Rutin saknades för patient med stopp i matstrupen
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter en händelse där en patient med akut stopp i matstrupen inte hanterades optimalt på ett av länets sjukhus.
Personen var på restaurang och åt en bit kött som fastnade i matstrupen. Ambulans tillkallades och patienten fördes till närmaste sjukhus. Köttbiten orsakade ett totalt stopp och stort obehag, men patientens andning och cirkulation var stabila.
Eftersom det saknades en skriftlig rutin för hur patienter med stopp i matstrupen ska tas om hand, och vilken klinik som är ansvarig, så fick patienten ingen läkarbedömning. Patienten övervakades inte heller kontinuerligt. Efter någon timme skickades patienten vidare med ambulans till ett annat sjukhus, utan rapport mellan läkare.
Vid ankomsten försämrades andningen snabbt och patienten fördes därför akut till operation. Där avlägsnades köttbiten som fastnat i matstrupen och matrester som hade runnit ner i luftvägarna.
Att det saknades en rutin gjorde att omhändertagandet blev bristfälligt. Det innebar en allvarlig risk för att patientens försämring inte skulle upptäckas eller behandlas i tid. Efter en kort tids respiratorvård och några dygn på sjukhus har patienten återhämtat sig helt.
För att förebygga att något liknande händer igen har de berörda klinikerna sett över sina rutiner och vidtagit åtgärder. Framför allt kommer en skriftlig rutin för hur patienter med stopp i matstrupen ska handläggas på det aktuella sjukhuset att tas fram.
Chefläkaren lämnar ärendet till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för bedömning enligt Lex Maria.
Lex Maria
Vårdgivaren ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), denna regel kallas Lex Maria.
Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
- ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
- har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
- ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till IVO.
Syftet med utredningen ska vara att så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa de negativa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.
IVO ska säkerställa att anmälda händelser, som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, har utretts i nödvändig omfattning samt att vårdgivaren har vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå en hög patientsäkerhet.
Nyckelord
Kontakter
Martin IsegranChefläkare sjukhusvård
Tel:0470-58 80 00martin.isegran@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Lex Maria-anmälan: Nacksmärta visade sig vara metastas19.6.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter en händelse där en patient under nästan ett års tid sökte vård vid upprepade tillfällen för nacksmärta, utan att det uppmärksammades att symtomen kunde vara kopplade till tidigare bröstcancer.
Framgång för Region Kronobergs hållbarhetsarbete19.6.2025 13:28:31 CEST | Pressmeddelande
Region Kronoberg fortsätter att göra viktiga framsteg i miljö- och klimatarbetet. Det visar årets nyckeltalsrapport från SKR som publicerats för fjortonde året i rad.
Trygg vård och tydlig plan för hjärtultraljud19.6.2025 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Sjukhusvården i Region Kronoberg gör nu flera insatser för att korta väntetiderna till hjärtultraljud. Bemanningen förstärks och extern hjälp anlitas. Samtidigt fortsätter akuta undersökningar att hanteras lokalt, och alla patienter prioriteras utifrån medicinska behov – oavsett var i länet de bor.
Säker sepsisvård: Växjö sjukhus får goda omdömen i nationell granskning18.6.2025 12:45:42 CEST | Pressmeddelande
Allvarlig sepsis och septisk chock är livshotande tillstånd. Varje år drabbas upp till 70 000 personer i Sverige av allvarlig sepsis – ett tillstånd som leder till intensivvårdskostnader på över 500 miljoner kronor.
Hon får Region Kronobergs kulturpris17.6.2025 13:01:33 CEST | Pressmeddelande
På tisdagen fattade kulturnämnden i Region Kronoberg det formella beslutet kring årets kulturpris samt vilka som får regionens kulturstipendier.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum