Nu har endast 3 av 100 inte tillgång till snabbt bredband
Allt fler invånare i Uppsala län har tillgång till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Enligt den senaste Mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen för år 2024 från Post- och telestyrelsen (PTS) har nu drygt 97 procent av hushållen i Uppsala län anslutning till fast bredband på minst 100 Mbit per sekund. Det innebär en ökning med nästan 4 procentenheter sedan året före. Snittet för hela Sverige är 97,66 procent.

Skillnaderna mellan länets kommuner minskar, men samtidigt är det fortfarande relativt stor skillnad i tillgången mellan länets tätorter och landsbygder. Bland Uppsala läns kommuner har Håbo och Uppsala kommun kommit längst med vardera 98,94 procent bredbandsanslutna hushåll. Älvkarleby kommun kommer strax därefter med 98,43 procent anslutna hushåll. Av länets övriga kommuner ligger Knivsta på 98,35 procent, Heby på 96,13 procent, Enköping på 95,55 procent, Östhammar på 93,21 procent, och Tierp på 89,83 procent.
Snabbast tillväxt av bredband på 100 Mbit per sekund hade Heby kommun, med en ökning på 14,78 procentenheter mellan år 2023 – 2024.
Utbyggnaden av bredband på landsbygderna går snabbare framåt än i tätorterna, vilket innebär att skillnaderna minskar. Utanför tätort och småort har 83,61 procent av länets hushåll tillgång till 100 Mbit per sekund, vilket är en ökning på 12,48 procentenheter mellan åren 2023 – 2024. I tätorter och småorter är ökningen cirka 2,67 procentenheter, vilket innebär att 99,49 procent av hushållen i Uppsala läns tätorter och småorter har tillgång till 100 Mbit per sekund.
Strategin för digital infrastruktur i Uppsala län 2022 – 2030 och den regionala utvecklingsstrategin sätter målen för bredbandsutbyggnaden. Dessa är:
År 2023 bör hela Uppsala län ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.
År 2025 bör 98 procent ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet, 99,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s, och 100 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s.
Statistik från oktober 2024 visar att 98,75 har tillgång till eller är i absolut närhet av 1 Gbit/s, 99,61 procent har tillgång till minst 100 Mbit/s och 99,96 procent har tillgång till minst 30 Mbit/s. Det betyder att Uppsala län som helhet uppfyller ett av tre delmål för 2025.
- Bredbandsinfrastruktur är idag en samhällskritisk infrastruktur som behöver finnas på plats och vara robust och säker. Infrastrukturen är en förutsättning för att kunna nå digital tillgänglighet och inkludering. Det ska vara möjligt att bosätta sig eller bedriva sin verksamhet var man än befinner dig i länet. Nu måste vi tillsammans i länet verka för att nå de sista hushållen och företagen som idag saknar en fungerande uppkoppling, säger Unn Harsem (C), regionråd med ansvar för regional utveckling.
- Det är roligt att se att utbyggnaden fortsätter att gå framåt och att det arbete som bedrivs från olika håll ger resultat. Jag vill passa på att särskilt lyfta fram de nätägare som är verksamma inom Uppsala län. De gör en fantastisk insats för samhället. I min roll vill jag uppmuntra våra nätägare och fortsätta förmedla vikten av att söka stödmedel från Post- och telestyrelsen (PTS). I år kommer PTS att utlysa drygt 800 miljoner kronor i ett statligt investeringsstöd för bredbandsutbyggnad, säger Sofia Millbert, regional bredbandskoordinator på Region Uppsala.
Region Uppsala arbetar för övergripande samordning och samverkan i bredbandsfrågor. Bredbandskoordinatorns roll är bland annat att bistå kommunerna, driva på bredbandsarbetet och se till att kommunerna har den information de behöver för att kunna arbeta med bredbandsfrågan.
Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggningen 2024
PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Undersökningen genomfördes i oktober 2024.
PTS kartläggning med all statistik finns på PTS statistikportal. Där finns metodbilaga och tabellbilaga. Underlaget finns också tillgängligt i kartformat på Bredbandskartan.
Statistikportalen - mobiltäckning och bredband (e-tjänst)
Länkar
God bredbandstäckning i Sverige – utmaningar kvarstår i glesbygd | PTS
Kontakter
Unn Harsem (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden: 072 – 202 23 81
Sofia Millbert, bredbandskoordinator på Region Uppsala: 076 – 134 76 99
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 10-11 juni11.6.2025 16:01:50 CEST | Nyheter
Regionplan och budget 2026–2028 fastställd Regionfullmäktige fastställde regionplan och budget för 2026–2028. Av budgeten framgår att anslaget till sjukhusstyrelsen höjs med 829 miljoner kronor. En del av detta är kompensation för kostnadsökningar, men det ingår också satsningar på förlossningsvården på Akademiska sjukhuset, fler vårdplatser på Lasarettet i Enköping och insatser för att korta köer och utveckla vårdutbud och vårdteknik. Anslaget till vårdstyrelsen höjs med 343 miljoner kronor. Förutom att kompensera för kostnadsökningar ska medlen bland annat användas till att anställa fler distriktsläkare för att nå målet högst 1100 listade per läkare i primärvården. De pågående utvecklingsprojekten för att stärka hälso- och sjukvården, ”Helhetsgreppet” och ”Fokus vårdskifte” fortsätter under 2026 och 100 miljoner kronor sätts av för ändamålet. Arbetet med att flytta sjukhusbunden vård till mer vård nära länets befolkning fortsätter. Under 2026 ska Region Uppsala stärka arbetet gentemo
Ny rapport om precisionsmedicin i svensk hälso- och sjukvård presenteras av universitetssjukhusregionerna2.6.2025 15:55:24 CEST | Nyheter
Sveriges sju universitetssjukhusregioner har gått samman för att stärka tillgängliggörandet av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården. Genom initiativet Ökad precision tillsammans presenteras nu en nulägesanalys och en gemensam målbild med fokus på att ge patienter i hela landet tillgång till mer träffsäker, jämlik och långsiktigt hållbar vård. Ambitionen är också att främja och tillvarata precisionsmedicinsk forskning, utveckling och innovation som bedrivs i den kliniska vardagen. Bakom initiativet står Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Örebro län, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen. – Vi vill skapa långsiktiga förutsättningar för att nya metoder och terapier inom precisionsmedicin når fram till patienter utifrån behov på ett jämlikt och hållbart sätt, i hela landet, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län och ordförande i initiativets styrgrupp. – Vi ser att Sverige har kommit en god bit på väge
Uppsnabbat från regionala utvecklingsnämnden den 21 maj23.5.2025 16:26:24 CEST | Nyheter
Tidsbegränsat extra stöd till Stiftelsen Leufsta Regionala utvecklingsnämndens beslutade vid sitt möte att tilldela Stiftelsen Leufsta extra stöd om 400 000 kronor år 2025 samt 400 000 kronor år 2026. Stiftelsen har anhållit om ett extra stöd för att ställa om och göra en nysatsning i syfte att långsiktigt utveckla vallonbruket Lövstabruk. Stödet behövs dels för att hantera en besvärlig ekonomisk situation, dels för att tillsammans med Stiftelsen Upplandsmuseet (SUM) inleda ett framtidsinriktat arbete för att utveckla verksamheten vid Lövstabruk. Samarbetet med SUM har inletts och man ser redan positiva resultat, men bedömer att det skulle behöva pågå i minst två år för att ge långsiktiga resultat. Utöver de ordinarie bidrag som Region Uppsala och Tierps kommun ger har parterna – Region Uppsala, Tierps kommun och stiftelsen Leufsta – diskuterat flera åtgärder. Beslutet om extra, tidsbegränsat stöd till stiftelsen från Region Uppsala är en av de planerade åtgärderna som även innefattar
Klart med namn på spårvägens hållplatser23.5.2025 15:27:50 CEST | Pressmeddelande
Vinghästtorget, Gälbo och Lyrikparken. Det är några av de namn på hållplatser längs spårvägssträckningen som Region Uppsala fattat beslut om. Hållplatsnamnen har tagits fram tillsammans med Uppsala kommun inom spårvägssamarbetet och kommunens namngivningsnämnd. Förslaget har också beretts med bland annat Institutet för Språk och Folkminnen.
Uppsnabbat från vårdstyrelsen den 21 maj21.5.2025 17:34:03 CEST | Nyheter
Distanslösning för jourerna i Tierp och Östhammar beslutad Jourmottagningarna i Tierp och Östhammar ska ha fortsatt oförändrade öppettider. Nattetid kommer läkarbemanningen att inriktas mot distanslösning i nära samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Nära vård och hälsa. Det beslutade vårdstyrelsen. Bakgrunden till förändringen är bland annat nya regler för dygnsvila som får stora konsekvenser på ordinarie vårdcentralsuppdrag om man håller fast vid fysisk nattbemanning för distriktsläkare på jourmottagningarna. Styrelsen beslutade också om olika åtgärder för att säkerställa en fortsatt god vård till invånarna. Bland annat ska berörda medarbetare, sjuksköterskor och undersköterskor på jourmottagningarna i Tierp och Östhammar ges en förstärkt kompetenssatsning för att få rätt förutsättningar till verksamhetsutveckling i bland annat glesbygdsmedicin. 500 000 kronor avsätts för detta ändamål. I den utredning som gjorts finns en rad rekommendationer inom områdena kompetensförsörjning, ar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum