Hållbarhet, hälsa och cirkulära lösningar – KK-stiftelsen investerar i framtidens starka forskningsmiljöer
Fyra näringslivsnära forskningsprojekt beviljas finansiering genom KK-stiftelsens program Synergi. Målet är ny kunskap till nytta för svensk konkurrenskraft. Totalt investerar KK-stiftelsen 44 miljoner kronor under de kommande fem åren.

Projekten bygger på samverkan mellan akademi och företag, och flera av dem är tvärvetenskapliga. Genom att kombinera olika perspektiv och kompetenser skapas nya angreppssätt och lösningar på komplexa utmaningar.
"De mest nyskapande idéerna uppstår ofta när olika perspektiv möts. Genom programmet Synergi vill vi skapa förutsättningar för forskare från olika kunskapsområden att, tillsammans med företag, bemöta gemensamma utmaningar på nya sätt”, säger Yvonne Fors, programansvarig på KK-stiftelsen.
Tre av de fyra projekten har ett tydligt hållbarhetsfokus. Det gäller bland annat projektet SAFE SLUDGE vid Örebro universitet som ska utveckla lösningar för att återvinna fosfor ur avloppsslam. Ett annat projekt vid Högskolan i Skövde ska undersöka vägar till en mer motståndskraftig och hållbar tillverkningsindustri.
Satsningen är en del av KK-stiftelsens långsiktiga arbete för att stärka forsknings- och utbildningsmiljöer i vid Sveriges högskolor och nyare universitet. De beviljade projekten finansieras med upp till 12 miljoner kronor vardera över fem år, vilket skapar förutsättningar för kapacitetsuppbyggnad och fokusering av forskningen i nära samverkan med företag.
Resiliensinriktad tillverkning: Utveckling av adaptiva lösningar för hållbar och robust produktion (SMART)
Hur kan industrin stärka sin resiliens och samtidigt värna om hållbarhet och det mänskliga perspektivet? Den svenska tillverkningsindustrin utsätts allt oftare för störningar som prövar dess motståndskraft. Exempelvis ledde energibristen 2022 till ökade elpriser som slog hårt mot industrin. I projektet SMART ska forskare och företag ta fram lösningar för att snabbt anpassa produktionen vid störningar, planera efter energitillgång och priser, samt utforska säkert och flexibelt samarbete mellan människor och robotar. Slutresultatet blir en plattform som ska hjälpa industrin att möta osäkerheter, minska miljöpåverkan och behålla produktiviteten.
Lärosäte: Högskolan i Skövde
Projektledare: Masood Fathi, masood.fathi@his.se
Finansiering: 12 miljoner kronor
Rollen av den dietära metaboliten TMAO i kroniska sjukdomar
Trimetylamin-N-oxid (TMAO) är en substans som bildas i kroppen när vi äter vissa livsmedel. Forskning visar att förhöjda nivåer av TMAO kan kopplas till flera kroniska och inflammatoriska sjukdomar – bland annat hjärt-kärlsjukdom (CVD), kronisk njursjukdom (CKD) och parodontit. Mekanismerna bakom detta är dock inte helt kända. I detta forskningsprojekt samarbetar forskare från olika vetenskapliga områden med industrin för att fylla viktiga kunskapsluckor, utveckla nya behandlingsstrategier och undersöka om probiotika kan minska TMAO:s skadliga effekter.
Lärosäte: Örebro universitet
Projektledare: Isak Demirel, isak.demirel@oru.se
Finansiering: 12 miljoner kronor
SAFE SLUDGE – Giftfritt slamkretslopp
Vad krävs för att återvinna avloppsslam utan att sprida farliga ämnen? Fosfor används ofta i gödningsmedel och är därför ett viktigt ämne för livsmedelsförsörjningen. Samtidigt är det en ändlig resurs som står med på EU:s lista över kritiska råvaror. I projektet SAFE SLUDGE ska forskare, tillsammans med både beslutsfattare och industrin, utveckla strategier för att återvinna fosfor ur avloppsslam genom att omvandla det till biokol. Projektet fokuserar särskilt på att minska förekomsten av farliga ämnen och att främja en giftfri återvinningsprocess.
Lärosäte: Örebro universitet
Projektledare: Maria Larsson, maria.larsson@oru.se
Finansiering: 8 miljoner kronor
Säkerställa hållbarhet i leverantörskedjan
Nya direktiv från EU-kommissionen ställer krav på att företag tar ansvar för hållbarhet i hela sin produktions- och leveranskedja. För OEM-företag (Original Equipment Manufacturers), alltså företag som bygger produkter med komponenter från omfattande leverantörsnätverk, är detta särskilt utmanande. I det här forskningsprojektet ska forskare och företag tillsammans undersöka hur OEM-företag kan säkerställa hållbarhet i leverantörskedjan. Bland annat ska projektet utforska övergången från traditionell uppföljning till aktivt samarbete med leverantörer – och hur detta skifte påverkar hållbarheten. Projektet ska resultera i ett ramverk och ett praktiskt beslutsstöd för OEM-företag.
Lärosäte: Högskolan i Gävle
Projektledare: Per Rolf Eje Hilletofth, per.hilletofth@hig.se
Finansiering: 12 miljoner kronor
Mer information
Projekten finansieras inom ramen för KK-stiftelsens program Synergi. Programmet ger lärosäten möjlighet att ta sig an frågeställningar som kan behöva perspektiv och kompetens från olika ämnesområden.
Nyckelord
Kontakter
Yvonne ForsProgramansvarig, KK-stiftelsen
Tel:073-712 81 58yvonne.fors@kks.seOm oss
KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Projekten drivs i samproduktion med näringslivet, då utbyte mellan akademi och företag är avgörande för svensk konkurrenskraft.
KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor, och har hittills betalat ut drygt 12,5 miljarder kronor till forskning och utbildning.
Följ KK-stiftelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen
KK-stiftelsen satsar på AI-driven precisionsmedicin för en personcentrerad vård27.5.2025 07:04:00 CEST | Pressmeddelande
Med en investering på 48 miljoner kronor möjliggör KK-stiftelsen en kraftfull satsning på AI-driven precisionsmedicin vid Högskolan i Skövde. Projektet ska pågå under åtta år med målet att förbättra framtidens vård och stärka svensk industris konkurrenskraft inom ett snabbt växande fält.
Högskolan i Borås leder storsatsning på AI för en cirkulär textilindustri20.5.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
KK-stiftelsen satsar 48 miljoner kronor på forskningsprofilen TexAI – ett omfattande samarbete med 19 företag och branschorganisationen TEKO som ska bidra till en mer hållbar textil- och modeindustri genom AI. Tillsammans med finansiering från medverkande parter har satsningen en total budget på 116 miljoner kronor under åtta år.
Ny forskning ska lyfta svensk tandvård – KK-stiftelsen satsar 48 miljoner16.5.2025 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
KK-stiftelsen satsar 48 miljoner kronor på forskning för en förbättrad tandvård. Satsningen, som leds av Malmö universitet, syftar till att förbättra patienters munhälsa utifrån biologiska, psykosociala, ekonomiska och miljömässiga perspektiv. För att uppnå största nytta utförs projektet i nära samverkan med näringsliv och tandvård.
KK-stiftelsen stöttar banbrytande samarbete för en koldioxidfri elbil19.3.2025 09:17:23 CET | Pressmeddelande
För att bidra till framtidens hållbara lösningar beviljar Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) 50 miljoner kronor till Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser. Tillsammans med finansiering från flera ledande företag uppgår den totala budgeten till 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
8 miljoner kronor till satsning på batteriproduktion vid Mälardalens universitet15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
KK-stiftelsen beviljar 8 miljoner kronor i finansiering till Mälardalens universitet (MDU) för en särskild satsning på kompetensuppbyggnad inom batteriproduktion. Satsningen ska bidra till att stärka Sveriges roll i den gröna omställningen och fokuserar på rekrytering av spetskompetens och ett fördjupat samarbete med Northvolt Labs i Västerås.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum