Skola lyckades inte stoppa rasismen – elev utsatt för trakasserier i två år

Dela

En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Trots att skolan gick in med vissa åtgärder lyckades man inte sätta stopp för de rasistiska glåporden och våldet. Diskrimineringsombudsmannen bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala diskrimineringsersättning till eleven.

En elev har under perioden december 2022 till september 2024 upprepade gånger blivit utsatt för rasistiska glåpord både under och utanför lektionstid. Eleven har också misshandlats i skolan med rasistiska motiv. Eleven har anmält till skolan efter varje tillfälle, och enligt anmälan till DO berättat nästan dagligen för sina vårdnadshavare om liknande händelser.

"Det här är på många sätt en mycket upprörande situation. De anmälda trakasserierna har ägt rum under lång tid och flera elever har varit involverade. Vissa händelser har innefattat våld i kombination med rasistiska uttalanden. Det är oacceptabelt att en elev ska tvingas gå till skolan och bli utsatt på det här sättet utan att skolan lyckas sätta stopp. Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan", säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.

Skolan har utrett händelserna och gått in med vissa åtgärder, främst samtal med elever och vårdnadshavare. Kommunen, som är huvudman för skolan, har bedömt att händelserna utgör trakasserier. Men de åtgärder som vidtagits är, enligt DO, inte tillräckliga eftersom trakasserierna har fortgått. Dokumentationen av utredningarna är också knapphändig. Detta är särskilt allvarligt eftersom de händelser som har anmälts till skolan innefattar våld och hot om våld. Skolan har också misslyckats med att identifiera att trakasserierna har samband med etnisk tillhörighet och har inte heller anmält samtliga händelser till kommunen.

"När kränkningar som en elev utsätts för har samband med en diskrimineringsgrund, i det här fallet etnisk tillhörighet, är det viktigt att skolan i sin utredning av händelserna tar fasta på just detta. Det kan ha stor betydelse för bedömningen av vilka åtgärder som måste vidtas", säger Lars Arrhenius. 

"Skolan borde ha insett att problemen med trakasserierna inte var koncentrerade till en enskild elev, utan att det fanns ett generellt problem med rasism och trakasserier på skolan. Och när trakasserierna, som i det här fallet, inte upphör utan i stället är återkommande och tilltar i allvarlighet så krävs det att skolan reagerar och tar ett helhetsgrepp på problematiken och den rasism det faktiskt handlar om", fortsätter Arrhenius.

Om utbildningsanordnarens utrednings- och åtgärdsskyldighet


När utbildningsanordnaren har fått kännedom om att en elev anser sig trakasserad är utbildningsanordnaren skyldig att vidta utredningsåtgärder. Vilken utredning och vilka åtgärder som ska vidtas får bedömas från fall till fall och är beroende av händelseförloppet i det enskilda fallet, liksom av utbildningsanordnarens rättsliga och faktiska möjligheter att gå till botten med saken. Utbildningsanordnaren ska också vidta åtgärder för att förhindra trakasserier i framtiden.

DO 2025/3336

Nyckelord

Kontakter

Ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se och följ oss gärna
Linkedin och Facebook.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

DO framställer krav i två ärenden som rör diskriminering i samband med bussresor8.5.2025 08:57:00 CEST | Pressmeddelande

DO har i två aktuella ärenden bedömt att det har varit fråga om diskriminering när personer som använder rullstol har missgynnats i samband med bussresor. I det ena fallet har personen ifrågasatts samt blivit frånåkt, och chaufförerna har saknat kompetens i hur en rullstol ska spännas fast i bussen. I det andra fallet har chauffören saknat kompetens i hur bussens lift fungerar vilket innebar att personen i fråga behövde krypa ombord på bussen för att kunna åka med.

DO överklagar dom om en läkare som sa åt en patient att ta av sjal vid vårdtillfälle25.3.2025 09:07:00 CET | Pressmeddelande

DO överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient, som sökte vård för besvär med hemorrojder, att ta av sin sjal inför undersökningen. DO ser flera skäl att överklaga domen, bland annat för att tingsrätten har gjort en felaktig rättslig bedömning av vad som utgör ett missgynnande enligt diskrimineringslagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye