2 miljoner kronor. Dessa beslut tog fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Befintligt system har en indikation för låg batterinivå som är svår att uppfatta, och är konstruerat så att dörren blir låst vid batterihaveri. Det saknas även kompletterande låscylindrar (vilket annars är standard i Region Uppsala) på en stor del av dörrarna. Resultatet är att både personal och patienter teoretiskt kan låsas inne, vid situationer då dörrarna absolut ska kunna öppnas. Frånsett detta tillverkas inte systemet längre, och det är inte längre möjligt att få tag i reservdelar. Eftersom ett byte behöver kunna göras under pågående verksamhet och lösningen behöver vara säker för både personal och patienter har ett mindre testbyte redan gjorts på en av

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 10-11 juni11.6.2025 16:01:50 CEST | Nyheter

Regionplan och budget 2026–2028 fastställd Regionfullmäktige fastställde regionplan och budget för 2026–2028. Av budgeten framgår att anslaget till sjukhusstyrelsen höjs med 829 miljoner kronor. En del av detta är kompensation för kostnadsökningar, men det ingår också satsningar på förlossningsvården på Akademiska sjukhuset, fler vårdplatser på Lasarettet i Enköping och insatser för att korta köer och utveckla vårdutbud och vårdteknik. Anslaget till vårdstyrelsen höjs med 343 miljoner kronor. Förutom att kompensera för kostnadsökningar ska medlen bland annat användas till att anställa fler distriktsläkare för att nå målet högst 1100 listade per läkare i primärvården. De pågående utvecklingsprojekten för att stärka hälso- och sjukvården, ”Helhetsgreppet” och ”Fokus vårdskifte” fortsätter under 2026 och 100 miljoner kronor sätts av för ändamålet. Arbetet med att flytta sjukhusbunden vård till mer vård nära länets befolkning fortsätter. Under 2026 ska Region Uppsala stärka arbetet gentemo

Ny rapport om precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård presenteras av universitetssjukhusregionerna2.6.2025 15:55:24 CEST | Nyheter

Sveriges sju universitetssjukhusregioner har gått samman för att stärka tillgängliggörandet av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården. Genom initiativet Ökad precision tillsammans presenteras nu en nulägesanalys och en gemensam målbild med fokus på att ge patienter i hela landet tillgång till mer träffsäker, jämlik och långsiktigt hållbar vård. Ambitionen är också att främja och tillvarata precisionsmedicinsk forskning, utveckling och innovation som bedrivs i den kliniska vardagen. Bakom initiativet står Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. – Vi vill skapa långsiktiga förutsättningar för att nya metoder och terapier inom precisionsmedicin når fram till patienter utifrån behov på ett jämlikt och hållbart sätt, i hela landet, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län och ordförande i initiativets styrgrupp. – Vi ser att Sverige har kommit en god bit på väge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye