Forskningsprojektet Cycle4Climate i gång – söker enkätdeltagare
Med ny cykelbana, busshållplatser och en pågående enkät om resvanor är nu den första fasen av det internationella forskningsprojektet Cycle4Climate (C4C) i full gång i Gävle. Målet är att hitta verktyg som ska få fler att ta cykeln.
– Vi vill gärna att fler som jobbar i området Sörby Urfjäll deltar i enkäten, säger Karl Samuelsson, projektledare vid Högskolan i Gävle.

Cycle4Climate är ett EU-finansierat samarbetsprojekt mellan fyra städer – Gävle (Sverige), Espoo (Finland), Pärnu (Estland) och Riga (Lettland) – och lika många universitet. I projektet testas lokalt anpassade åtgärder för att öka cyklandet i stadsmiljö. Samtidigt genomförs gemensam forskning, bland annat i form av enkäter, trafikmätningar och fokusgrupper.
Resultaten ska mynna ut i en verktygslåda med effektiva åtgärder för beslutsfattare inom stadsplanering.
– Vi behöver lära oss mer om varför folk väljer att ta cykeln, men även varför andra tar bilen, säger Karl Samuelsson, forskare i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.
Sörby Urfjäll blir testområde
I Gävle har nu projektet kommit i gång för fullt. Sörby Urfjäll, ett industriområde som idag domineras av biltrafik och tunga transporter, är testområde. Första steget i satsningen är en separerad cykelbana med markeringar och avskiljare längs Utmarksvägen, och nya busshållplatser. Arbetet pågår mellan maj och juni 2025.
Parallellt erbjuds företag i området att ta fram en grön resplan, med stöd av en mobilitetscoach. Det kan handla om allt från samåkning, bättre cykelparkeringar och tjänstecyklar till cykelserviceträffar och cykel-AW:s. Företag som deltar får också möjlighet till synlighet som hållbara aktörer.
Viktig resvaneundersökning pågår
För att förstå invånarnas behov genomförs just nu en resvaneundersökning i form av en enkät riktad till alla som arbetar eller är engagerade i föreningar i Sörby Urfjäll. Enkäten, framtagen av Högskolan i Gävle och Tartu universitet tillsammans med kommunen, undersöker både resvanor och upplevelser av infrastrukturen. Enkäten har skickats ut via föreningar och företag i testområdet, men om du jobbar i Sörby Urfjäll eller besöker en förening i området går det också att svara via länken nedan.
– Vi vill ta reda på varför en del väljer bilen och andra cykeln. Resultatet blir ett viktigt underlag för nästa fas av projektet, både för högskolan och kommunen, därför ser vi gärna att så många som möjligt med koppling till Sörby Urfjäll i form av jobb eller föreningsengagemang svarar på enkäten, säger Karl Samuelsson.
Undersökningen är en del av projektets fältexperimentella ansats, där insatser och förändringar följs upp med ny datainsamling. En liknande enkät kommer att genomföras igen mot slutet av projektperioden 2027, vilket gör det möjligt att utvärdera effekterna på ett systematiskt sätt.
–Att få möjligheten att samarbeta med våra lokala forskare kring den utmaning som persontransporter innebär, och som hela Europa försöker lösa, är en ynnest – samtidigt som det borde vara självklart! säger Martina Nilsson, projektledare på Gävle kommun.
Nyckelord
Kontakter
Karl Samuelssonforskare i miljövetenskapHögskolan i Gävle
Tel:026-64 84 26karl.samuelsson@hig.seMartina NilssonProjektledareGävle kommun
Tel:026-17 83 02martina.1.nilsson@gavle.seAnders MunckPressansvarig
Tel:070-7946523anders.munck@hig.seBilder

Länkar
Utbildning och forskning i naturskönt campus
Högskolan i Gävle har cirka 19 000 studenter och erbjuder ett sextiotal utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar, 330 fristående kurser inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik.
Följ Högskolan i Gävle
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Gävle
40 miljoner till fortsatt klimatforskning18.6.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningsprogrammet Fairtrans, där Högskolan i Gävle är en av parterna, går in i en ny fas med fokus på rättvis klimatomställning. Programmet har tilldelats 40 miljoner kronor av forskningsfinansiärerna Mistra och Formas, som samfinansierar satsningen med 20 miljoner kronor vardera.
Valfrihet kring distansarbete minskar stress under sömn16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Att själv kunna bestämma om man ska arbeta hemifrån eller inte spelar en avgörande roll för stressnivåer bland tjänstemän, visar en ny studie. Stressen minskade med självvalt distansarbete – till en viss gräns. - Det måste finnas en balans mellan arbete på plats och på distans som cheferna bör hjälpa till med att hitta, säger Leticia Januario, forskare i arbetshälsa vid Högskolan i Gävle.
Ny studie: Det kännetecknar innovativa lärare9.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
För första gången har forskning tagit reda på vad som utmärker en innovativ lärare. Forskare från 16 länder har samarbetat för att identifiera egenskaper hos lärare som driver utvecklingen i skolorna framåt. - Egenskaperna visade sig vara likartade oavsett vilket land som forskningen bedrevs i, vilket var överraskande, säger Annika Elm, lektor i didaktik.
Ny forskning: Metoden som hjälper mot jobbstress2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur skapar man en hållbar arbetsmiljö i tider av flexibelt arbete? På Trafikverket prövade forskare från Högskolan i Gävle en ny typ av arbetsmiljöinsats i två steg – med god effekt, framför allt för anställda med stort behov av återhämtning.
23 miljoner till Högskolans forskning om hållbara leverantörskedjor26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Högskolan i Gävle har beviljats 12 miljoner kronor från KK-stiftelsen för ett nytt forskningsprojekt som ska hjälpa tillverkningsindustrin att säkra hållbarheten i hela leverantörskedjan. Tolv företag deltar och medfinansierar projektet som leder till en total budget på 23 miljoner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum