Färre har sjukersättning – större andel psykiatriska diagnoser
I dag har omkring 220 000 personer sjukersättning, tidigare kallad förtidspension. En ny analys från Försäkringskassan visar att antalet mottagare har sjunkit över tid och att gruppen som får sjukersättning förändrats – något som beror på lagändringar. De flesta har idag sjukersättningen på grund av psykiatriska diagnoser och andelen mottagare som enbart får ersättning på garantinivå – en förhållandevis låg ekonomisk ersättning – har tredubblats de senaste 20 åren.
Om en person har en sjukdom eller funktionsnedsättning och arbetsförmågan bedöms vara stadigvarande nedsatt, det vill säga för all överskådlig framtid och för alla typer av arbeten, har man rätt till sjukersättning.
– I december 2024 hade cirka 220 000 personer sjukersättning vilket motsvarar 3,5 procent av Sveriges befolkning i åldersgruppen 19–65 år. För 20 år sedan hade 9,6 procent i samma åldersgrupp sjukersättning. Utvecklingen beror huvudsakligen på lagändringar som genomfördes år 2008, säger Karin Andersson, analytiker på Försäkringskassan.
Högre andel med psykiatriska diagnos och garantiersättning
Lagändringarna innebär att färre personer med ett långt arbetsliv i fysiskt krävande arbeten får sjukersättning eftersom de kan ha arbetsförmåga i fysiskt lättare arbeten. Det har inneburit förändringar i sammansättningen av gruppen som får sjukersättning.
För tjugo år sedan hade 31 procent av mottagarna sjukersersättning på grund av psykiatriska diagnoser – idag är motsvarande siffra 53 procent. År 2004 hade var tionde mottagare ersättning på garantinivå – är 2024 var motsvarande siffra var tredje mottagare. Garantiersättningen är 13 622 kronor före skatt, för den som fyllt 30 år.
– Andelen mottagare med sjukdomar i rörelseorganen och med en ersättning baserad på tidigare inkomst har minskat medan gruppen som aldrig kommit in på arbetsmarknaden, ofta med psykiatriska diagnoser och garantiersättning, beviljas ersättning i samma grad som tidigare, säger Karin Andersson.
Denna utveckling har även medfört att allt fler som har sjukersättning också har bostadstillägg.
Viktigaste fynden från analysen
- Över tid har det blivit allt vanligare att mottagarna av sjukersättning saknar tidigare arbetsinkomster och endast har garantiersättning.
- Psykiatriska diagnoser är idag den vanligaste orsaken till sjukersättning.
- Bland dem med sjukersättning har sammansättning av psykiatriska diagnoser förändrats de senaste 20 åren. Utvecklingsstörningar och neuropsykiatriska diagnoser utgör idag en större andel av sjukersättningarna medan depressioner och ångestsjukdomar har minskat.
- 220 000 personer hade sjukersättning i december 2024, det är ungefär 3,5 procent av Sveriges befolkning mellan 19–65 år.
- Fler kvinnor än män har sjukersättning och medelåldern bland mottagarna är 54 år.
Fakta sjukersättning
- Sjukersättning kan endast ges om personens arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning i alla arbeten på arbetsmarknaden. Det innebär att arbetsoförmågan bedöms förbli nedsatt för all överskådlig framtid, och att medicinska eller arbetslivsinriktade rehabiliteringsåtgärder inte bedöms kunna leda till att den försäkrade återfår någon arbetsförmåga.
- Den som innan beviljad sjukersättning har arbetat får 64,7 procent av sin inkomst, som mest 23 777 kronor före skatt per månad.
- Den som inte har haft inkomst innan beviljad sjukersättning kan som mest få 13 622 kronor före skatt i månaden, så kallad garantiersättning. För den som är yngre än 30 år är garantiersättningen lägre.
- Den som har så låga inkomster att de inte räcker till både bostadskostnaden och övriga levnadsomkostnader kan få bostadstillägg på som mest 6550 kronor per månad.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seDokument
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Ersättningar från Försäkringskassan får allt mindre betydelse för barnfamiljers ekonomi17.6.2025 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 fortsatte barn- och familjeersättningarnas andel av barnhushållens ekonomi att minska, med den största nedgången bland ensamstående mammor. Orsaken är att ersättningarna inte automatiskt justeras i takt med inflationen. Trots det spelar ersättningarna fortfarande en avgörande roll för barnfamiljer med ekonomiska svårigheter – det visar en ny analys som Försäkringskassan publicerar idag.
Socialförsäkringen allt mindre del av statens budget12.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2024 stod utbetalningarna från socialförsäkringen för 18,7 procent av statens utgifter. Utgifterna för olika ersättningar ökar årligen räknat i kronor, men som andel av statens utgifter och i förhållande till BNP har de minskat de senaste 20 åren. Utgifterna för barnbidrag och föräldrapenning sjunker när det föds färre barn. Det visar årets upplaga av Socialförsäkringen i siffror.
Vad händer om jag eller mitt barn blir sjuk på semestern?11.6.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Inför skolavslutning, semester och resor utomlands får Försäkringskassan många frågor från allmänheten om vad som gäller vid föräldraledighet under sommaren och om man blir sjuk på semestern. Försäkringskassans experter svarar gärna på frågor från media om vad som gäller under sommaren.
Psykisk ohälsa hos barn påverkar hela familjen10.6.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Föräldrar till barn som vårdats för psykisk ohälsa är borta oftare än andra från sina jobb.Frånvaron består både av att de vabbar oftare och att de oftare själva är sjukskrivna. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.
Fler får personlig assistans15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet personer som har statlig personlig assistans ökar för första gången sedan 2015. Det beror på lagändringar från år 2023 som framförallt gjort att fler barn ansöker och får ersättningen beviljad. Det visar en analys som Försäkringskassan publicerar idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum