350 djur döda på tre av Sveriges djurparker
Sammanlagt över 350 djur dog på Kolmården, Borås djurpark och Parken Zoo under 2024. Flera av de döda djuren tillhör arter som är utrotningshotade. Djurparkerna motiverar sin existens med artbevarande, men Djurrättsalliansens återkommande granskningar har visat att många av djuren som de säger sig vilja rädda istället avlivas, trots att de är unga och friska.

Bomhullshuvudtamarin är en apa som lever vilt i Colombias djungel och som är akut hotad på grund av regnskogsskövling. Under 2024 dog fyra bomullshuvudtamariner på kommunägda Borås djurpark. Varför? Djurrättsalliansen har i mejl frågat djurparken vad som hände med vissa av djuren som dog under förra året, men de har bara gett responsen att de avböjer att svara på våra frågor.
– Vi vet sedan tidigare att många friska djur avlivas på djurparker för att ge plats åt nya individer. Det kan vara att ungar har fötts, att en individ inte passar in i en flock eller att djur importerats från andra djurparker för att få in nya gener i en flock. Utrymmet på parkerna är begränsat och därför dödas exempelvis så kallade överskottsdjur. Samtidigt lockar de besökare med gulliga djurungar och att de räddar hotade arter. Det går inte ihop, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Varje år måste djurparkerna skicka ett register till länsstyrelsen över vilka djur de har och över de som fötts, dött eller sålts under året. Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat dessa listor för att få en inblick i vad som sker med djuren på djurparkerna.
På Kolmården har två addaxantiloper dött under 2024. Det finns runt 30 individer addaxantiloper kvar i det vilda enligt djurparken, men fler hålls i fångenskap av bevarandeskäl. Ändå avlivades en frisk hane på Kolmården på grund av att han inte längre passade i flocken och ingen annan djurpark ville ta emot honom, vilket Dagens Nyheter rapporterade om. I ett mail till Djurrättsalliansen skriver Kolmården att den andra var en unge som övergavs av sin mamma. Även nilvattenbocken är en hotad art. Sju nilvattenbockar har dött på Kolmården under 2024, varav tre avlivades för “anpassning av flockens storlek”. Även 12 av de 22 letjevattenbockar som dog under året avlivades av samma orsak – ytan bakom stängsel var inte stor nog för alla.
På Parken Zoo i Eskilstuna har nio individer ur den akut hotade arten visayavårtsvin dött under 2024. Några av dem var bara kultingar. Sex individer ur den hotade arten ringsvanslemur avlivades av ”hälso- och välfärdsskäl”. En av orsakerna som anges är bitskador och trauma. Vi har frågat djurparken om mer detaljer kring dödsorsakerna men parken har inte svarat på våra mejl.
– Djuren på djurparkerna hålls i en konstruerad och begränsad miljö, där de inte har möjlighet att själva välja om de ska gå undan och lämna flocken för att till exempel undvika konflikter. Att döda djuren ses alltför ofta som en lösning på problem som är skapade av själva fångenskapen, säger Malin Gustafsson.
Årligen skapar nyfödda ungar på djurparker rubriker och därmed intäkter i form av fler besökare. Det framgår sällan att djurparkerna många gånger dödar ungarna för att byta ut dem mot nya till nästkommande säsong.
– Djuren är brickor i en cynisk marknadsföring som i grunden handlar om att dra in pengar till nöjesparker. Det är en väldigt liten del av parkernas verksamhet som handlar om artbevarande och extremt sällan som något djur sätts ut i det vilda, säger Malin Gustafsson.
Djurparkerna säger också ofta att de har en utbildningsfunktion. I vad som kallas “lilla zoo” på Parken Zoo kan man till exempel lära sig mer om marsvin.
– Vad de sannolikt inte visade upp inför barnen var när de avlivade 17 marsvin och gav till rovdjuren 2024. Eller när 43 unga minigrisar dödades av samma orsak. Att hålla djur inspärrade är ett förlegat sätt att berätta om djur på. Med dagens teknik skulle man kunna lära ut om hoten mot den biologiska mångfalden på andra engagerande sätt. Vi borde fokusera på bevarandeprojekt på plats, som inte offrar individer för att dra in pengar åt svenska nöjesparker. Alla djur, oavsett art, borde ha rätt till frihet och sina egna liv, säger Malin Gustafsson.
Så här har granskningen gått till
Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat de så kallade artinventeringslistor, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. Vi har frågat djurparkerna om dödsorsakerna för vissa djur via mail. Parken Zoo har inte svarat alls på våra mejl, Borås djurpark har avböjt att svara på våra frågor medan Kolmårdens djurpark svarade på samtliga frågor.
Hoten mot en art kategoriseras av International Union for the Conservation of Nature enligt den stigande skalan:
Not evalueted (ej bedömd)
Data deficient (data saknas)
Least concerned (livskraftig)
Near threatened (nära hotad)
Vulnerable (sårbar)
Endangered (hotad)
Critically endangered (akut hotad)
Extinct in the wild (utrotad i det vilda)
Extinct (utrotad).
Alla arter som det finns data om går att hitta här.
Nyckelord
Kontakter
Djurrättsalliansen
Tel:072-300 39 00info@djurrattsalliansen.seOm oss
Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt.
Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren.
Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld.
Följ Djurrättsalliansen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen
Kriminalpodd på SR gör avsnitt om slakteriavslöjande16.6.2025 09:41:38 CEST | Pressmeddelande
År 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen material taget med dolda kameror på ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner hos allmänheten och bara dagar efter att materialet publicerats stängde slakteriet ner. Tre år senare, efter en lång brottsutredning, dömdes två av slakteriarbetarna för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Fallet granskas i det senaste avsnittet av den nya podden “Brottsutredarna” på Sveriges radio.
Kriminalpodd på SR gör avsnitt om slakteriavslöjande i Skåne16.6.2025 09:36:46 CEST | Pressmeddelande
År 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen material taget med dolda kameror på ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner hos allmänheten och bara dagar efter att materialet publicerats stängde slakteriet ner. Tre år senare, efter en lång brottsutredning, dömdes två av slakteriarbetarna för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Fallet granskas i det senaste avsnittet av den nya podden “Brottsutredarna” på Sveriges radio.
Slagsmål, skador och död: apornas vardag på Karolinska institutet13.6.2025 09:28:49 CEST | Pressmeddelande
Journaler avslöjar en vardag med återkommande slagsmål och skador för de apor som utnyttjas i djurförsök på Karolinska institutet. Djurrättsalliansen har sedan 2020 försökt få några av aporna omplacerade till en djurfristad – utan framgång. Under samma period har istället 50 apor dött på laboratoriet.
Allvarliga och upprepade brister på kött- och mjölkgårdar i Kalmar11.6.2025 08:31:00 CEST | Pressmeddelande
Djur som lever i sin egen avföring, magra kor med utstickande ryggrader, djur angripna av pälsätare och smutsiga stallar. På tre kött- och mjölkgårdar i Kalmar län har länsstyrelsen vid upprepade tillfällen mötts av allvarlig brister. Detta är inga undantagsfall utan vanligt förekommande konsekvenser av att vi människor utnyttjar djur för mat menar Djurrättsalliansen som granskat de tre fallen.
Utmärglade, sjuka och försummade – djurens sista dagar på Örebrogården9.6.2025 11:26:35 CEST | Pressmeddelande
År 2009 utfärdade länsstyrelsen ett föreläggande till en köttgård i Örebro. Över 15 år och otaliga myndighetsbesök senare stod djuren utmärglade och sjuka i sin egen avföring. Nu ska djuren vara flyttade och gården stängd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum