Regionala cancercentrum i samverkan

Rukaparib nytt godkänt läkemedel vid äggstockscancer

Dela

Vårdprogrammet för äggstockscancer har nyligen uppdaterats med en ny läkemedelsrekommendation. Det innebär att det nu finns ytterligare ett läkemedel i gruppen PARP-hämmare att välja mellan efter avslutad cellgiftsbehandling. ”Fler valmöjligheter pressar priset på dessa dyra läkemedel”, säger Christer Borgfeldt, ordförande i Nationella vårdprogramgruppen.

Läkare samtalar med patient

Godkännandet av Rukaparib innebär att det nu finns tre EMA-godkända likvärdiga PARP-hämmare att välja mellan efter avslutad cellgiftsbehandling. De övriga två är Olaparib och Niraparib. Gemensamt för samtliga är att de fördröjer tiden till eventuellt återfall i äggstockscancer.

– Att vi kan addera ytterligare ett läkemedel till den här gruppen har stor betydelse för regionerna. Det ökar konkurrensen och innebär att priset på dessa dyra läkemedel kommer att sjunka, säger Christer Borgfeldt, ordförande i vårdprogramgruppen för äggstockscancer och professor vid Linköpings universitet.

Olika långa processer för läkemedel

Innan ett läkemedel förs in i vårdprogrammen sker en så kallad hälsoekonomisk utvärdering, som utgår från den etiska plattformen som svensk sjukvård vilar på. Utvärderingen innebär i korthet att patientnyttan vägs mot läkemedelskostnaden. Att ett läkemedel är godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) betyder alltså inte att det omgående kan användas i Sverige. Kenneth Villman är ordförande i Nationella arbetsgruppen för cancerläkemedel (NAC) och onkolog:

– En hälsoekonomisk utvärdering av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) kan ta upp till ett år, dels på grund av att läkemedelsbolaget dröjer med att lämna in underlag, dels på grunds av resursbrist hos TLV. Cancerläkemedel är som regel högt prissatta och därför krävs ofta en prisförhandling mellan Sveriges regioner och bolaget. Om förhandlingen leder till ett acceptabelt pris kan läkemedlet även rekommenderas av aktuell vårdprogramgrupp och vårdprogrammet uppdateras.

Uppdatering av vårdprogram är ofta en tidskrävande process och många remissvar att ta hänsyn till. Men ibland går det snabbare, som i fallet med Rukaparib.

– I vissa fall finns en förenklad process utan formell remissrunda, säger Kenneth Villman. Det gäller läkemedel där det redan finns godkända motsvarigheter som används på samma indikation och som inte innebär någon stor negativ budgetpåverkan.

Fler valmöjligheter är generellt bra för prisnivån på läkemedlen. Det som komplicerar det hela, menar Kenneth Villman, är att det faktiska priset inte kan kommuniceras öppet på grund av läkemedelsföretagens sekretessbestämmelser.

– Det innebär att vi inte kan basera våra rekommendationer i vårdprogrammen på pris, vilket hade varit önskvärt utifrån ett hälsoekonomiskt perspektiv. I stället blir det upp till varje verksamhetschef i regionerna att ta reda på vilket läkemedel som de facto är billigast.

Så här fungerar PARP-hämmare

Rukaparib är en så kallad PARP-hämmare. PARP är ett slags protein vars funktion är att laga DNA-skador som uppstår kontinuerligt både i friska och sjuka celler. PARP-hämmare blockerar PARP, vilket gör att DNA-skador som uppstått inte kan lagas. Effekten blir att cancerceller som har många DNA-skador dör.

Det uppdaterade vårdprogrammet finns i Kunskapsbanken. Information om Rukaparib finns i kapitel 11.

Om äggstockscancer

I Sverige drabbas runt 700 kvinnor av äggstockscancer varje år. Cirka 500 kvinnor dör varje år till följd av sjukdomen. År 2020 rapporterades 314 000 fall i världen. Antalet dödsfall samma år var 207 000. Incidensen är högst i centrala och östra Europa, följt av norra Europa, Nordamerika och sydöstra Asien. Lägst incidens ses i mellersta Afrika.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.

Följ Regionala cancercentrum i samverkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan

Norra sjukvårdsregionen spurtar mot målet att utrota livmoderhalscancer2.6.2025 09:17:11 CEST | Pressmeddelande

Norra sjukvårdsregionen närmar sig målet att utrota livmoderhalscancer. Regionerna jobbar hårt för att kvinnor födda 1994–1999 ska vaccinera sig. Målet är att vaccinera minst 70 procent av målgruppen mot HPV, vilket beräknas leda till flockimmunitet och därmed stoppa spridningen av viruset. Både Region Västernorrland och Region Västerbotten har nu nått 70-procentsmålet.

4 av 10 skulle dricka mindre om de visste om kopplingen mellan alkohol och cancer23.5.2025 07:35:27 CEST | Pressmeddelande

Fyra av tio skulle dricka mindre om de visste om att även låga mängder alkohol ökar risken av att drabbas av cancer. Det visar en ny undersökning gjord av Verian på uppdrag av Alkohol & Cancer, det kunskapshöjande initiativet från bland annat Systembolaget och Regionala cancercentrum i samverkan (RCC). Samtidigt känner bara en av tio svenskar till att även små mängder ökar risken för cancer, något som initiativets talesperson menar är problematiskt.

En välgrundad misstanke startar vårdförloppet20.5.2025 11:10:10 CEST | Nyheter

2015 infördes de första standardiserade vårdförloppen i den svenska cancervården. Syftet var framför allt att minska onödig väntan och ovisshet för patienten, från det att misstanke om allvarlig sjukdom väckts. De standardiserade vårdförloppen mäts, utvecklas och följs upp med målet att effektivisera vårdprocessen, hitta förbättringsmöjligheter och underlätta för alla patienter i Sverige att få en trygg upplevelse i en orolig situation. I en artikelserie uppmärksammar vi vad som hänt under dessa 10 år – vad har standardiserade vårdförlopp kunnat bidra till i cancervården, vilka hinder och möjligheter ser vi och vad tycker patienter och vårdpersonal? Vi gör avstamp där de flesta cancerutredningar startar, i primärvården, och ställer frågan vad begreppet Välgrundad misstanke innebär för den fortsatta vårdprocessen.

Sexuell hälsa i fokus på motionsloppet Vårruset – gratis vaccination mot HPV i flera städer13.5.2025 18:39:10 CEST | Pressmeddelande

I snart tre år har Sveriges regioner kämpat för att Sverige ska bli först i världen med att utrota HPV och livmoderhalscancer. Nu återstår bara några veckor av kampanjen Gratissprutan mot HPV, där kvinnor födda 1994–1999 erbjuds gratis vaccination mot HPV. Som en del av slutspurten kommer kvinnorna att kunna vaccinera sig vid motionsloppet Vårruset. Först ut var Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye