Sexuell hälsa i fokus på motionsloppet Vårruset – gratis vaccination mot HPV i flera städer
I snart tre år har Sveriges regioner kämpat för att Sverige ska bli först i världen med att utrota HPV och livmoderhalscancer. Nu återstår bara några veckor av kampanjen Gratissprutan mot HPV, där kvinnor födda 1994–1999 erbjuds gratis vaccination mot HPV. Som en del av slutspurten kommer kvinnorna att kunna vaccinera sig vid motionsloppet Vårruset. Först ut var Halmstad.

HPV (humant papillomvirus) är Sveriges vanligaste sexuellt överförbara infektion och den främsta orsaken bakom livmoderhalscancer. För att stoppa spridningen pågår just nu den nationella satsningen “Ta gratissprutan mot HPV”. Förhoppningen är att smittspridningen ska avstanna om 70 procent av kvinnorna födda 1994–1999 blir vaccinerade mot viruset, så kallad flockimmunitet.
Fyra av landets 21 regioner har nått målet med 70 procent vaccinerade. Ytterligare nio regioner har vaccinerat mer än 60 procent av målgruppen. Nu återstår bara några veckor innan erbjudandet tar slut, den 30 juni.
För att de återstående ovaccinerade kvinnorna ska få en sista påminnelse ordnar flera regioner drop in-event under motionsloppet Vårruset. Under evenemanget kommer vaccinatörer att erbjuda gratis vaccination och svara på frågor om vaccinet och om HPV. Först ut var Halmstad den 12 maj, tätt följt av Växjö den 13 maj. Efter det drar arrangemanet vidare genom landet under maj och juni.
Målet är att de som tillhör målgruppen födda 1994–1999 och ännu inte vaccinerat sig ska passa på att göra det vid loppet, oavsett om de ska springa eller inte. Men regionerna tar också chansen att informera om sexuell hälsa och HPV, till exempel vikten av att delta i screeningen genom att lämna cellprov eller självprov för HPV.
De som tillhör målgruppen men inte kan komma till Vårrusets drop in kan fortfarande boka tid för vaccination på 1177.se.
Om Vårruset
Vårruset är ett årligt motionslopp för kvinnor som arrangeras på flera orter i Sverige under våren. Loppet är 5 km långt och riktar sig till alla – oavsett ålder, form eller ambition – med fokus på rörelseglädje, gemenskap och hälsa.
Vaccination sker i samband med följande lopp:
- Halmstad, 12 maj
- Växjö, 13 maj
- Västerås, 15 maj
- Stockholm, 21 maj
- Gävle, 22 maj
- Malmö, 26 maj
- Helsingborg, 27 maj
- Örebro, 2 juni (information, ej vaccination på plats)
- Vänersborg, 3 juni
- Göteborg, 4 juni
- Sundsvall, 9 juni
Om HPV-satsningen
Den nationella satsningen på gratis HPV-vaccination för kvinnor födda 1994–1999 syftar till att uppnå en vaccinationsgrad på 70 procent – en nivå som kan ge flockimmunitet och i förlängningen utrota livmoderhalscancer i Sverige. I dagsläget har fyra av Sveriges 21 regioner nått målet och flera regioner ligger strax under. Erbjudandet gäller till den 30 juni i år.
Nyckelord
Kontakter
Ulrika Berg RoosNationell kommunikationssamordnare, RCC i samverkan
Tel:072-1762151ulrika.berg.roos@skr.seBilder



Länkar
Om oss
Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är regionernas gemensamma kunskapsorganisation för cancervården. Vi tar fram nationella rekommendationer och stöttar införande och uppföljning på alla nivåer. Genom RCC kan du vara med och utveckla cancervården i hela Sverige.
Följ Regionala cancercentrum i samverkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Regionala cancercentrum i samverkan
Trots fler hudcancerfall är samhällskostnaderna oförändrade17.6.2025 05:49:00 CEST | Pressmeddelande
Fallen av melanom och andra hudcancerformer har ökat kraftigt de senaste decennierna. Men enligt en ny rapport från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE) har de årliga samhällskostnaderna för hudcancer inte förändrats i reala termer sedan 2011 – men kostnaderna har omfördelats. Det tyder på att både tidig cancerupptäckt och effektivare behandlingar har haft effekt. Men det finns också en stor besparingspotential med ökad prevention.
Förutsättningar, utmaningar och åtgärdsförslag för klinisk forskning i cancervården2.6.2025 10:14:04 CEST | Nyheter
RCC i samverkan har tagit fram en rapport med viktiga insikter om hur förutsättningarna för klinisk forskning ser ut idag samt hur mindre enheter kan stärka sin kapacitet att delta i kliniska studier för att säkerställa jämlik tillgång för patienter oavsett geografisk placering.
Norra sjukvårdsregionen spurtar mot målet att utrota livmoderhalscancer2.6.2025 09:17:11 CEST | Pressmeddelande
Norra sjukvårdsregionen närmar sig målet att utrota livmoderhalscancer. Regionerna jobbar hårt för att kvinnor födda 1994–1999 ska vaccinera sig. Målet är att vaccinera minst 70 procent av målgruppen mot HPV, vilket beräknas leda till flockimmunitet och därmed stoppa spridningen av viruset. Både Region Västernorrland och Region Västerbotten har nu nått 70-procentsmålet.
4 av 10 skulle dricka mindre om de visste om kopplingen mellan alkohol och cancer23.5.2025 07:35:27 CEST | Pressmeddelande
Fyra av tio skulle dricka mindre om de visste om att även låga mängder alkohol ökar risken av att drabbas av cancer. Det visar en ny undersökning gjord av Verian på uppdrag av Alkohol & Cancer, det kunskapshöjande initiativet från bland annat Systembolaget och Regionala cancercentrum i samverkan (RCC). Samtidigt känner bara en av tio svenskar till att även små mängder ökar risken för cancer, något som initiativets talesperson menar är problematiskt.
En välgrundad misstanke startar vårdförloppet20.5.2025 11:10:10 CEST | Nyheter
2015 infördes de första standardiserade vårdförloppen i den svenska cancervården. Syftet var framför allt att minska onödig väntan och ovisshet för patienten, från det att misstanke om allvarlig sjukdom väckts. De standardiserade vårdförloppen mäts, utvecklas och följs upp med målet att effektivisera vårdprocessen, hitta förbättringsmöjligheter och underlätta för alla patienter i Sverige att få en trygg upplevelse i en orolig situation. I en artikelserie uppmärksammar vi vad som hänt under dessa 10 år – vad har standardiserade vårdförlopp kunnat bidra till i cancervården, vilka hinder och möjligheter ser vi och vad tycker patienter och vårdpersonal? Vi gör avstamp där de flesta cancerutredningar startar, i primärvården, och ställer frågan vad begreppet Välgrundad misstanke innebär för den fortsatta vårdprocessen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum