Ny rapport kritiserar Boverkets beräkningar av bostadsbristen
Idag presenterar Hyresgästföreningen en ny rapport som föreslår ett enklare, mer användbart och mer träffsäkert sätt att beräkna hur många bostäder som behöver byggas – och var. Rapporten Räkna med bostadsbrist visar att det i dag saknas minst 110 000 bostäder i Sverige, med störst behov i tillväxtregioner. I stället för att använda Boverkets komplexa och ofta felaktiga prognosmodeller, lanserar rapporten en ny mer transparent och användarvänlig metod som kan användas direkt av landets kommuner.

– Bostadsbristen är ett samhällsproblem som har bitit sig fast, den drabbar många människor idag. Den hindrar viktiga steg i livet för individer och begränsar samhällsutvecklingen. Vi behöver få fram fler hyresrätter till rimliga kostnader, och kommunerna behöver bättre underlag för att förstå vad som förväntas av dom. Boverkets modell som baseras på prognoser slår alltför ofta fel, därför såg vi ett behov av att ta fram en bättre modell för att räkna på hur många bostäder som behövs, säger Martin Hofverberg chefekonom Hyresgästföreningen
Rapporten Räkna med bostadsbrist går igenom hur olika aktörer i Sverige – inklusive Boverket, länsstyrelser och banker – i dag beräknar bostadsbrist och byggbehov. Ett genomgående resultat är att dagens metoder ofta upplevs som svåra att förstå och använda för många kommuner. Förutom den nya beräkningsmetoden föreslår rapporten även att staten bör ta ett tydligare ansvar för samordning och finansiering av bostadsbyggandet – så att byggmålen blir möjliga att nå.
– Vi måste räkna rätt för att kunna bygga rätt. Och det måste vara lätt för kommunerna att göra det. Det är inte rimligt att samhällets viktigaste infrastrukturfråga – bostäder – styrs av osäkra prognoser och otydliga mått. Vår modell är tänkt som ett konkret verktyg som varje kommun kan förstå, använda och följa upp, säger Ragnar Bengtsson, rapportförfattare och bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen.

Fakta från rapporten Räkna med bostadsbrist:
-
Minst 110 000 bostäder saknas i Sverige idag, enligt beräkningar baserade på hushållskvoter.
-
118 kommuner har ett bostadsunderskott – störst är bristen i Stockholms län, där över 60 000 bostäder saknas.
-
Nuvarande metoder för att beräkna bostadsbristen är för krångliga för kommunerna att använda – de bygger på osäkra prognoser och regionindelningar som inte stämmer med den kommunala planeringen.
-
Boverkets mått fokuserar på sociala symptom, som trångboddhet och flyttfrekvens, snarare än att räkna hur många bostäder som faktiskt saknas.
-
Rapporten föreslår en ny metod som bygger på faktisk demografi, är enkel att använda på lokal nivå och ger ett konkret beslutsunderlag för stat och kommun.
-
Byggbehovet är minst 50 000 bostäder per år under det kommande decenniet för att möta dagens underskott och framtida befolkningsutveckling.
-
Kommunala byggmål behöver baseras på lokala behov – inte genomsnitt per region. Överskott i en kommun får inte maskera underskott i en annan.
-
Staten behöver ta större ansvar, den nationella planeringen behöver samordnas, kommunala planeringsbonusar och förmånliga statliga bygglån behöver införas om marknaden ska kunna mätta behoven.
För detaljerat beräkning över samtliga kommuners bostadsbrist och byggbehov, se bifogad excelfil.
Nyckelord
Kontakter
Gilda RomeroPressekreterareHyresgästföreningen
Tel:072-549 11 55gilda.romero@hyresgastforeningen.seNationell pressjourHyresgästföreningen
Tel:010-459 10 70press@hyresgastforeningen.seDokument
Om oss
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet
Urban Rights stämmer Hyresgästföreningen – "Vi välkomnar en prövning."17.6.2025 13:54:51 CEST | Pressmeddelande
Urban Rights stämmer Hyresgästföreningen för att få tillgång till förhandlingsöverenskommelser – avtal mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägare som sätter taket för den hyra som hyresvärden får ta ut. Att lämna ut avtal till tredje part strider mot principen att skydda förhandlingsintegriteten. Hyresgästföreningen välkomnar att frågan nu prövas i rätten.
Hyresgästföreningens förbundsstämma pekar ut riktningen mot valet16.6.2025 06:03:00 CEST | Pressmeddelande
Den 13 – 15 juni möttes Hyresgästföreningens förtroendevalda från hela landet i Malmö för förbundsstämma. På stämman antogs vilka frågor Hyresgästföreningen ska driva mot valet.
Bra att bostadsbidraget uppdateras – men 2027 är alldeles för sent12.6.2025 15:52:25 CEST | Pressmeddelande
Idag gav regeringen Försäkringskassan i uppdrag att ta fram hur bostadsbidraget ska kunna beräknas varje månad i stället för årsvis. Det är något Hyresgästföreningen har drivit länge – och det är bra att det äntligen händer något. Men att det ska dröja till början av 2027 innan förändringen är på plats menar Hyresgästföreningen är en orimlig tidshorisont.
Sveriges mest eftertraktade villaområden har bäst förtätningspotential visar ny rapport26.5.2025 06:23:00 CEST | Pressmeddelande
Ny rapport från Hyresgästföreningen och Spacescape visar att Sveriges dyraste och mest eftertraktade villaområden också är bland de minst hållbara – och just därför passar bäst för att byggas om till blandade trädgårdsstäder. Bland landets villaområden med störst potential ligger Djursholm (Stockholm), Långedrag (Göteborg) och Bellevue (Malmö). Rapporten visar också att villaägarna är mer positiva till förtätning än förväntat. Det utmanar den gängse bilden av villaägaren som "förändringsfientlig".
Rekordhöjningar av elnätsavgifter 2025 – över 30 procent i flera kommuner21.5.2025 07:04:00 CEST | Pressmeddelande
Elnätsavgifterna höjs i år i snitt med cirka elva procent, den största ökningen på 30 år. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av elnätsavgifter. Fem elnätsbolag höjer med runt 30 procent. Undersökningen visar också att de stora bolagen: EON, Vattenfall och Ellevio, har standardiserade priser över stora geografiska områden. Det gör det svårt för konsumenter att förstå hur priserna sätts och varför de höjs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum