KK-stiftelsen

KK-stiftelsen satsar på AI-driven precisionsmedicin för en personcentrerad vård

Dela

Med en investering på 48 miljoner kronor möjliggör KK-stiftelsen en kraftfull satsning på AI-driven precisionsmedicin vid Högskolan i Skövde. Projektet ska pågå under åtta år med målet att förbättra framtidens vård och stärka svensk industris konkurrenskraft inom ett snabbt växande fält.

Att satsningen på AI-driven precisionsmedicin hamnar i Västsverige och vid Högskolan i Skövde beror på flera faktorer. En grundorsak är Högskolan i Skövdes mycket starka forskning inom både systembiologi, AI och hälsa i det digitala samhället.

– En annan viktig faktor är den nära samverkan med läkemedelsföretag, biotechföretag och vårdgivare som vi byggt upp under många år. Nu satsar vi stort på att skapa en unik forsknings- och utbildningsmiljö där vi kan utveckla framtidens innovationer inom precisionsmedicin, förklarar Jane Synnergren, professor i bioinformatik vid Högskolan i Skövde.

Skräddarsydda behandlingar

Traditionella behandlingsmetoder och läkemedel bygger i hög grad på "en lösning för alla”-modellen. Detta gör att behandlingen kan ge biverkningar eller kanske helt enkelt inte fungerar för vissa individer. Inom precisionsmedicinområdet gäller inte längre modellen. I stället används AI och stora mängder data för att skräddarsy en behandling för individen. Anpassningen styrs bland annat av individens genetik och livsstil. Resultatet blir tidigare diagnoser, bättre behandlingar och ett friskare liv för patienterna.

– Den snabba utvecklingen inom analystekniker gör att vi nu kostnadseffektivt kan generera stora biologiska datamängder. Detta öppnar möjligheter att använda AI-baserade metoder för att exempelvis identifiera skillnader mellan patientgrupper som svarar bra på en behandling och patientgrupper som inte svarar alls. AI-modeller kan alltså tränas för att lära sig icke linjära mönster, förklarar Jane Synnergren.

Drivkraft för innovation

Det är KK-stiftelsen som är huvudfinansiär för den stora satsningen vid Högskolan i Skövde. Satsningen sker i form av en så kallad forskningsprofil. Det är ett program som riktar sig till väl etablerade forsknings- och utbildningsmiljöer som kommit långt i sin utveckling och har tydliga ambitioner för framtiden.

– Vår ambition är att bidra både till uppbyggnaden av starka forsknings- och utvecklingsmiljöer och till att stärka Sveriges konkurrenskraft. Med AID-PM tar Högskolan i Skövde ett viktigt steg mot en ledande position inom AI-driven precisionsmedicin. Det är dessutom ett område med potential att förändra vården i grunden och bidra med innovationskraft till näringslivet, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

Fyra delområden

Satsningen på AI-driven precisionsmedicin vid Högskolan i Skövde har fått namnet AID-PM (Artificial Intelligence-Driven Precision Medicine). Satsningen sträcker sig över åtta år och omfattar totalt 92 miljoner kronor, där KK-stiftelsen står för 48 miljoner.

Hela 13 partnerföretag medverkar i satsningen: AstraZeneca, VERIGRAFT, Takara Bio Europe SF, RISE, RealSeq Bioscience, Kontigo Care, 1928diagnostics, Qiagen, MultiD Analyses, SciCross, Unilabs, Skillsta teknik och design och CCRM Nordic.

AID-PM delas upp i fyra delområden:

  • Digital diagnostik handlar om att utveckla digitala verktyg för exakta och snabba diagnoser.
  • Återanvändning av läkemedel handlar om att identifiera nya terapeutiska användningsområden för redan godkända läkemedel.
  • Inom delområdet 3D-biologisk modellering skapas modellsystem av biologiska strukturer, till exempel vävnader, organ eller hela biologiska system.
  • ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) handlar om att utveckla bland annat genterapier och cellterapier som angriper sjukdomarnas grundorsaker snarare än att behandla symtomen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jane Synnergren, professor i bioinformatik vid Högskolan i Skövde
Jane Synnergren, professor i bioinformatik vid Högskolan i Skövde
Ladda ned bild
Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen
Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen
Foto: Susanne Kronholm Medieanvändning
Ladda ned bild

Om oss

KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets högskolor och nya universitet med målet att dessa ska bygga starka och internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsmiljöer inom profilerade områden. Projekten drivs i samproduktion med näringslivet, då utbyte mellan akademi och företag är avgörande för svensk konkurrenskraft. 

KK-stiftelsen bildades 1994 när löntagarfonderna avskaffades. Stiftelsen fick då ett startkapital på 3,6 miljarder kronor, och har hittills betalat ut 12,5 miljarder kronor till forskning och kompetensutveckling.

Följ KK-stiftelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KK-stiftelsen

KK-stiftelsen stöttar banbrytande samarbete för en koldioxidfri elbil19.3.2025 09:17:23 CET | Pressmeddelande

För att bidra till framtidens hållbara lösningar beviljar Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) 50 miljoner kronor till Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser. Tillsammans med finansiering från flera ledande företag uppgår den totala budgeten till 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye