Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
- Vi menar att ett beslut om säkerhetsklassning ska kunna överprövas i en domstol, istället för i en nämnd som förslaget ser ut nu. En förhandling enligt rättegångsbalken är den bästa regleringen för att bedöma muntlig bevisning, vilket vi ser som nödvändigt, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST.
Fackförbundet ST har kunnat skönja en attitydförändring hos statliga arbetsgivare, där arbetsgivare i större utsträckning tillämpar säkerhetsklassningar, och i ett fåtal fall kan misstänkas använda dem för att göra sig av med anställda av andra skäl än säkerhetsmässiga. Det är en mycket oroande utveckling, vilket gör att behovet av att tydliggöra reglerna kring säkerhetsprövningar är stort. Idag är sista dagen för att svara på remissen på utredningens förslag, och ST är i grunden positiva till förslaget men anser att det har brister på viktiga punkter.
- En viktig del handlar till exempel om hur dubbelt medborgarskap ska hanteras, där vi anser att det behöver finnas enhetliga och tydliga regler för hur vad som ska anses vara försvårande och förmildrande omständigheter, menar Joakim Lindqvist.
Enligt förslaget ska i vissa fall motivering till beslut kunna utelämnas, vilket Fackförbundet ST är mycket kritiskt till. Förbundet vill också ha möjlighet för den som omfattas av ett beslut att själv välja sitt rättsliga ombud, vilket det nuvarande förslaget inte tillåter.
- Vanligen handlar säkerhetsprövningsbeslut främst om en individs personliga lämplighet för en tjänst, och i undantagsfall om saker som rör Sveriges säkerhet. Därför menar vi att regelverket inte ska inskränka öppenhet och insyn mer än nödvändigt, för att förtroendet för och tilliten till besluten ska bli höga. Det bör vara utgångsläget i ett demokratiskt samhälle, säger Joakim Lindqvist.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgOm oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST lyfter jämställdhet och jakten på den effektiva staten i Almedalen11.6.2025 10:26:10 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka genomför Fackförbundet ST två seminarier i egen regi: ”Varför bryr sig ingen om jämställdheten? Det är dags för upprustning” och ”Jakten på den effektiva staten – är det verkligen ett svenskt DOGE vi behöver?”. Dessutom medverkar förbundsordförande Britta Lejon och förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar i flera andra seminarier under dagarna i Visby.
Den svenska förvaltningen är inte det som hindrar AI i Sverige4.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
AI är framtiden, men det betyder inte att Sveriges demokratiska modell som byggts upp under många år är utdaterad. Fackförbundet ST skriver i sitt remissvar till betänkandet AI-kommissionens färdplan för Sverige (SOU 2025:12) att kommissionen beskriver den svenska förvaltningsmodellen alldeles för förenklat och som ett hinder för att införa AI i det offentliga Sverige. ST efterfrågar också tydligare exempel på hur AI faktiskt kan användas för att förbättra människors tillvaro och arbetsmiljö.
Britta Lejon vald till ordförande för Offentliganställdas Förhandlingsråd2.6.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Över en halv miljon fackligt anslutna inom det offentliga samlas under paraplyet OFR – Offentliganställdas Förhandlingsråd. Britta Lejon är nu vald till ny ordförande för OFR, som gemensamt hanterar områden som pension, omställning och offentlig sektors utveckling.
Kriminalvårdens utbyggnad: ”Vi går från rehabilitering till förvaring”26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utbyggnaden av svensk kriminalvård går för fort. Trängseln på häkten och anstalter gör att risken för hot och våld ökar, både mellan intagna klienter och gentemot personal. Den snabba expansionen gör också att det återfallsförebyggande arbetat försämras. Detta visar en undersökning bland Fackförbundet STs medlemmar som arbetar inom Kriminalvården.
Nej till sänkt straffbarhetsålder14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år riskerar att skada barns utveckling och öka stigmatiseringen. Fackförbundet ST säger nej till utredningens förslag och varnar för att detta kan leda till att barn hamnar ännu längre bort från samhället och att deras rehabilitering försvåras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum