Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Innan samarbetet påbörjades var det oklart var gränsen mellan sjukvård och egenvård går. Vad är vårdcentralens ansvar och vilka sysslor kan hemtjänsten utföra? Det kunde exempelvis handla om att byta kateterpåse, lägga om enklare förband eller sätta på stödstrumpor. Det förekom avvikelser och det blev tydligt att region och kommun behövde samarbeta för att reda ut detta.
-Egenvårdslagen är bred och öppen för tolkning. När vi samlade alla vårdcentraler och hemtjänstutförare i kommunen blev det tydligt att olika aktörer hade olika uppfattningar om vem som har ansvar för vad, säger Shyi Klint som är Tyresö kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.
Tillsammans identifierade de områden som behövde förtydligas och gjorde ett gemensamt arbete med riskanalyser och rutiner. Nu är det tydligt vad som ska göras, av vem, när och hur.
Använda resurser smart
-För att klara av det ökande antalet äldre i framtiden behöver vården och omsorgen samarbeta för att använda våra gemensamma resurser på bästa sätt. Det är inte effektivt att olika aktörer genomför varsitt hembesök när en av dem kunnat utföra åtgärderna, säger Therese Billberg, som är geografisk samordnare för vårdcentraler i Tyresö.
För att säkerställa tillräckligt hög kompetens bland hemtjänstutförarna behövde hälso- och sjukvården dela med sig av sin kunskap. Vårdcentralerna i Tyresö tog fram digitala webbutbildningar över hur uppgifter ska utföras. Dessa ska alla medarbetare i hemtjänsten ta del av.
-Samverkan handlar om att ge och ta. Alla behöver kliva utanför sina ordinarie gränser lite grand för att det ska ske, säger Therese Billberg.
Tidigare kunde samma omsorgstagare få besök av flera olika aktörer under samma dag. Det kunde resultera i att hela dennes dag blev uppbunden så att det blev svårt att komma iväg på aktiviteter. Nu får omsorgstagarna färre besök, med kvalitet och en kontinuitet i deras hantering.
-Att hemtjänstens medarbetare får högre kompetens gör att de tidigare kan uppmärksamma om något inte står rätt till med omsorgstagaren och rapportera till vårdcentralen, säger Therese Billberg.
Flera åtgärder för ökad tydlighet och lägre trösklar
Vårdcentraler och hemtjänstutförare har enats om kontaktvägar för att vara mer tillgängliga vid snabba frågor dem emellan. Det gör det enklare för hemtjänsten att ringa vårdcentralen om det uppstår osäkerhet hemma hos omsorgstagaren och vice versa.
-Det är viktigt med tydlighet för att minska risken för fel. Alla hemtjänsttagare har en tydligt uppmärkt pärm hemma och längst bak sitter det numera en vårdplan som följer samma mall oavsett vilka aktörer som är inblandade, säger Shyi Klint.
Tillsammans har de också enats om smidigare arbetssätt som minskar administration och ökar tydligheten kring egenvårdsintyg och egenvårdsbedömning.
-Att ta fram webbutbildningar, mallar och nya arbetssätt tar arbetstid och medför initialt en kostnad. Men i längden är vi övertygade om att det frigör tid och leder till att resurser används på bästa sätt, säger Shyi Klint.
Ger ringar på vattnet
-Vi har fått frågan om det är patientsäkert att överlåta arbetsuppgifter till hemtjänsten? Det vi kan säga är att det inte var patientsäkert innan. Nu ökar vi kompetensen, vi har tydliga rutiner och en ansvarsfördelning som vi kan luta oss mot. Det ger oss större möjligheter att hävda när något är fel och att skriva avvikelser, säger Therese Billberg och Shyi Klint instämmer.
Nyckelord
Kontakter
Therese Billberggeografisk samordnare för vårdcentraler i Tyresö
Tel:08-123 479 04therese.billberg@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seSLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Föräldrar är mycket nöjda med BVC!17.6.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
98 procent av föräldrarna känner sig välkomna och 99 procent känner sig bemötta med respekt när de besöker sin BVC. Det visar resultatet av Region Stockholms offentligt drivna BVC:mottagningars patientenkät som över 700 föräldrar har svarat på.
Anna Tenje besöker seniormottagningen på Boo vårdcentral4.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Seniorer i Nacka kan möta sina vårdgivare och kommunkontakter vid ett och samma tillfälle. Det underlättar för äldre med komplexa sjukdomstillstånd och uppmärksammas av äldreministern som besökte seniormottagningen för att lära mer om verksamheten som ett gott exempel på samarbete mellan Region Stockholm och Nacka kommun.
Allt fler kvinnor väljer långtidsverkande preventivmetoder3.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) visar på förändrade mönster och stora skillnader i preventivmedelsanvändning i Stockholms län.
Var tredje vuxen stockholmare lider av långvarig smärta27.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport visar att 37 procent av den vuxna befolkningen i Stockholms län lider av långvarig smärta. Och för 11 procent är smärtan så svår att den begränsar vardagen. Rapporten publiceras av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och är baserad på enkätdata från Region Stockholms app Hälsometern.
Hälsoångest kan botas med internetbaserad KBT26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Upp till fem procent av Sveriges befolkning kan lida av hälsoångest (hypokondri). Trots att det finns effektiv behandling går många utan hjälp. En färsk studie visar att med internetbaserad KBT kan fler få tillgång till effektiv behandling – oavsett var i landet de bor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum