Meta Velander har gått ur tiden
Skådespelaren Meta Velander har lämnat oss, 100 år gammal. Hon debuterade på Stockholms stadsteater 1960 som Kristin i Fröken Julie, och har medverkat i över 70 uppsättningar. Bland dem märks t.ex. Buss på stan, Affären Danton, och Rut och Ragnar mot livskamraten Ingvar Kjellson. Hennes samarbeten med Yvonne Lombard är minnesvärda. Så sent som 2019 stod de tillsammans på scen i Och så levde de lyckliga. Meta Velander hedrades 2002 med medaljen Litteris et Artibus för sitt skådespeleri.
— Meta var älskad av oss alla. Hennes värme, humor och skicklighet som skådespelare gjorde henne till en ovärderlig del av svensk teater. Meta gjorde teatern rikare och vi kommer alltid minnas henne som den legendariska stjärna hon var – både på och bakom scenen, säger Maria Sid, teaterchef Kulturhuset Stadsteatern.

»Så länge jag kan stå på benen, lära mig utantill och någon vill se mig så kan jag fortsätta!« (Meta Velander)
Meta Velanders skådespelarintresse väcktes under hennes många biobesök i skolåldern och hon började redan som barn att spela teater. Vid 23 års ålder, 1947, påbörjade hon sin utbildning vid Dramatens elevskola och inledde därefter sin karriär vid Uppsala stadsteater under 50-talet.
Meta Velander anställdes på Stockholms stadsteater i samband med ingivningen 1960 och debuterade som Kristin i Fröken Julie (1960). Sedan dess har hon levererat en lång rad framstående skådespelarinsatser i över 70 uppsättningar. Under 1970- och 80-talet hade hon ett tätt samarbete med skådespelaren och dramatikern Jan Bergquist och kollegorna Helge Skoog och Hans Bendrik, som mynnade ut i uppmärksammade föreställningar som Buss på stan (1970) och de dagsaktuella revyerna Här fattas beslut! och Kärnklart! med premiär 1978. Andra betydande milstolpar är samarbetet med regissören Kåre Santesson i Är det inte mitt liv, kanske (1979) och Gisslan (1983), liksom hennes medverkan i Affären Danton i regi av Suzanne Osten på Unga Klara (1986) och Rut och Ragnar (2010) tillsammans med livskamraten Ingvar Kjellson (1923-2014), i regi av Jan Olof Strandberg.
Många minns även Meta Velander för de åtskilliga roller hon spelade mot Yvonne Lombard – en kollega och vän som hon delade loge med och lärde känna under sin utbildningstid. Bland dem märks Två kvinnor av David Hare (2005), Arsenik och gamla spetsar av Josef Kesselring (2008), samt Sista dansen (2009) och I sista minuten (2012), båda av Carin Mannheimer. På senare år har duon setts i Farmor och vår herre (2015), Nattorienterarna (2016) och Och så levde de lyckliga (2018).
— Meta Velander, en så excellent skådespelare, bussig kollega och lojal kompis. Hon var alltid väl förberedd och arbetssugen. Men inte okritisk, nej nej långt därifrån, hon kunde både vara påstridig och skarp i sin analys. Jag hade den totala förmånen att få arbeta med Meta i ett flertal produktioner. Vi kom att finna varandra och hade många samtal om teatern och yrket. Den sista produktion vi gjorde tillsammans var " Och så levde de lyckliga i alla sina dagar" där hon tillsammans med loge-kamraten och livs-vännen Yvonne Lombard spelade två åldrade aktriser i Lotta Olssons fina pjäs. Ingen av dem var kapabla till scenerier utan leddes in och av scenen där de spelade stycket sittande. Brilliant naturligtvis. Man säger ibland att någon lämnar ett tomrum efter sig. I Metas fall är det sant. Jag kommer att sakna henne, säger Sissela Kyle, regissör och skådespelare.
Förutom sina roller på teatern har Meta Velander medverkat i en rad filmer och TV-serier, bland andra Mannen som slutade röka i regi av Tage Danielsson (1972), s/y Glädjen i regi av Göran du Rées (1989), Pip-Larssons (1998), Solbacken Avd. E (2003) och Om ett hjärta (2008). År 2002 tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus för mångåriga konstnärligt framstående insatser som skådespelare.
Kontakter
Mia-Li HallengrenStadsteatern
Tel:072-584 80 19mia-li.hallengren@kulturhusetstadsteatern.seBilder








Om oss
Kulturhuset Stadsteatern är en del av Stockholms stad och en av norra Europas största kulturinstitutioner. Ett brett spektrum av kulturevenemang pågår året runt. Kulturhuset Stadsteatern finns vid Sergels torg, i Skärholmen, Vällingby och Husby samt sommartid i Stockholms parker med Parkteatern. Kulturhuset Stadsteatern ska vara en angelägenhet för alla stockholmare med yttrandefrihet och den konstnärliga friheten som grund.
Följ Kulturhuset Stadsteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kulturhuset Stadsteatern
Livräddande boxningsteater i Husby16.6.2025 08:56:00 CEST | Pressmeddelande
Loran Batti (senast aktuell med filmen G – 21 scener från Gottsunda) och prisade dramatikern Kristian Hallberg har tillsammans skrivit en pjäs om boxning, om en stadsdelsförvaltning och om oväntad vänskap. 6 september har Boxningsklubben premiär på Kulturhuset Stadsteatern Husby.
Malin Axelsson gestaltar kvinnlig smärta i nyskrivet drama27.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I regissören och manusförfattaren Malin Axelssons nyskrivna pjäs En berättelse om smärta möter vi en kvinna på randen till undergång. Hur är det att leva med en osynlig smärta som ingen tar på allvar? Vad krävs för att bli sedd, trodd och älskad? Ett absurt, komiskt och mörkt drama med Bianca Cruzeiro, Sandra Huldt, Robert Fux och Victor Iván i rollerna. Urpremiär 5 december på Kulturhuset Stadsteatern.
Världens tango intar Stockholm20.5.2025 15:31:58 CEST | Pressmeddelande
För allra första gången anordnas Stockholm Pugliese Weekend – en festival som samlar tangoentusiaster från hela världen för att hedra tangons mästare Osváldo Pugliese, som i år skulle ha fyllt 120 år. Under fem dagar 29 maj–2 juni 2025 fylls Kulturhuset av konserter, social dans, workshops, samtal och filmvisningar i Puglieses anda.
Biljettsläpp för litteraturhösten14.5.2025 07:05:00 CEST | Pressmeddelande
I höst gästas Internationell författarscen av några av världslitteraturens mest intressanta röster. På scen står Nobelpristagare, hyllade romanförfattare och banbrytande poeter – bland andra Arundhati Roy, Judith Hermann, Alexis Wright och Abdulrazak Gurnah. Höstens program rymmer litterära samtal, poesiläsningar, bokcirklar och debutantsalong. Biljetterna släpps den 15 maj.
Stockholms Internationella Seriefestival 202513.5.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den 24–25 maj är Kulturhusets årliga seriefestival tillbaka. Det blir en helg fullmatad med internationella gäster, scenprogram, workshops, filmvisningar och seriemarknad för alla seriefantaster. Bland de internationella gästerna finns Brian Blomerth (USA), Joanne Starer (USA), Sammy Stein (Frankrike) Miguel Vila (Italien) och Sebas Martín (Spanien). Från Sverige medverkar Nina Hemmingsson, Joakim Pirinen, Alva Skog, Ditte Lindroth och många fler. Vi firar också tidningen Fantomens 75-årsjubileum. På fredagskvällen den 23 maj delas det stora seriepriset Urhunden ut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum