Invigning av den medeltida miljön i Dekanhuset!
Pressvisning!
Dekanhuset flyttades till Kulturen i Lund 1908 och har sedan dess satt en medeltida prägel på Kulturens friluftsmuseum. Men ovanvåningen har under många år stått tom och oanvänd.
Fram till nu.
Den 16 maj 2025 invigs en medeltida miljö med handtillverkade möbler och andra inredningsdetaljer. Besökarna kommer då kunna se hur det såg ut då präster levde i huset på 1500-talet.

Möblerna är tillverkade av Kulturens timmerman Olof Andersson, som använt sig av medeltida metoder, svarv och handverktyg, och det mesta av materialet kommer från träd som han har fällt i skogen. Olof Andersson har detaljstuderat både medeltida bilder som bevarade möbler, och sedan tillverkat medeltidsmöblerna. Det finns en stol, skrivpulpet, ett matbord med en framdukad medeltida middag, ett skåp, en säng och en bänk där ryggstödet är vändbar, precis som på medeltiden!
Kulturens textilkonservator Åsa Tornborg har sytt upp miljöns olika textilier med tyger, där några har mönster från medeltida förlagor och har tillverkats i England. Det är ett draperi, kuddar, och sängkläder och i sängens sänghimmel finns en vacker röd sidenbrokad.
Tanken med den medeltida miljön är att skildra hur det kan ha sett ut då olika präster bodde i huset på 1500-talet. Bland annat levde dekanen Torben Bille här, som senare blev Danmarks siste katolske ärkebiskop!
Den 16 maj öppnar miljön för allmänheten. Det blir guidade visningar, en liten grupp i taget, och då bjuds även journalister in för att se den nya medeltida miljön med sina unika, handtillverkade möbler och textiler. På plats finns projektledare Gunilla Gardelin och timmerman Olof Andersson, som kan svara på frågor om projektet.
Tid: 16 maj 2025 klockan 12.00
Plats: Kulturen i Lund
Kontakter
Johan RominKommunikatör
Tel:0765-35 04 85Tel:0760-24 51 10johan.romin@kulturen.comBilder












Länkar
Om Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett kulturhistoriskt museum i centrala Lund med friluftsmuseum, historiska hus, utställningar, verksamhet för barn och ett stort antal experter inom byggnadsvård, historia, arkeologi och utställningsproduktion. Kulturen grundades 1882 av Georg Karlin och friluftsmuseet öppnade 1892. Kulturen är ett fristående museum som ägs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.
Följ Kulturen i Lund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund
Formgivaren Sven Fristedt har avlidit19.6.2025 09:58:28 CEST | Pressmeddelande
Konstnären och textilformgivaren Sven Fristedt har hastigt avlidit i sitt hem i Simrishamn. Sven Fristedt föddes i Stockholm 1940 och var en av vår tids mest produktiva och uppskattade formgivare av textil industridesign. Han gjorde sitt första mönster redan i slutet av 1950-talet och har därefter arbetat i många decennier, bland annat för Borås Wäfveri och IKEA. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem.
Traditionellt midsommarfirande på Kulturen!17.6.2025 15:13:48 CEST | Pressmeddelande
På midsommarafton, fredagen den 20 juni, är det dags igen för Kulturens traditionella midsommarfirande, med sång, musik och dans. På Kulturens Östarp i Sjöbo kommun blir det också ett traditionellt firande och på båda platserna blir det folkdansuppvisning.
Sweden's National Day at Kulturen in Lund!4.6.2025 08:45:26 CEST | Pressmeddelande
Welcome to Kulturen in Lund on Sweden's National Day on June 6, 2025! It will be a National Day with song, music and a flag ceremony. The municipality will hand out Swedish flags. The organizer is Lund Municipality.
Sveriges Nationaldag på Kulturen i Lund!3.6.2025 16:35:51 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturen i Lund på Sveriges Nationaldag den 6 juni 2025! Det blir en Nationaldag med sång, musik och en flaggceremoni. Kommunen kommer att dela ut svenska flaggor. Arrangör är Lunds kommun.
Historiedagen lockade tusentals!25.5.2025 21:29:50 CEST | Pressmeddelande
Det var stort intresse på lördagen för tornerspelen, medeltidsdansen, operasångerna, fäktshowen och gycklaren under Lunds årliga historiedag! Flera tusen besökare samlades i Lund för att njuta av folkfesten. Nu hoppas arrangörerna att evenemanget ska växa ytterligare. En gemensam ansökan lämnats in till Lunds kommun att under 2026 uppmärksamma 350-årsminnet av slaget vid Lund 1676. – Det är fantastiskt att kunna kombinera historia med folkfest, säger Kulturens museichef Gustav Olsson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum