Korta föreläsningar om forskning som berör – och bidrar till förändring
Fyra forskare och två vetenskapsjournalister står på scenen när Örebro universitet bjuder in till öppna föreläsningar om forskning som gör nytta på Kulturkvarteret i Örebro torsdag den 15 maj klockan 14.00.

Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter bjuder på en spaning utifrån världsläget idag om media, vetenskap och fake news. Lena Nordlund, vetenskapsjournalist på Vetenskapsradion, delar med sig av hur hon jobbar med att förvandla vetenskap till berättelser.
– Vi är så glada att två av Sveriges främsta vetenskapsjournalister kommer hit och berättar om hur de jobbar för att göra forskning begriplig för en större publik, säger Marie Brodin, kommunikationschef vid Örebro universitet.
Forskning om gängkriminalitet, brott och straff
Amir Rostami, utbildad polis, kriminalkommissarie och professor i kriminologi vid Södertörns högskola håller en föreläsning om sin forskning i kampen mot organiserad brottslighet under rubriken ”Hur kan vi förstå ett av vår tids mest omdebatterade samhällsproblem”.
– Amir Rostami är en stark röst i debatten om organiserad brottslighet och kriminalpolitik och har under lång tid bidragit med viktig kunskap i ett högaktuellt ämne, säger Marie Brodin.
Hbtqi, smärtlindring för barn och dans för hälsa
Tre forskare vid Örebro universitet bidrar med korta föreläsningar om sin forskning. Anna Duberg, forskare i hälso- och vårdvetenskap, ska prata om dans för hälsa – kravlös dans som minskar stress och oro hos unga.
Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap, berättar om smärtlindring för små barn och om hur hans forskning bidrar till att sjukvården kan lindra smärta hos de allra minsta.
Matilda Wurm, psykolog och forskare i socialt arbete, talar under rubriken ”Hbtqi – att utmana och utbilda” om sin forskning som banar väg för ett bättre bemötande av hbtqi-personer.
Prisade för framstående forskningskommunikation
Alla sex medverkande är vinnare av priset för framstående forskningskommunikation som delats ut under tre år i ett samarbete mellan The Hamrin Foundation och Örebro universitet.
– Forskningsbaserad kunskap är helt avgörande för samhällets förmåga att lösa dagens och framtidens stora problem. Vi hoppas att många tar chansen att komma och lyssna på föreläsningarna på torsdag, säger Marie Brodin.
Plats: Kulturkvarteret
Dag: 15 maj
Tid: 14.00 - 15.30
Fri entré. Teckenspråkstolk finns i Volymen. Föreläsningarna visas också på en skärm på Entréscenen.
Nyckelord
Kontakter
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Här är Örebro universitets experter i sommar11.6.2025 12:06:15 CEST | Pressmeddelande
Vilken dryck passar bäst till midsommarmaten? Vad säger den senaste forskningen om fästingar och TBE? Hur kan jag undvika att mitt barn tappar mattekunskaper under sommaren? Örebro universitet har samlat ett trettiotal forskare som gärna berättar om sin forskning i sommar.
Ämnen i ingefära kan avslöja ursprunget11.6.2025 07:38:11 CEST | Pressmeddelande
Ingefära innehåller olika mängder av näringsämnen och skadliga ämnen beroende på var växten har odlats. Andelen giftiga grundämnen som bly, kadmium och arsenik skiljer sig mer i färsk ingefära än i torkad, visar analyser gjorda vid Örebro universitet. Metoden som forskarna använt skulle kunna användas för att avslöja livsmedelsbedrägerier och bestämma ursprung på frukt och grönsaker.
Ny forskning visar att fibrer stärker både tarm och immunförsvar4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kostfibrer hjälper inte bara till med matsmältningen – de spelar också en aktiv roll i att reglera tarmbarriärens funktion och kroppens immunförsvar. Det visar Evangelia Kerezoudi i en ny avhandling i biomedicin vid Örebro universitet.
Örebro universitet vill starta en ny polisutbildning med 1000 studenter26.5.2025 08:15:22 CEST | Pressmeddelande
Örebro vill starta Sveriges nya polisutbildning. Det står klart efter att en gemensam avsiktsförklaring har undertecknats av Örebro universitet, Örebro kommun, Länsstyrelsen Örebro län och Region Örebro län. – Det är en stor och samhällsviktig utbildning som passar mycket väl ihop med den forskning och utbildning vi redan har, säger universitetets rektor Johan Schnürer.
Barnen kommer - då blir mamma projektledare22.5.2025 07:37:34 CEST | Pressmeddelande
När första och sedan det andra barnet kommer blir mamman ofta familjens projektledare. Detta trots att föräldrarna före och under graviditeten levde jämställt. Det visar en studie vid Örebro universitet. – Vår studie bygger på intervjuer med både mammor och pappor under en längre tid och visar hur mammor gradvis tar ansvaret för det mentala, koordinerande arbetet i familjelivet, säger Jenny Alsarve, forskare i sociologi.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum