Positivt förslag om halvering av förmånsskatten på kollektivtrafik
Regeringens förslag att förmånsskatten på kollektivtrafikbiljetter ska halveras är ett efterlängtat steg i rätt riktning. Förslaget kommer att göra beskattningen av kollektivtrafikresenärer och bilister mer rättvis, öka jämställdheten mellan kvinnor och män, minska klimatutsläppen samtidigt som sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar, kommenterar branschorganisationerna inom projektet #4av10.

– Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen har länge arbetat för att förmånsskatten på månadskort- och årskort till kollektivtrafiken ska tas bort. Regeringens förslag är ett viktigt steg i rätt riktning. I branschen arbetar vi gemensamt mot målet att fyra av tio motoriserade resor ska vara kollektiva till 2030. För att nå dit krävs att vi på nationell nivå har ett tydligt fokus på att genomföra åtgärder som skapar en ännu mer attraktiv kollektivtrafik på väg och spår, säger Johan Wadman, vd Svensk Kollektivtrafik.
– Både klimatpolitiska rådet och OECD har i sin granskning av den svenska klimatpolitiken pekat på ett behov av ändrade regelverk som gynnar det kollektiva resandet. Med detta förslag, som gör det billigare för de resenärer som väljer att resa kollektivt tar regeringen ett välkommet steg i rätt riktning, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör Tågföretagen.
– Idag körs över 95 procent av kollektivtrafiken på el och förnybara drivmedel. Varje person som kliver ur bilen och på tåget eller bussen minskar därför både sina egna och samhällets utsläpp. Utsläppen minskar dessutom när vi reser tillsammans i kollektivtrafiken i stället för i var sin bil. Förmånsskatten på årskort och månadskort till kollektivtrafiken måste därför tas bort helt, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.
– Vi välkomnar även initiativet att inkludera arbetsresor med färdtjänst, men samtidigt ser vi att förslaget är komplext och kräver djupare analyser framöver, gällande konsekvenserna för den enskilde, arbetsgivaren och färdtjänsthuvudmannen, säger Johan Wadman.
Om förslaget
Regeringens förslag innebär att det ska införas en skattelättnad för anställda som får månads- eller årskort till kollektivtrafiken som löneförmån från sin arbetsgivare. Skattelättnaden gäller för periodbiljetter som gäller i minst 30 dagar. För belopp upp till 13 000 kronor per år ska bara hälften av förmånsvärdet eller ersättningen beskattas. Skattelättnaden föreslås även omfatta personer som använder färdtjänst för sina arbetsresor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2026. Syftet är att underlätta arbetspendling och sänka kostnaderna för att resa med kollektivtrafik.
Nyckelord
Kontakter
Johan WadmanVDSvensk Kollektivtrafik
Tel:070 - 762 33 23johan.wadman@svenskkollektivtrafik.seBilder

Länkar
På Kollektivtrafiken.se finns vårt branschgemensamma projekt #4av10 som drivs av Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Tågföretagen. Tillsammans har vi tagit fram mål, visioner och konkreta förslag på hur vi kan utveckla kollektivtrafiken i Sverige. Målet är att 2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva.
Följ Svensk Kollektivtrafik
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kollektivtrafik
Ungdomar reser mer med kollektivtrafiken än de äldre19.5.2025 10:00:44 CEST | Pressmeddelande
Ungdomar i åldersgruppen 15-25 år är mycket flitiga användare av kollektivtrafiken. Hela 77 procent reser med kollektivtrafiken minst en gång i månaden, men när de blir äldre väljer många bort det för andra alternativ. Årets temarapport med statistik från Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern gör en fördjupning i att försöka förstå varför det är så.
Rapport: Djupt orättvis förmånsbeskattning av resor6.5.2025 10:00:31 CEST | Pressmeddelande
Män, höginkomsttagare och storstadsbor är vinnare med dagens förmånsbeskattning av resor. Kvinnor, landsbygdsbor och låg- och medelinkomsttagare är förlorare. Det visar en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.
Fler äldre åker färdtjänst men resornas samordning kan bli bättre17.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år har ökat från 42% till 54% sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik.
Årsrapport: Svenskarna väljer hållbart resande6.2.2025 10:00:28 CET | Pressmeddelande
84 procent av svenska folket reste med kollektivtrafiken förra året och 42 procent av våra resor i Sverige sker med hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. Det är de högsta siffrorna sedan 2001 när Svensk Kollektivtrafiks resvane- och attitydundersökning Kollektivtrafikbarometern startade mätningarna.
Kollektivtrafiken i Sverige snart helt fossilfri20.5.2024 13:33:54 CEST | Pressmeddelande
Ny statistik från Svensk Kollektivtrafik visar att 95 procent av kollektivtrafiken med buss körs på förnybara drivmedel eller el. Regional- och pendeltågstrafiken drivs så gott som helt med el och spårvagns- och tunnelbanetrafiken körs endast på el. Nu gäller det att öka kollektivtrafikens marknadsandel för att minska transportsektorns klimatutsläppen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum