Fastighetsägarna

Arbetsro och kul på jobbet lockar fler till kontoret

Dela

Nästan var nionde kontorsarbetande tycker att det viktigare att jobba i moderna lokaler med god tillgänglighet än att de ligger centralt. Trots det är efterfrågan absolut störst på centralt belägna kontorslokaler. Det visar Fastighetsägarnas nya kontorsrapport. "Att utveckla framtidens A-lägen ställer högre krav på en bra helhetslösning, som många gånger kräver att fastighetsägare samverkar med varandra för att bygga platsens identitet och tillsammans erbjuda ett intressant koncept", säger Christina Friberg, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.

Christina Friberg, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna
"För att locka kontorsarbetande till kontoret förutsätts att fastighetsägaren följer hyresgästernas behov och krokar arm med sina grannar för att utveckla en så bra helhet som möjligt", säger Christina Friberg.

Allt sedan pandemin har förändrade behov etablerat nya beteendemönster. Kontorsrapporten visar att nära tre av fyra arbetsgivare fortfarande tillämpar en distansarbetspolicy. Majoriteten av kontorsarbetarna som deltagit i undersökningen tillbringar utifrån denna i genomsnitt två till tre arbetsdagar i veckan på den gemensamma arbetsplatsen. Onsdagar är den veckodag som flest väljer att arbeta från kontoret.

57 procent har svarat att det framför allt är umgänget med kollegorna som lockar till kontoret. Att ha roligt på jobbet bidrar till känsla av sammanhang och tillhörighet. Undersökningen visar att 30 procent åker till jobbet i behov av social interaktion och 47 procent av männen tycker att det är viktigt att ha kul på jobbet.

  • För många kan det också upplevas lite lyxigt att komma till kontoret och stänga in sig i ett eget kontorsrum - en plats där de kan få arbetsro, men även öka sitt välbefinnande, säger Christina Friberg.

Just eget kontorsrum är den egenskap som står högst på önskelistan om kontorsarbetande får drömma (47%). Andra faktorer som ökat i betydelse är också en välkomnande atmosfär (39%), utrymmen för socialt umgänge (30%) och ljudrum för fokuserat arbete (27%). Högt värderas även en blandning av människor samt närhet till restauranger och goda träningsmöjligheter.

  • Gränsen mellan jobb och fritid har under de senaste åren suddats ut alltmer, både i beteenden och i våra miljöer. Vi vill ha en avkopplande hemmakänsla när vi är på kontoret samtidigt som hemmet blivit en arbetsplats. Att hitta balansen mellan jobb och fritid blir därför allt viktigare, vilket finns utrymme för fastighetsägare att bidra till.

Hela kontorsområdets identitet och själ har ökat i betydelse. Ett levande område med närhet till restauranger, god service och butiker stärker arbetsplatsens attraktivitet och skulle få fler att vilja vistas där. 79 procent anger att de även att de värdesätter en hållbar inriktning. Störst påverkan på upplevelsen av kontorets fysiska närmiljö anses vara en god tillgänglighet, i form av parkeringsplatser och goda buss- och tågförbindelser.

  • Att åka till kontoret ska inte ske på bekostnad av planeten. Trivseln på kontoret ökar om det ligger i ett område med en tilltalande identitet där det finns människor att inspireras av. En del i en välkomnande atmosfär med en genomtänkt helhet och en chill miljö, som är långt ifrån kontorsstress.

Rapporten slår fast att behovet av dialog med kontorshyresgästerna är central för att fastighetsägare ska kunna utveckla områden där kontoren utvecklas i symbios med levande bottenvåningar.

  • För att locka kontorsarbetande till kontoret förutsätts att fastighetsägaren följer hyresgästernas behov och krokar arm med sina grannar för att utveckla en så bra helhet som möjligt, både för den enskilda människan och den fysiska miljön. Då först skapas möjligheter till ett hållbart kontorsliv, säger Christina Friberg.

Fakta
Kontorsrapporten vänder sig till fastighetsägare, kommuner och andra samhällsutvecklare i syfte att öka insikterna kring hur framtidens kontor och dess omgivning kan utvecklas på bästa sätt. Drygt 1 000 kontorsarbetande och 80 fastighetsägare i mellersta och norra Sverige har deltagit i undersökningen.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Rekordhöjningar av elnätsavgifter 2025 – över 30 procent i flera kommuner21.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Elnätsavgifterna höjs i år i snitt med cirka 11 procent, den största ökningen på 30 år. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av elnätsavgifter. Fem elnätsbolag höjer med runt 30 procent. Undersökningen visar också att de stora bolagen: EON, Vattenfall och Ellevio, har standardiserade priser över stora geografiska områden. Det gör det svårt för konsumenter att förstå hur priserna sätts och varför de höjs.

Resultatlösa medlingar med Solör om fjärrvärmepriset i Falköping – Solörs ekonomiska resultat ifrågasätts8.5.2025 11:45:53 CEST | Pressmeddelande

Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg, kommenterar medlingsförsöken: "Det är frustrerande att trots upprepade dialogförsök inte få den insyn vi efterfrågat. Falköpings fastighetsägare och konsumenter förtjänar att ha klarhet i de faktiska kostnader som ligger till grund för fjärrvärmens prissättning, särskilt med tanke på de betydande ekonomiska förbättringar som Solör redovisar."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye