Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.

Chalmers tekniska högskola konstaterar i rapporten att gråvatten (som släpps ut vid tvätt, dusch och köksanvändning) innehåller en mängd farliga föroreningar, inklusive metaller, näringsämnen och mikroplaster.
– Rapporten visar att de här utsläppen till Östersjön utgör ett stort potentiellt miljöproblem. Det är viktigt att belysa vad som kan göras, säger Lina Petersson, sakkunnig miljö sjöfart på Transportstyrelsen.
Det finns inget förbud mot att släppa ut gråvatten från fartyg i svenska vatten. Varje år töms uppskattningsvis 5,4 miljoner kubikmeter gråvatten ut från fartyg i Östersjön.
Rapporten belyser de kemiska riskerna som följer med dessa utsläpp, där metaller som zink, koppar, mangan och arsenik bidrar till en allvarlig förorening av vattnet. Dessutom visar undersökningar att höga nivåer av näringsämnen, särskilt kväve och fosfor, återfinns i gråvattnet, vilket kan leda till övergödning och syrebrist i marina ekosystem.
Åtgärder inom fyra områden föreslås
Forskarna på Chalmers föreslår ett antal åtgärder för att minska de farliga föroreningarna:
- Förbättrad rening ombord.
- Bättre hantering av gråvatten i hamnar.
- Minskad plastanvändning ombord.
- Striktare regler och ekonomiska incitament.
– Forskningen ger oss ny kunskap, som kan hjälpa beslutsfattare att skapa nya policyer och regler för att minska den negativa påverkan från fartygs gråvatten, säger Lina Petersson.
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Behov av ökad kunskap om samordningsnummer13.6.2025 10:08:55 CEST | Nyheter
Det behövs bättre information om hur olika myndigheter använder sig av samordningsnummer. Det är en av de slutsatser inom uppdraget som Skatteverket tillsammans med åtta andra myndigheter, däribland Transportstyrelsen, idag redovisar till regeringen.
Svagare konkurrens inom inrikesflyget12.6.2025 12:19:36 CEST | Nyheter
Antalet passagerare som flög inrikes under det första kvartalet 2025 var bara drygt hälften av antalet passagerare motsvarande kvartal 2019. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utvecklingen på marknaden för inrikesflyg, det första kvartalet 2025.
Lägsta dödssiffran i båtlivet på 50 år4.6.2025 10:12:49 CEST | Pressmeddelande
Under förra året omkom preliminärt 13 personer inom fritidssjöfarten. Det är den lägsta noteringen på 50 år. Inom yrkessjöfarten omkom däremot fem personer och ett hundratal skadades.
Trafikverket har omhändertagit säkerhetsbrister2.6.2025 15:56:00 CEST | Nyheter
Transportstyrelsen avslutar nu en tillsyn som rör Trafikverkets nya system för tågplanering, MPK. – Vår bedömning är att genomförda och pågående åtgärder kommer att ge förutsättningar för att bristerna inte uppstår igen, säger Petra Särefjord, sektionschef vid Transportstyrelsen.
Nicklas Ytterström utses till säkerhetschef22.5.2025 09:54:17 CEST | Nyheter
Nicklas Ytterström har utsetts till säkerhetschef för Transportstyrelsen. Han har varit tillförordnad sedan den 1 april och får nu fortsatt förtroende.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum