Silviasysterutbildning i ny tappning
Nu är anmälan öppen till den uppdaterade högskoleutbildningen till Silviasyster för undersköterskor som vill ta nästa steg – med både teoretisk spets och praktisk förankring.

Utbildningen har uppdaterats med nytt innehåll och ger deltagarna de verktyg som krävs för att möta framtidens utmaningar inom vård och omsorg. Den nya strukturen gör utbildningen både mer anpassad för dagens behov och morgondagens utmaningar.
– Vi ser ett växande behov av undersköterskor med fördjupad kompetens inom vård av personer med kognitivsjukdom som demens. Den här utbildningen ger både kunskap och verktyg för att möta de krav som vården ställs inför, idag och imorgon, säger Christine Gustafsson, professor och programansvarig vid Sophiahemmet Högskola.
Teori och praktik
Den tvååriga utbildningen riktar sig till undersköterskor och startar med ett år av teoretiska distansstudier vid Sophiahemmet Högskola. Under det andra året får studenterna omsätta sina kunskaper i praktiken på sin egen arbetsplats.
– Det praktiska året är en viktig nyhet i utbildningen. Studenterna genomför förbättringsarbeten med stöd från Silviahemmet, samtidigt som de arbetar utifrån de fyra hörnstenarna i Silviahemmets vårdfilosofi: symptomkontroll, anhörigstöd, teamarbete och kommunikation, förklarar Christine Gustafsson.
I nära samarbete
Utbildningen sker i nära samarbete med Stiftelsen Silviahemmet och ger deltagarna tillgång till den senaste forskningen inom vård vid kognitiv sjukdom som demens. Silviasystrar får inte bara en fördjupad förståelse för kognitiva sjukdomar, utan också redskap att påverka och utveckla vården i sin vardag.
– Vi ger våra studenter möjlighet att verkligen göra skillnad, både för personer med kognitiv sjukdom och deras anhöriga. Det handlar om att höja vårdkvaliteten där den spelar störst roll, säger Christine Gustafsson.
Efter avslutad utbildning tilldelas studenterna diplom och brosch av H.M. Drottning Silvia – och kan titulera sig Silviasyster, ett erkännande som bär både stolthet och ansvar.
Nyckelord
Kontakter
Pia HultkrantzKommunikations- och pressansvarig
Tel:08-406 20 16pia.hultkrantz@sophiahemmet.seBilder

Länkar
Om oss
Sophiahemmet Högskola erbjuder högkvalitativ utbildning och forskning i nära samverkan med Sophiahemmet Sjukhus. Här finns sjuksköterskeprogrammet på grundnivå samt utbildning på avancerad nivå med barnmorskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogram inom akut, ambulans-, hjärt-, palliativ vård och vård vid kognitiv sjukdom. Högskolan bedriver även en forskarutbildning.
Följ Sophiahemmet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sophiahemmet
Viktig kurs ger tryggare biståndshandläggare16.6.2025 16:05:14 CEST | Nyheter
Malmö stad satsar på att stärka personalens kompetens om demens. Genom en distansutbildning har biståndshandläggare fått nya perspektiv, blivit säkrare i sina beslut och bättre på att ge stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Resultatet märks i vardagen.
VR-träning inför katastrof kan rädda liv5.6.2025 14:31:13 CEST | Nyheter
VR-teknik med verklighetstrogna scener från bombattentat eller skolskjutningar i en interaktiv datormiljö är användbar i utbildningen av ambulanspersonal. Det visar Sara Heldring i sin doktorsavhandling. Hennes förhoppning är att regelbunden VR-träning ska leda till att fler människor överlever när katastrofen blir verklighet.
Första rektorsinstallationen starten på ny tradition3.6.2025 15:11:53 CEST | Nyheter
Med överlämnandet av en ljuslykta har Sophiahemmet Högskola skapat en tradition när professor Mia von Euler installerats som ny rektor. Detta vid en ceremoni präglad av högtidlighet, ansvar och framtidstro.
Sjuksköterskan som påverkar vårdens digitalisering12.5.2025 09:23:34 CEST | Nyheter
Som digitalt ansvarig på Sophiahemmets vårdavdelning har sjuksköterskan Elena Stenman fått ett hedersuppdrag. Hon har utsetts som deltagare i en referensgrupp för statens offentliga utredningar, om införandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Ett förslag till regeringen ska vara färdigt 2026.
Vaccination bästa skyddet mot TBE29.4.2025 14:15:00 CEST | Nyheter
Fästingbett kan verka harmlösa – men de kan leda till sjukdomen TBE som i vissa fall kan få allvarliga konsekvenser. Det bästa skyddet? Vaccination. Här får du svar på de viktigaste frågorna om TBE och hur du skyddar dig och din familj.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum