Sveriges Allmännytta

Rekordhöjningar av elnätsavgifter 2025

Dela

Elnätsavgifterna höjs i år i snitt med cirka 11 procent, den största ökningen på 30 år. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av elnätsavgifter. Fem elnätsbolag höjer med runt 30 procent. Undersökningen visar också att de stora bolagen: EON, Vattenfall och Ellevio, har standardiserade priser över stora geografiska områden. Det gör det svårt för konsumenter att förstå hur priserna sätts och varför de höjs.

Elnätavgifterna steg i genomsnitt 10,6 procent mellan 2024 och 2025 enligt Nils Holgersson-gruppens kartläggning. Årets höjningar är de högsta som uppmätts sedan kartläggningar inleddes 1996. Det tidigare rekordet sattes 2023, då snittet låg på 9,6 procent.

Elnätsavgifterna höjs med 30 procent i fem kommuner

Mölndal står för den största ökningen i landet, med hela 35,5 procent, men trots det ligger avgiften fortfarande under genomsnittet. Även Ronneby höjer kraftigt med 31,3 procent men ligger fortfarande nära mitten av prislistan. Andra kommuner med höjningar runt 30 procent är bland andra Bjuv, Helsingborg och Ängelholm.

– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger Rikard Silverfur, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Jämtland har högst elnätsavgifter 2025

De allra högsta elnätspriserna 2025 återfinns i flera jämtländska kommuner, däribland Härjedalen, Bräcke och Ånge. Här ligger priset på över 191 öre per kilowattimme, mer än 50 procent högre än rikssnittet.

Enhetspris eller zonindelning av elnätsavgifterna

Samtidigt visar undersökningen att, Vattenfall och Ellevio, tillämpar en enhetsprismodell där alla kunder betalar samma pris, oavsett var de bor. Eon priser delas upp i tre regionala zoner som sträcker sig över stora områden.

– Elnätsbolagen behöver svara på frågan om det är rimligt att elnätspriset är detsamma i till exempel Malmö som i Ydre, en av de mest glesbefolkade kommunerna i södra Sverige, utan att kunderna får veta varför. säger Rikard Silverfur.

Elnätsbolagen använder intäktsramarna maximalt

De rekordstora höjningarna kan ske efter att Energimarknadsinspektionen höjt intäktsramarna för elnätsföretagen för perioden 2024–2027. Det innebär att bolagen nu har utrymme att ta ut högre avgifter än tidigare.

– Det är uppenbart att elnätsföretagen försöker använda det ökade utrymmet till fullo. Det är ingen överraskning – vi har länge varnat för att detta skulle ske. Samtidigt visar utvecklingen tydligt att den nuvarande regleringsmodellen inte är hållbar, säger Rikard Silverfur.

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges bostadsmarknad alltmer tudelad – rekordmånga tomma lägenheter trots fortsatt bostadsbrist i storstäder12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadsmarknaden i Sverige är i snabb förändring. För första gången rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport "En tudelad bostadsmarknad" som publiceras i dag. – Vi ser en historisk förskjutning i bostadsmarknaden där det inte längre bara handlar om bostadsbrist, utan i många fall om överskott och vakanser, säger Sofia Hansdotter, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta. Det är en allvarlig utveckling, särskilt i kommuner med vikande befolkningsunderlag, menar hon.

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye