Ny rapport: fyra av fem ingenjörer vill ha mer AI-utbildning
Alldeles för få av landets ingenjörer får den vidareutbildning kring artificiell intelligens, AI, som de behöver och önskar. Det visar en ny enkätundersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. Nu behöver företag och högskolor i Ingenjörslandet Sverige storsatsa på AI för att inte tappa mark.

– Ingenjörerna inser att de måste öka sin kompetens om AI för att de själva och deras företag ska vara konkurrenskraftiga framöver. Nu är det arbetsgivarnas och högskolornas tur att ta till sig den insikten, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Rapportens resultat visar att artificiell intelligens, AI, slagit igenom brett på ingenjörernas arbetsplatser. Hälften använder redan AI-verktyg i sitt arbete i någon utsträckning. Fyra av tio svarar att AI ingår i de produkter eller tjänster som utvecklas av deras arbetsgivare.
Drygt 1 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer har i en undersökning svarat på frågor om de vill lära sig mer om AI. 81 procent av ingenjörerna uppgav i sina svar att de skulle vilja gå någon form av utbildning för att lära sig mer om AI. Över hälften skulle vilja gå en utbildning på arbetsplatsen, medan 21 procent vill göra det på ett universitet eller yrkeshögskola.
Om enkätsvaren är representativa för landets cirka 240 000 ingenjörer skulle det betyda att knappt 200 000 ingenjörer skulle vilja kompetensutveckla sig inom AI. Knappt en femtedel av ingenjörerna vill göra det på universitet eller högskola.
– Utan ingenjörer i världsklass kommer Sverige inte att kunna vara ett av de länder som leder utvecklingen mot säker, hållbar och pålitlig AI, säger Ulrika Lindstrand.
Detta föreslår Sveriges Ingenjörer:
- Erbjud fler AI-kurser. Lärosätena bör anpassa utbildningar inom generativ AI och maskininlärning för yrkesverksamma.
- Framtidens ingenjörsutbildningar utformas nu. På samma sätt som datorn en gång integrerades i utbildningarna, måste nu AI göra det. Det måste börja redan i dag.
- Stöd små och medelstora företag i AI-utbildning. Staten bör utveckla infrastruktur tillsammans med högskolor och näringsliv för att hjälpa mindre företag med testmiljöer och ekonomiska incitament till kompetensutveckling.
- Underlätta omställning mitt i arbetslivet. Sverige har ett utmärkt system för kompetensutveckling, men det måste fungera i praktiken. CSN måste ges tillräckliga resurser för att fortsatt korta ner handläggningstiderna av omställningsstudiestödet.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder

Dokument
Länkar
- Replik: Öka satsningarna – annars riskeras vårt välstånd (Dagens Industri)
- 50 000 AI-utbildade ingenjörer? – En rapport om efterfrågan på utbildning och kompetensutveckling i AI-boomens spår (sverigesingenjorer.se)
- Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige (sverigesingenjorer.se)
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Avtalskrav överlämnade – staten behöver ingenjörskompetens18.6.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den statliga sektorn behöver rekrytera, särskilt inom infrastruktur och försvar, och därför krävs attraktiva villkor för att konkurrera om avgörande ingenjörskompetens. På onsdagen bytte fackliga parter och Arbetsgivarverket krav inför höstens förhandlingar. De 12 000 statligt anställda medlemmarna i Sveriges Ingenjörer ingår i Saco-S, som representerar akademiker inom staten.
Ingenjörsarbetslösheten stiger – risk för långsiktiga konsekvenser17.6.2025 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
I maj 2025 noterades den högsta arbetslösheten bland ingenjörer på över ett årtionde, med undantag för pandemiåren. Dessutom finns flera tecken på att arbetslösheten kan komma att stiga ytterligare under hösten. Nu behöver Riksbanken agera, anser Sveriges Ingenjörer.
Ny rapport: Få ingenjörsstudenter får relevanta sommarjobb9.6.2025 08:37:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport visar att drygt varannan ingenjörsstudent har fått ett sommarjobb, men endast en av fyra har fått ett jobb där utbildningen är relevant. Det är anmärkningsvärt att tusentals teknologer står utan sommarjobb med tanke på arbetsgivarnas prat om kompetensbrist och akuta behov av ingenjörskompetens.
Systembolagsstrejken avvärjd – avtal klart4.6.2025 11:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har slutit ett nytt kollektivavtal på Svensk Handel för Systembolaget. Det nya avtalet ger löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Spelföretaget Avalanche tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu har det svenska spelföretaget Avalanche Studios Group tecknat kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer och Unionen. Det innebär att de anställda bland annat får rätt till tjänstepension, årlig lönerevision och extra ersättning vid sjukdom och föräldraledighet i enlighet med kollektivavtalet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum