Svenskarna splittrade – grädde eller inte?
På söndag är det Carbonaradagen, men ska den romerska klassikern lagas med eller utan grädde? Frågan har länge delat svenska folket och en ny undersökning från Arla visar att debatten lever vidare.

Få rätter väcker lika starka känslor som pasta carbonara. I Italien är receptet heligt. Allt förutom spaghetti, guanciale, pecorino, äggulor och svartpeppar kan tolkas som en förolämpning mot nationen.
I Sverige har vi experimenterat mer med receptet, och genom åren har rätten försetts med allt från purjolök och ärtor till skinka – och inte minst grädde.
En majoritet lagar med grädde
Medan vissa varianter kommit och gått är just gräddens plats i receptet fortfarande en vattendelare. I en ny undersökning från Arla svarar en majoritet (55 procent) att de använder grädde när de lagar carbonara, åtminstone ibland.
Åsikterna varierar dock mellan könen. I undersökningen framgår att 56 procent av männen håller sig strikt till det gräddfria originalet, medan andelen konservativa kvinnor endast är 37 procent.
– Italienarna är väldigt noga med traditioner och regler men det är roligt att se att vi i Sverige fortfarande vågar göra carbonaran på vårt eget sätt. Matlagning handlar ju om att testa sig fram och hitta det man själv gillar bäst. På Arla använder vi självklart grädde, eftersom det lyfter smakerna i de andra ingredienserna och maxar såsigheten, säger Alvina Lundvall, innehållsansvarig för Arla.se.
När det gäller valet av protein är bacon favoriten bland både män och kvinnor, och föredras av drygt hälften av de svarande. Originalingrediensen guanciale hamnar först på tredje plats med 17 procent, slagen även av pancetta (22 procent).
Nyfiken på Arlas carbonara? Här är vårt populära recept med grädde!
Läs mer om varför grädde gör carbonaran ännu godare
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes via en frivillig enkät på Arlas receptsajt Arla.se. Enkäten var öppen mellan den 21 och 31 mars 2025 och besvarades av 495 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comOm oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Nu är vinnarna korade i Arla Guldko 202512.5.2025 21:10:53 CEST | Pressmeddelande
Klöverstugans förskola i Svedala, Aggarpsskolan i Svedala, Danderyds gymnasium i Danderyd, Restaurang Citronen i Katrineholm samt Väståkraskolan i Anderslöv – de är vinnarna i Arla Guldko 2025. Finalgalan och prisceremonin hölls i Stockholm den 12 maj, en dag full av inspiration, matglädje och firande av de fantastiska finalisterna som varje dag gör skillnad i sina verksamheter.
Arla lanserar kvarg i ny förpackning och smak8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nästa vecka lanseras Arlas milda kvarg 450 gram i en ny smidig förpackning för att bättre möta konsumenternas efterfrågan. Samtidigt uppdateras smakutbudet.
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i maj30.4.2025 13:16:49 CEST | Pressmeddelande
För femte månaden i rad lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat, både för konventionell och ekologisk mjölk.
Arla och Lantmännen i nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel30.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Arla och Lantmännen har tecknat ett långsiktigt avtal om fossilfri mineralgödsel för att minska klimatavtrycket från svensk livsmedelsproduktion och möjliggöra en mer fossilfri odling i Sverige. Avtalet sträcker sig över tre år, under vilka både antalet gårdar och volymerna kommer att öka successivt.
Han är Arlas nya mejerichef22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hervé Currat är ny mejerichef på Arlas mejeri i Östersund. – Det ska bli jättespännande att få arbeta i detta stora bondekooperativ. Jag ser verkligen fram emot att leda Arlas nordligaste mejeri, säger Hervé Currat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum