AI minskar stress över arbetsuppgifter
AI minskar stressen för anställda med många arbetsuppgifter. Samma stressminskning gäller för anställda med nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie vid Örebro universitet och Ratio.
– Det finns en uppfattning om att AI leder till ökade krav och snabbare arbetstakt, som kan öka stressen. Här finner vi det omvända, åtminstone för en grupp anställda, säger Magnus Lodefalk, forskare i nationalekonomi.

Underlaget till studien är ett representativt urval av yrkesverksamma i Tyskland, som innefattade kön, ålder och olika yrken.
Magnus Lodefalk och hans danske forskarkollega Michael Koch fann att anställda som är mer exponerade för AI i mindre utsträckning rapporterar att deras stressnivå har ökat. AI som hjälp i jobbet skulle alltså kunna vara ett sätt att minska stressen.
– Kopplingen mellan minskad stress finns hos anställda som utför nya typer av uppgifter på jobbet - och om de utför många arbetsuppgifter. Minskningen av stress kan bero på att AI kan automatisera vissa uppgifter. AI kan också hjälpa de anställda att utföra andra uppgifter snabbare och bättre, säger Magnus Lodefalk.
Han kan inte fastslå någon direkt orsak till att AI kan minska stressen vid nya arbetsuppgifter:
– Tidigare forskning pekar på att tekniken kan automatisera vissa uppgifter och ge upphov till nya mer komplexa uppgifter. Kanske är det så att arbetet därmed upplevs som mer meningsfullt och stimulerande.
Kan resultatet av studien ge praktisk vägledning?
– Resultaten ligger väl i linje med det allmänna rådet: lär dig om och anamma tekniken där så är lämpligt.
Studien gjordes innan det stora genombrottet med generativ AI, som till exempel ChatGPT
– Det är möjligt att resultaten står sig, eftersom generativ AI kan vara ett verktyg som gör att jobbet blir mer stimulerande och att enklare uppgifter kan automatiseras. Förmodligen spelar typ av yrke en roll för hur man påverkas. Har du ett mindre komplext och mer enahanda arbete kan det finnas risk för ökad snarare än minskad stress, vilken viss tidigare forskning tyder på, säger Magnus Lodefalk.
Vad är nästa steg i forskningen på detta område?
– Vi hoppas kunna göra om och fördjupa studien när vi har fått mer aktuella data där generativ AI har hunnit få genomslag.
Nyckelord
Kontakter
Magnus Lodefalk
magnus.lodefalk@oru.se
072-221 73 40
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Här är Örebro universitets experter i sommar11.6.2025 12:06:15 CEST | Pressmeddelande
Vilken dryck passar bäst till midsommarmaten? Vad säger den senaste forskningen om fästingar och TBE? Hur kan jag undvika att mitt barn tappar mattekunskaper under sommaren? Örebro universitet har samlat ett trettiotal forskare som gärna berättar om sin forskning i sommar.
Ämnen i ingefära kan avslöja ursprunget11.6.2025 07:38:11 CEST | Pressmeddelande
Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats. Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet. Metoden som forskarna använt skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.
Ny forskning visar att fibrer stärker både tarm och immunförsvar4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen – de spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar Evangelia Kerezoudi i en ny avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
Örebro universitet vill starta en ny polisutbildning med 1000 studenter26.5.2025 08:15:22 CEST | Pressmeddelande
Örebro vill starta Sveriges nya polisutbildning. Det står klart efter att en gemensam avsiktsförklaring har undertecknats av Örebro universitet, Örebro kommun, Länsstyrelsen Örebro län och Region Örebro län. – Det är en stor och samhällsviktig utbildning som passar mycket väl ihop med den forskning och utbildning vi redan har, säger universitetets rektor Johan Schnürer.
Barnen kommer - då blir mamma projektledare22.5.2025 07:37:34 CEST | Pressmeddelande
När första och sedan det andra barnet kommer blir mamman ofta familjens projektledare. Detta trots att föräldrarna före och under graviditeten levde jämställt. Det visar en studie vid Örebro universitet. – Vår studie bygger på intervjuer med både mammor och pappor under en längre tid och visar hur mammor gradvis tar ansvaret för det mentala, koordinerande arbetet i familjelivet, säger Jenny Alsarve, forskare i sociologi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum