Ny forskning ska lyfta svensk tandvård – KK-stiftelsen satsar 48 miljoner
KK-stiftelsen satsar 48 miljoner kronor på forskning för en förbättrad tandvård. Satsningen, som leds av Malmö universitet, syftar till att förbättra patienters munhälsa utifrån biologiska, psykosociala, ekonomiska och miljömässiga perspektiv. För att uppnå största nytta utförs projektet i nära samverkan med näringsliv och tandvård.

– Jag är glad för detta fina erkännande av universitetets odontologiska forskning som har långa traditioner. Nu ges fantastiska möjligheter att utveckla nyskapande forskning i samproduktion med näringsliv och tandvård och bidra till oral hälsa och samhällsnytta, säger Mia Rönnmar, rektor vid lärosätet.
Bristande munhälsa är ett omfattande globalt problem. I dag uppskattas var tredje individ i världen lida av en eller flera munsjukdomar – med minskad livskvalitet och ökade risker för så kallade systemiska sjukdomar (exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes) som följd. Dessutom bidrar dessa sjukdomar till enorma kostnader för samhället, det handlar årligen om flera tusentals miljarder kronor på global nivå.
Forskningsprofilens ambition är att förbättra munhälsovården inom en rad sammanflätade områden och bidra till en modern, innovativ och evidensbaserad tandvård – där forskningsupptäckter snabbt kan överföras till reell patientnytta. Dessa områden är:
- oral hälsa, allmänhälsa och välbefinnande med stöd av precision i den orala vården,
- hållbar hälsa kopplad till livslångt bibehållande av tänder och oral funktion,
- jämlik hälsa i vårt samhälle genom att säkerställa tillgång till munhälsovård,
- implementering av e-hälsa som grund för kostnadseffektiv och målinriktad munhälsovård.
– Profilen ” Främjandet av oral hälsa” kommer att tillsammans med våra näringslivspartners bygga vidare på en stor del av vår etablerade forskning och utveckla flera framväxande forskningsområden med stor utvecklingspotential. Det gäller exempelvis mer kunskap om sambandet mellan oral och allmän hälsa för att kunna bättre diagnostisera och behandla samt E-hälsa och andra vägar för att minska ojämlikhet i vården, säger Per Alstergren, dekan vid Odontologiska fakulteten.
Samarbete mellan akademi, vårdgivare och företag
Ett utmärkande drag för projektet är det utbredda och nära samarbetet mellan universitetet och övriga vårdgivare och företag inom profilen. Här återfinns exempelvis Folktandvården i Skåne, Gävleborg och Stockholm samt Colosseum Smile AB och internationella TePe, som utvecklar och producerar olika produkter för munhälsa.
– Den nära kopplingen mellan vårdgivare, aktörer inom näringslivet och patientnära forskning bidrar till en spännande korsbefruktning. Där vi tillsammans kan till exempel snabbt identifiera viktiga kunskapsluckor och behov av forskning samt utvärdera effekterna av olika insatser och utveckla nya strategier och behandlingsformer, säger Birgitta Häggman-Henrikson, professor och profilledare.
Forskningsprojektet ”Främjande av oral hälsa” finansieras under en åttaårsperiod som en del av KK-stiftelsens program Forskningsprofiler – ett strategiskt program som ska stödja profilering av lärosäten och forskningsmiljöer.
– Programmet forskningsprofiler ger långsiktiga förutsättningar för lärosäten att bygga starka forsknings- och utbildningsmiljöer i nära samarbete med näringslivet. Det ger både stabilitet och innovationskraft. Satsningen i Malmö är ett tydligt exempel på hur den här modellen möjliggör forskning med konkret nytta – för både patienter och näringsliv, säger Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen.
Mer information
Programmet Forskningsprofiler är ett strategiskt program som ska stödja profilering av lärosäten och forskningsmiljöer. Det riktar sig till forsknings- och utbildningsmiljöer som kommit långt i sin utveckling och har tydliga ambitioner för framtiden. Programmet förutsätter att lärosätesledning och berörd forskningsmiljö väljer ut ett avgränsat forskningsområde där det finns förutsättningar för internationell positionering och vetenskapligt genomslag.
Nyckelord
Kontakter
Birgitta Häggman Henriksson
Profilledare, professor och övertandläkare (specialist i bettfysiologi)
Odontologiska fakulteten, Malmö universitet
birgitta.haggman.henrikson@mau.se
Telefon: 040-665 84 17 alternativt 070-083 13 25
Mattias JarlProgramansvarig KK-miljöerKK-stiftelsen
Tel:073-7128130mattias.jarl@kks.seOm oss
KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Projekten drivs i samproduktion med näringslivet, då utbyte mellan akademi och företag är avgörande för svensk konkurrenskraft.
KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor, och har hittills satsat 11,1 miljarder kronor på drygt 3 382 projekt (årsskiftet 2021/2022).
Följ KK-stiftelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen
KK-stiftelsen satsar på AI-driven precisionsmedicin för en personcentrerad vård27.5.2025 07:04:00 CEST | Pressmeddelande
Med en investering på 48 miljoner kronor möjliggör KK-stiftelsen en kraftfull satsning på AI-driven precisionsmedicin vid Högskolan i Skövde. Projektet ska pågå under åtta år med målet att förbättra framtidens vård och stärka svensk industris konkurrenskraft inom ett snabbt växande fält.
Hållbarhet, hälsa och cirkulära lösningar – KK-stiftelsen investerar i framtidens starka forskningsmiljöer22.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Fyra näringslivsnära forskningsprojekt beviljas finansiering genom KK-stiftelsens program Synergi. Målet är ny kunskap till nytta för svensk konkurrenskraft. Totalt investerar KK-stiftelsen 44 miljoner kronor under de kommande fem åren.
Högskolan i Borås leder storsatsning på AI för en cirkulär textilindustri20.5.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
KK-stiftelsen satsar 48 miljoner kronor på forskningsprofilen TexAI – ett omfattande samarbete med 19 företag och branschorganisationen TEKO som ska bidra till en mer hållbar textil- och modeindustri genom AI. Tillsammans med finansiering från medverkande parter har satsningen en total budget på 116 miljoner kronor under åtta år.
KK-stiftelsen stöttar banbrytande samarbete för en koldioxidfri elbil19.3.2025 09:17:23 CET | Pressmeddelande
För att bidra till framtidens hållbara lösningar beviljar Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) 50 miljoner kronor till Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser. Tillsammans med finansiering från flera ledande företag uppgår den totala budgeten till 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
8 miljoner kronor till satsning på batteriproduktion vid Mälardalens universitet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
KK-stiftelsen beviljar 8 miljoner kronor i finansiering till Mälardalens universitet (MDU) för en särskild satsning på kompetensuppbyggnad inom batteriproduktion. Satsningen ska bidra till att stärka Sveriges roll i den gröna omställningen och fokuserar på rekrytering av spetskompetens och ett fördjupat samarbete med Northvolt Labs i Västerås.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum