Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning
Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.

– Vi är glada över att nu kunna erbjuda denna nya och innovativa behandling för urinrörsförträngning på urologmottagningen. Behandlingen, känd som Optilume, är ett alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp och ger ett effektivt sätt att hantera denna komplexa och ofta återkommande åkomma. Det är en lovande behandling för patienter med återkommande uretrastrikturer som söker en effektiv och mindre invasiv lösning, säger Pontus Röbeck, specialistläkare inom urologi på Akademiska sjukhuset.
Han berättar att tre patienter behandlats framgångsrikt med denna metod sedan den 28 april och att verksamheten ser fram emot att kunna erbjuda den till fler patienter framöver.
Urinrörsförträngning (uretrastriktur) är en åkomma där urinröret blir förträngt, vilket kan orsaka svårigheter vid urinering och ibland leda till infektioner eller njurproblem. Förträngningen kan uppstå till följd av skador, infektioner, inflammationer eller tidigare kirurgiska ingrepp.
Vid Optilume-behandling används en ballongkateter som vidgar urinrörsförträngningar samtidigt som den frisläpper ett cystostatikaläkemedel i urinröret, vilket minskar risken för återfall av förträngningen. Behandlingen utförs på urologmottagningen och görs under gelbedövning i urinröret.
– Det är en minimalt invasiv behandling som också är tidsbesparande både för vården och patienten genom att patienterna kan gå hem samma dag. Behandlingen innebär en kortare återhämtningstid jämfört med traditionell kirurgi. Patienterna skulle annars vara aktuella för större operationer på urinröret, så kallad uretraplastik. Det är en operationsmetod som kräver betydande resurser och normalt 2–3 vårddygn, framhåller Pontus Röbeck.
Nyckelord
Kontakter
Pontus Röbeck, specialistläkare inom urologi på Akademiska sjukhuset;
018-617 09 18, pontus.robeck@akademiska.se
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Sveriges universitetssjukhus går samman för framtidens vård18.6.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
I samband med Almedalsveckan lanseras ett historiskt samarbete inom svensk hälso- och sjukvård. Landets sju universitetssjukhus går samman i en gemensam allians för att stärka den högspecialiserade vården, forskningen och utbildningen i Sverige.
Njurbiopsier i öppenvård spar tid för patienter och vårdplatser på sjukhuset23.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan årsskiftet kan vissa patienter i behov av njurbiopsi få vård polikliniskt på Akademiska sjukhuset. Det innebär att man kommer in på morgonen och kan gå hem på eftermiddagen i stället för att vårdas två dygn på sjukhuset. Förutom att frigöra vårdplatser ökar tillgängligheten till biopsi.
Gränbyprojektet tilldelas Vitalisstipendiet21.5.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhusets Gränbyprojekt har tilldelats Vitalisstipendiet, som delas ut årligen för att uppmärksamma initiativ inom digitalisering och nytänkande. Projektet innebär att sjukhuset tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag skapat en behandlingsavdelning i Gränbystadens köpcentrum för patienter med olika former av cancer.
Kost som tilläggsbehandling kan hjälpa barn med reumatism21.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Barnreumatism, Juvenil idiopatisk artrit (JIA), är den vanligaste reumatiska sjukdomen som drabbar barn. Trots läkemedelsbehandling fortsätter många att ha smärta och trötthet även när ledinflammationen tycks vara under kontroll. En studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att tilläggsbehandling med antiinflammatorisk kost kan ge bestående effekter på bland annat sjukdomsaktivitet och behov av läkemedel.
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum