Njurbiopsier i öppenvård spar tid för patienter och vårdplatser på sjukhuset
Sedan årsskiftet kan vissa patienter i behov av njurbiopsi få vård polikliniskt på Akademiska sjukhuset. Det innebär att man kommer in på morgonen och kan gå hem på eftermiddagen i stället för att vårdas två dygn på sjukhuset. Förutom att frigöra vårdplatser ökar tillgängligheten till biopsi.

– Tidigare gjordes alla undersökningar med patienten inneliggande men vårt mål från i år är att hälften av biopsierna ska genomföras polikliniskt. Genom att patienterna inte behöver vårdas inneliggande frigörs vårdplatser samtidigt som tillgängligheten för njurbiopsier ökar. Det här är ett led i sjukhusets mål att öka antalet vårdplatser. Om patienten inte behöver vårdas på sjukhus ska man inte göra det, säger Elin Hammarström, avdelningschef för njurmedicinsk öppenvård på Akademiska sjukhuset.
På Akademiska sjukhuset genomgår drygt 50 patienter njurbiopsi årligen. Detta görs vid flera olika tillstånd, exempelvis vid snabb försämring av njursvikt, stort proteinläckage i urinen och svullnad samt när patienter har en oklar försämring av njurfunktionen.
– Akut och kronisk njursvikt är allvarligt och kan leda till behov av dialys. I många fall är det omöjligt att ställa diagnos utan att genomföra en biopsi från njuren, förklarar Jan Melin, sektionschef njurmedicin Akademiska sjukhuset.
Vid undersökningen tas ett stickprov (biopsi) från njuren med hjälp av ultraljud som sedan skickas för undersökning i mikroskop och ofta även elektronmikroskop. Eftersom det finns en viss blödningsrisk behöver patienten övervakas efter ingreppet.
– En majoritet av blödningarna kommer tidigt efter ingreppet. Därför räcker det i allmänhet att övervaka patienterna under fyra timmar, men det görs alltid en individuell bedömning inför hemgång, berättar Elin Hammarström. Dagen efter undersökningen kommer patienten tillbaka till njurmottagningen, dels för provtagning, dels för att säkerställa att personen mår bra.
Hon framhåller att det är en stor vinst för patienterna att slippa läggas in på sjukhuset, inte minst för att de slipper vara borta från hemmet. Omhändertagandet och uppföljningen minskar oron för patienten.
Nyckelord
Kontakter
Elin Hammarström, avdelningschef för njurmedicinsk öppenvård på Akademiska sjukhuset;
073-868 13 74, elin.hammarstrom@akademiska.se
Jan Melin, sektionschef njurmedicin Akademiska sjukhuset; 073-868 27 53, jan.melin@akademiska.se
Om Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Gränbyprojektet tilldelas Vitalisstipendiet21.5.2025 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhusets Gränbyprojekt har tilldelats Vitalisstipendiet, som delas ut årligen för att uppmärksamma initiativ inom digitalisering och nytänkande. Projektet innebär att sjukhuset tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag skapat en behandlingsavdelning i Gränbystadens köpcentrum för patienter med olika former av cancer.
Kost som tilläggsbehandling kan hjälpa barn med reumatism21.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Barnreumatism, Juvenil idiopatisk artrit (JIA), är den vanligaste reumatiska sjukdomen som drabbar barn. Trots läkemedelsbehandling fortsätter många att ha smärta och trötthet även när ledinflammationen tycks vara under kontroll. En studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar att tilläggsbehandling med antiinflammatorisk kost kan ge bestående effekter på bland annat sjukdomsaktivitet och behov av läkemedel.
Ballongvidgning på urologmottagningen - ny behandling för patienter med urinrörsförträngning15.5.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan patienter med återkommande urinrörsförträngning behandlas med ballongvidgning på Akademiska sjukhuset, som alternativ till traditionella kirurgiska ingrepp. Det är en ny och innovativ behandling som ges på urologmottagningen och innebär att man via urinröret för in en ballongkateter för att vidga förträngningarna. Samtidigt utsöndrar ballongen cytostatika för att minska risken för återfall. Metoden är redan etablerad i Sverige där cirka 300 patienter redan genomgått behandling på olika sjukhus. Att ingreppet görs på urologmottagningen innebär att patienten slipper läggas in på sjukhuset vilket frigör vårdplatser för andra, mer behövande.
Unga vuxna med cancer ska erbjudas särskild uppföljning på Akademiska15.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga vuxna med cancer ska erbjudas bättre uppföljning liknande den efter barncancer. Till hösten startar en pilotstudie inriktad på unga med cancer vid Akademiska sjukhuset finansierad av Regionalt Cancercentrum Mellansverige. Både sjukdomen i sig och dess behandling kan leda till sena komplikationer som påverkar såväl kroppen som den psykiska hälsan, men även personens liv och ekonomi. Långtidsuppföljning av denna patientgrupp är ännu inte standardiserad på samma sätt som för vuxna som haft cancer som barn.
Teamfödsel ska öka delaktigheten och ge säkrare förlossningar5.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan drygt ett halvår har förlossningen på Akademiska sjukhuset ett nytt arbetssätt, TeamFödsel, som innebär att den födande kvinnan och partnern är mer aktiva i vården. Önskemål, plan och förlossningsprogress dokumenteras på en whiteboardtavla i förlossningsrummet. Målet är att kvinnans behov, önskemål och värderingar ska tillvaratas samtidigt som kommunikationen och samarbetet mellan vårdpersonalen förbättras. Arbetssättet utvärderas parallellt i ett nationellt forskningsprojekt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum