Mediemyndigheten

Ny rapport sprider kunskap om journalisters säkerhet

Dela

Digitala trakasserier bör ses som en arbetsmiljöfråga kopplad till psykisk hälsa och självcensur. Rättsväsendet behöver ökad kompetens. Därutöver behövs breda samhälleliga initiativ för en bättre ton i det offentliga samtalet. Det är några av författarens slutsatser i en ny kunskapsöversikt – Journalisters säkerhet – som Mediemyndigheten publicerar i dag.

Författare är Oscar Björkenfeldt, som i höstas disputerade med en avhandling inom ämnet rättssociologi: Online Harassment Against Journalists.

Näthat och hot är ett stort och växande problem som skadar enskilda journalister och i förlängningen påverkar demokratin. Nästan varannan journalist i Sverige anpassar sin rapportering för att slippa hat och hot och mer än var tredje undviker helt att rapportera av samma skäl.

Vi ställde några frågor till Oscar Björkenfeldt om kunskapsöversikten:

Finns det likheter mellan resultaten i global forskning om trakasserier mot journalister och situationen i Sverige?

Ja, den internationella forskningen visar generellt sett likartade mönster: digitala trakasserier mot journalister är utbredda, systematiska och får långtgående konsekvenser för både individ och samhälle. Men, det finns också viktiga skillnader. I Sverige och Norden finns ett högt förtroende för public service och starka institutioner, vilket gör det särskilt oroande att vi ser växande inslag av antipresspopulism även här. Ett exempel är hur legitimiteten hos professionell journalistik allt oftare ifrågasätts.

Vilka är de viktigaste områdena för förbättring?

Det viktigaste är att nyhetsorganisationer börjar betrakta digitala trakasserier som en arbetsmiljöfråga kopplad till psykisk hälsa och självcensur och inte enbart som en fråga om fysisk säkerhet. Parallellt behöver rättsväsendet rustas bättre, framför allt genom att skapa en mer levande och öppen dialog med journalistbranschen.

Vad är dina viktigaste slutsatser?

Digitala trakasserier är ofta ideologiskt drivna och syftar till att underminera journalistikens trovärdighet. En särskilt utmanande aspekt är att mycket av det journalister utsätts för faktiskt är lagligt, vilket innebär att rättssystemet inte kan bära hela ansvaret. Det krävs bredare samhälleliga initiativ, inte minst i den offentliga samtalstonen. Här har både politiker och medborgare ett ansvar.

Fakta

Mediemyndigheten ska enligt regeringens instruktion följa frågor som rör journalisters säkerhet i Sverige och föra dialog med nationella aktörer som arbetar för att stärka skyddet för journalister och som ger stöd till utsatta journalister.

Nyckelord

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye