Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.

Andelen som ser problem med distansarbete minskar stadigt. I dag är det över 40 procent av Fackförbundet STs medlemmar som inte ser några som helst nackdelar med att arbeta hemifrån.
‒ Jag tror att vi har blivit bättre på att hantera de utmaningar som kommer med distansarbete, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar och ställer sig frågande till att många arbetsgivare nu inför centrala regler för distansarbete.
‒ Med centrala regler fråntar man den närmsta chefen dess mandat att leda och fördela arbetet. Det är ju närmast verksamheten man vet vad som funkar, menar Åsa Erba Stenhammar.
ST kräver att arbetsgivare inom staten ska erbjuda medarbetarna möjlighet till distansarbete – och ett större individuellt inflytande över arbetet oavsett var det utförs.
Resultaten i STs rapport ”Distansarbete är här för att stanna – är staten redo?” ger stöd för dessa krav. Här framgår tydligt att distansarbete bidrar till bättre återhämtning och underlättar medarbetarnas livspussel, samtidigt som det ger möjlighet att arbeta mer koncentrerat och effektivt. Intervjuer med förtroendevalda på Skatteverket och Försäkringskassan, två myndigheter som nyligen infört hårdare regler kring distansarbete, visar också att argumenten för reglerna inte alltid håller.
— Många av argumenten bygger på den sociala samvaron på kontoret, men med aktivitetsbaserade kontor och medarbetare som är geografiskt utspridda faller det argumentet ganska platt. När regler och riktlinjer inte är rationella skapar det onödig frustration hos medarbetarna, säger STs utredare Martina Cras, som skrivit rapporten. Men det finns också goda exempel:
– Genom samverkan med facket och förankring med chefer såväl som medarbetare går det att hitta lösningar som fungerar för både verksamheten och individen, det ser vi bland annat inom universitet och högskola, säger Martina Cras.
Ur undersökningen:
-
2 av 5 av ser inga nackdelar med distansarbete.
-
8 av 10 tycker att minskad restid är den största fördelen med distansarbete.
-
7 av 10 upplever att det är lättare att få ihop livspusslet med distansarbete.
-
8 av 10 tycker att det är lättare att fokusera vid hemarbete.
-
1 av 3 anser att den största nackdelen med distansarbete är minskad social sammanhållning.
-
1 av 4 chefer har svårt att skilja på arbete och fritid vid distansarbete.
Fackförbundet ST vill:
-
Att det individuella inflytandet över arbetet ska öka, oavsett varifrån det utförs.
-
Att alla arbetsgivare ska erbjuda sina anställda möjligheten att arbeta på distans. De som nekar distansarbete ska tydligt kunna motivera varför.
-
Att alla statliga arbetsplatser ska teckna avtal som ger goda förutsättningar för distansarbete.
-
Att statliga arbetsgivare vid behov ska garantera sina anställda en fysisk arbetsplats.
Kontakter
Kajsa EdqvistPresskommunikatörFackförbundet ST
Tel:+46761466108kajsa.edqvist@st.orgDokument
Om oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackförbundet ST lyfter jämställdhet och jakten på den effektiva staten i Almedalen11.6.2025 10:26:10 CEST | Pressmeddelande
Under årets Almedalsvecka genomför Fackförbundet ST två seminarier i egen regi: ”Varför bryr sig ingen om jämställdheten? Det är dags för upprustning” och ”Jakten på den effektiva staten – är det verkligen ett svenskt DOGE vi behöver?”. Dessutom medverkar förbundsordförande Britta Lejon och förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar i flera andra seminarier under dagarna i Visby.
Den svenska förvaltningen är inte det som hindrar AI i Sverige4.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
AI är framtiden, men det betyder inte att Sveriges demokratiska modell som byggts upp under många år är utdaterad. Fackförbundet ST skriver i sitt remissvar till betänkandet AI-kommissionens färdplan för Sverige (SOU 2025:12) att kommissionen beskriver den svenska förvaltningsmodellen alldeles för förenklat och som ett hinder för att införa AI i det offentliga Sverige. ST efterfrågar också tydligare exempel på hur AI faktiskt kan användas för att förbättra människors tillvaro och arbetsmiljö.
Britta Lejon vald till ordförande för Offentliganställdas Förhandlingsråd2.6.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Över en halv miljon fackligt anslutna inom det offentliga samlas under paraplyet OFR – Offentliganställdas Förhandlingsråd. Britta Lejon är nu vald till ny ordförande för OFR, som gemensamt hanterar områden som pension, omställning och offentlig sektors utveckling.
Kriminalvårdens utbyggnad: ”Vi går från rehabilitering till förvaring”26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utbyggnaden av svensk kriminalvård går för fort. Trängseln på häkten och anstalter gör att risken för hot och våld ökar, både mellan intagna klienter och gentemot personal. Den snabba expansionen gör också att det återfallsförebyggande arbetat försämras. Detta visar en undersökning bland Fackförbundet STs medlemmar som arbetar inom Kriminalvården.
Nej till sänkt straffbarhetsålder14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år riskerar att skada barns utveckling och öka stigmatiseringen. Fackförbundet ST säger nej till utredningens förslag och varnar för att detta kan leda till att barn hamnar ännu längre bort från samhället och att deras rehabilitering försvåras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum