Länsförsäkringar

1 av 5 drar sig för att förhandla bolåneräntan

Dela

6 av 10 bankkunder skulle byta bank om de får ett bättre erbjudande och det man efterfrågar är särskilt låg bolåneränta och hög sparränta. Men 1 av 5 drar sig för att förhandla räntan. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. – Det finns många tusenlappar att tjäna på att vara prismedveten, konkurrensutsätta sin bank och sätta sig vid förhandlingsbordet, men många gör inte slag i saken. Ta initiativet och förhandla. Det kan ge betydande summor varje år, säger Stefan Westerberg, Länsförsäkringars privatekonom.

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Länsförsäkringar har genomfört en undersökning om hushållens benägenhet till att byta bank. I undersökningen framgår att 57 procent inte skulle dra sig för att byta bank om de skulle få ett bättre erbjudande. Intresset för att byta bank är särskilt stort bland män (61 procent), sammanboendes (60 procent) och stockholmare (67 procent).

När hushållen får svara på vad som är viktigast vid ett byte av bank, så toppar aspekter som förbättrar privatekonomin. 37 procent uppger att låg bolåneränta och hög sparränta är viktigast. Det kan jämföras med betydelsen av att banken har en hållbarhetsprofil som endast 5 procent anger som viktigast.

– Många svenskar är redo att byta bank och det som styr beslutet är vad som är bäst för plånboken. Det man särskilt efterfrågar är lägre bolåneränta som sänker boendekostnaderna och högre sparränta som ökar avkastningen på ens sparpengar, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, och fortsätter:

– Svenskarnas höga prismedvetenhet lär hålla i sig under året. Mer talar nu för att styrräntan sänks senare under året. Om det blir verklighet kommer bankerna börja sänka sina rörliga bolåneräntor, men olika mycket och olika snabbt. Det finns därför mycket att vinna på att stå på tå så att man maxar sin privatekonomi, säger Stefan Westerberg.

När det kommer till att förhandla bolåneräntan visar undersökningen att påfallande många drar sig för det (21 procent). Det kan vara kopplat till att situationen skapar ett visst obehag eftersom en betydande andel också anser att det är pinsamt att förhandla (16 procent).

– Det finns tusenlappar att tjäna på att få ner bolåneräntan. Men tyvärr är det fortfarande många som inte sätter sig vid förhandlingsbordet, som verkar vara sprunget av ett dåligt självförtroende. Men det går att ändra på genom att förbereda sig inför förhandlingen. Se till att du har bra koll på din privatekonomi, uppdatera dig om ränteläget och bankernas genomsnittsräntor på bolån samt förhandla med flera långivare samtidigt. Dessutom kan det vara bra att känna till att du sitter på starka kort om du har en bra inkomst och låg belåningsgrad samt att du kan få ner räntan ytterligare en bit om du har ett större engagemang hos banken än bara bolån, säger Stefan Westerberg.

Ur undersökningen:

Fråga: Jag drar mig inte för att byta bank om jag får ett bättre erbjudande

Svarsalternativ

Procent

Stämmer

57%

Stämmer inte

30%

Vet ej/Ej svar

13%

Fråga: Om du skulle byta bank, vad av följande vore viktigast för dig? Välj max fyra alternativ?

Svarsalternativ

Procent

Låg bolåneränta

37%

Hög sparränta

37%

Låga fasta avgifter för banktjänster

31%

Snabb personlig kundservice

24%

Fysiskt kontor och möjlighet att träffa banken

24%

Att man kan lösa så många ärenden som möjligt själv genom internetbank

23%

Att banken är transparent och inte har dolda avgifter

20%

Ha en egen bankkontakt

18%

Att banken har gott rykte och agerar etiskt

17%

Banken ger bra rådgivning och ekonomiska tips

15%

Att det är en stor och välkänd bank

11%

Bra plattform för aktie- och fondhandel

8%

Hållbarhetsprofil på tjänster och produkter

5%

Annat

1%

Fråga: Om du tänker dig att du ska förhandla bolåneränta med en bank, vad av följande passar in på dig?

Välj max fyra alternativ

Svarsalternativ

Procent

Det är mödan värt att förhandla

31%

Jag är dålig på att förhandla

28%

Jag försöker alltid förhandla

27%

Det är naturligt att förhandla

22%

Jag drar mig för att förhandla

21%

Det känns pinsamt att förhandla

16%

Jag är duktig på att förhandla

11%

Det är roligt och spännande att förhandla

10%

Det är bortkastad tid att förhandla

8%

Inget av dem

9%

 Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Infostat på en slumpmässigt rekryterad webbpanel på allmänheten, med 1000 svarande, som bor i radhus, bostadsrätt eller villa. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Undersökningen genomfördes mellan den 4 april och 16 april 2025.

Bilaga: Undersökningen bifogas i sin helhet.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom LF Finans finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye