Ny AI-forskning ska hjälpa tandvården kalla patienter i rätt tid
Har du svårt att få tid hos tandvården på grund av tandläkarbrist? Nu startar ett nytt forskningsprojekt med siktet inställt på att tandvården med hjälp av AI ska kalla patienter till undersökning i rätt tid och förhindra tandproblem som kräver mer omfattande tandvård.

Mittuniversitetets forskningscenter STC leder tillsammans med Oulu universitet i Finland, projektet ”Digitalt stöd för tandvård”, där målet är att utveckla ett enkelt och tillförlitligt verktyg för tandvårdens bedömningar.
– Vi ser framför oss att en person ska kunna ta en bild i munnen med sin mobilkamera och skicka den till tandvården för en första bedömning, säger Jan Lundgren, professor i elektronik med inriktning mot AI, som leder projektet.
Idag söker många patienter tandvård först när karies eller andra tandsjukdomar redan har utvecklats. Bristen på tandläkare gör att väntetiderna kan bli långa, och tidiga problem riskerar att förvärras. Genom att be patienter regelbundet skicka in bilder på sin munhälsa kan tandvården i framtiden identifiera och åtgärda problem i ett tidigare skede, vilket kan minska behovet av fler tandläkarbesök.
För att möjliggöra detta ska forskarna utveckla och träna AI-modeller som kan bedöma tandstatus och ge tandvårdspersonal ett tillförlitligt beslutsunderlag om en patient bör kallas för kontroll eller inte.
– Om det här blir en etablerad metod där patienter regelbundet skickar in bilder, kan tandvården även följa förändringar över tid och agera i ett tidigt skede, säger Jan Lundgren.
Region Västernorrland och privata tandläkare medverkar i projektet och bidrar med kunskap om behov och vilka krav som måste uppfyllas för att beslutsunderlaget ska vara tillförlitligt. På samma sätt samarbetar Oulu universitet med finska tandvårdsaktörer. Dessutom deltar företaget Portal+, som är med och utvärderar möjliga IT-plattformar, och de AI-modeller som forskarna utvecklar.
– Vi ser det som en självklarhet att Folktandvården Västernorrland ska vara en god partner i samarbeten såväl regionalt som internationellt, som på sikt kan förbättra tillgången till tandvård i regionen. Det här projektet kan underlätta genom att patienter kommer till tandvården utifrån behov och med rätt tid avsatt för korrekta åtgärder, säger tandvårdsdirektör Annri V Thimstrand.
Det gemensamma projektet finansieras av EU genom Interreg-Aurora. Båda universiteten verkar i glesbygd, där det kan vara svårt att rekrytera tandvårdspersonal och där långa avstånd också gör det viktigt att undvika onödiga kallelser.
Projektet sträcker sig till februari 2028, och då är målet att det ska finnas en prototyp som företag kan ta över för att förfina och slutjustera - och sedan göra tillgänglig för folktandvård och privata kliniker.
– Det är avgörande att vi har en nära dialog med alla parter så att vi kan finjustera verktygen och säkerställa att tandvården får ett beslutsunderlag som kan integreras i deras befintliga system, säger Jan Lundgren.
Kontaktperson:
Jan Lundgren, professor i elektronik med inriktning mot AI vid Mittuniversitetets forskningscenter STC, 010-142 85 56, jan.lundgren@miun.se
Nyckelord
Kontakter
Helena Gibson EkKommunikatör SustainGov
Tel:072-581 61 80helena.gibsonek@miun.sePressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seOm Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Den internationella forskarskolan dubbleras i utökad satsning10.6.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Mittuniversitetets internationella forskarskola utökas nu med nya samarbeten med åtta universitet från fyra världsdelar. Åtta doktorander ska rekryteras för forskningsprojekt kring industriell omvandling och satsningen finansieras av KK-stiftelsen som beviljat ytterligare drygt 15 miljoner kronor.
Varför lyckas vissa pojkar sämre i skolan – och vad kan göras åt det?9.6.2025 11:12:35 CEST | Pressmeddelande
Lärare spelar en nyckelroll i hur pojkar utvecklas i skolan. Det är ett av resultaten som forskaren Ingela Stenberg presenterar i sin nya avhandling. Hon har studerat vad som påverkar pojkars skolvardag och lärande och landat i fyra, centrala insikter.
Silversmide och insektslarver leder till doktorshattar4.6.2025 07:54:11 CEST | Pressmeddelande
Fyra framstående yrkespersoner blir nya hedersdoktorer på Mittuniversitetet. Kvartetten består av en internationellt erkänd silversmed, en professor i traumaforskning, en tidigare prorektor vid Mitthögskolan och en forskningschef som bland annat intresserat sig för insektslarver.
Vill du hjälpa till att ta fram framtidens mensskydd?28.5.2025 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
På forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet utvecklas ett nytt mensskydd som är snällt mot både kropp och miljö. Nu söker forskarna menstruerande personer mellan 20–40 år som vill testa tampongen – framtagen för att hålla längre och belasta miljön mindre än dagens alternativ.
Ny metod ska upptäcka utsläpp av växthusgasen metan30.4.2025 08:47:45 CEST | Pressmeddelande
Metan är en av de mest kraftfulla växthusgaserna i atmosfären. I ett nytt projekt ska Mittuniversitetets forskningscenter FSCN och STC ta fram en metod för att upptäcka och uppskatta mängden utsläpp vid avfallshantering, biogasproduktion, jordbruk och återställning av våtmarker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum