En genvariant ökar risken för postcovid
Ett internationellt forskarlag har funnit en genetisk koppling till långdragna symtom efter covid-19. Den identifierade genvarianten är belägen nära genen FOXP4 som är känd för att påverka vår lungfunktion. Studien har letts av forskare vid Karolinska Institutet och Institute for Molecular Medicine Finland och är publicerad i tidskriften Nature Genetics.

De biologiska orsakerna bakom kvarstående symtom efter covid-19-infektion, så kallad postcovid eller långtidscovid, är ännu oklara. Vanliga symtom inkluderar trötthet, kognitiva svårigheter och andningsproblem, vilket kan minska livskvaliteten.
I ett internationellt samarbete – Long COVID Host Genetics Initiative – har forskare analyserat genetiska data från 6 450 patienter med postcovid och över en miljon kontrollpersoner i 24 studier från 16 länder. De fann en genvariant som ökar risken för postcovid med cirka 60 procent. Den genetiska kopplingen bekräftades i en oberoende analys med ytterligare 9 500 patienter.
Genvarianten är belägen precis intill genen FOXP4, som är involverad i lungornas utveckling och lungsjukdomar.
– Våra resultat visar att lungfunktionen spelar en viktig roll i utvecklingen av postcovid. Även om denna genvariant signifikant ökar risken är det viktigt att förstå att den bara utgör en del av ett betydligt större pussel, säger Hugo Zeberg, universitetslektor vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet, och en av studiens huvudforskare.
– Genetiska studier ger insikter om sjukdomars riskfaktorer och är särskilt användbara för sjukdomar där de exakta mekanismerna fortfarande är okända, säger Hanna Ollila, forskare vid Institute for Molecular Medicine Finland, Helsingfors universitet, samt Department of Anesthesia and Center for Genomic Medicine vid Massachusetts General Hospital, USA, som varit med och lett studien.
Se den vetenskapliga artikeln för information om finansiering och potentiella intressekonflikter.
Publikation: “Genome-wide association study of long COVID”, Vilma Lammi et al., Nature Genetics, online 21 maj 2025, doi: 10.1038/s41588-025-02100-w.
För mer information, kontakta:
Hugo Zeberg, Universitetslektor i genetik
Institutionen för fysiology och farmakologi, Karolinska Institutet
Max Planck Institutet för evolutionär antropologi
Tel: 0046-730-61 60 69
E-post: hugo.zeberg@ki.se
Hanna M. Ollila, FIMM-EMBL Group leader
Institute for Molecular Medicine Finland (FIMM),
HiLIFE, University of Helsinki, Finland
E-post: hanna.m.ollila@helsinki.fi
Kontakter
PresstjänstenPresstjänsten är öppen 09.00–17.00 vardagar.
Tel:08-524 860 77pressinfo@ki.seki.se/pressrumBilder


Om oss
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Autism kopplas till ökad risk för Parkinsons sjukdom27.5.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Personer med en autismdiagnos löper en ökad risk att drabbas av Parkinsons sjukdom tidigt i livet, visar en omfattande studie från Karolinska Institutet som publiceras i JAMA Neurology. Forskarna tror att de två tillstånden kan ha gemensamma biologiska mekanismer.
Karolinska Institutet inrättar ny donationsprofessur i integrativ odontologi26.5.2025 12:01:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare en generös donation från affärskvinnan och styrelseledamoten Louise Lindh, kan institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet, inrätta en ny professur. Satsningen markerar ett viktigt steg mot att göra tandhälsa till en självklar integrerad del av allmänhälsan – något som länge har efterlysts av både forskare och vårdpersonal.
Postcovid-markörer funna – har samband med andningsbesvär30.4.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har i en ny studie identifierat biomarkörer i blod som kan kopplas till symtom av postcovid, framför allt svåra respiratoriska besvär. Upptäckten kan bana väg för framtida diagnos och behandling. Resultaten publiceras nu i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Nature Immunology.
Höjda cigarettskatter kan förbättra barns överlevnad30.4.2025 00:30:00 CEST | Pressmeddelande
Höjda skatter på cigaretter i låg- och medelinkomstländer kan bidra till att minska barnadödligheten, särskilt bland de fattigaste barnen. Det visar en ny studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet som publicerats i The Lancet Public Health.
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum