Forskning om covid-19 och arbetsmiljö får Levipriset 2025
Covid-19 kan spridas via små luftburna partiklar på längre avstånd, vilket ställer krav på utveckling av säkrare arbetsmiljöer. På fredagen tilldelades forskningen Levipriset, som genomförts av Malin Alsved och Jakob Löndahl vid Lunds tekniska högskola/Lunds universitet.

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor Lennart Levi. Pristagare utses av Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.
Malin Alsved, biträdande universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, har tillsammans med Jakob Löndahl, professor i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola/Lunds universitet, genomfört banbrytande projekt som snabbt anpassades till covid-19-pandemin, vilket resulterade i värdefulla insikter för att minska smittorisker.
Säkrare arbetsmiljö
– Deras forskning har visat att covid-19 kan spridas via små luftburna partiklar på längre avstånd än tidigare trott. Detta ställer krav på, och möjliggör, utveckling av säkrare arbetsmiljöer, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Forskningen har också en bredare betydelse för ökad förståelse av luftburen smittspridning i allmänhet. Deras tvärvetenskapliga samarbete och förmåga att kommunicera forskningsresultat gör dem utomordentligt lämpade för årets Levipris.
Forskning om aerosoler
Jakob Löndahl är professor i aerosolteknologi vid institutionen för designvetenskaper vid Lunds universitet och föreståndare för Aerosol och klimatlaboratoriet. Efter grundutbildning som civilingenjör i teknisk fysik, doktorerade han i fysik 2009 med en avhandling om experimentell analys av inhalerade aerosoler. Därefter genomförde han postdoktorala studier om biologiska aerosolpartiklar (bioaerosol) vid McGill University, Kanada, och Aarhus Universitet, Danmark.
Sedan 2012 har Jakob Löndahl varit verksam vid Lunds universitet med forskning främst inriktad på hälsorelaterade aspekter av aerosolpartiklar, som spridning av infektionssjukdom via luftburna virus och medicinska tillämpningar av aerosol. Tillsammans med professor Per Wollmer har han tagit fram Airspace Dimension Assessment (AiDA), en ny teknik för detektion av kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
Skydd för personal
– Vi har till stor del utgått från frågor som vi mött i samarbete med specialister inom vården och ibland kunnat belysa dessa. Exempelvis har vi undersökt en mängd olika faktorer som kan kopplas till smittrisk: vårdprocedurer, patientgrupper, ventilation, luftrening och miljöförhållanden. Detta har bidragit till att vi har kunnat identifiera risksituationer där personal kan bli sjuk och därmed också till att hitta lämpliga skyddsåtgärder, säger Jakob Löndahl.
– Att ha fått utmärkelsen känns helt oväntat, men jätteroligt. Kul att också andra tycker att forskningen som vi gör är angelägen och att den bidrar till ett friskare arbetsliv, säger Jakob Löndahl.
Projekt på sjukhus och i laboratorium
Malin Alsved arbetar i dag som biträdande universitetslektor vid Lunds tekniska högskola och har fått priser och utmärkelser både för forskningen och förmågan att kommunicera den. Malin Alsved rekryterades av Jakob Löndahl som doktorand och tillsammans har de drivit projekt både i sjukhusmiljöer och i laboratorium.
I en nyligen genomförd studie fann de luftburna vinterkräksvirus i luften nära kräkande patienter, och i nästa projekt kommer de också att undersöka hur mycket influensavirus och RS-virus som kan hittas på sjukhusavdelningar med infekterade patienter.
Smittspridning under pandemin
– Jag tycker det är viktigt att vi har gjort forskning där det händer – både på sjukhusen där det fanns många sjuka patienter och personal som behövde vara friska, och på de vanligaste hemma-sjuka personerna – för att bättre förstå smittspridningen under pandemin. Samarbetet med andra specialister inom medicin och virologi är A och O för att det har blivit bra och relevant forskning, säger Malin Alsved.
– Det känns jättekul såklart, och väldigt kul att få ett pris inom arbetsmiljö, för det är den vi försöker förbättra, säger Malin Alsved.
Priset delades ut fredagen den 23 maj i samband med ett direktsänt webbinarium där 2024 års Levipristagare Catherine Trask föreläste om hur man kan utforma badrum på ett sätt som är säkrare för vårdgivare, äldre och användare med funktionshinder.
Levipriset för arbetsmiljöarbete
- Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi.
- Priset delas ut till lärare, handledare eller ingenjörer som brinner för och fokuserar sin ingenjörskompetens för en god arbetsmiljö, till exempel ergonomi, design, tillgänglighet, processer eller liknande.
- Pristagaren utses av Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.
Nyckelord
Kontakter
Mattias BengtssonPresschef
Tel:08-33 74 29mattias.bengtsson@sverigesingenjorer.sewww.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/Bilder




Länkar
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny rapport: Få ingenjörsstudenter får relevanta sommarjobb9.6.2025 08:37:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport visar att drygt varannan ingenjörsstudent har fått ett sommarjobb, men endast en av fyra har fått ett jobb där utbildningen är relevant. Det är anmärkningsvärt att tusentals teknologer står utan sommarjobb med tanke på arbetsgivarnas prat om kompetensbrist och akuta behov av ingenjörskompetens.
Systembolagsstrejken avvärjd – avtal klart4.6.2025 11:00:07 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer har slutit ett nytt kollektivavtal på Svensk Handel för Systembolaget. Det nya avtalet ger löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Spelföretaget Avalanche tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu har det svenska spelföretaget Avalanche Studios Group tecknat kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer och Unionen. Det innebär att de anställda bland annat får rätt till tjänstepension, årlig lönerevision och extra ersättning vid sjukdom och föräldraledighet i enlighet med kollektivavtalet.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Systembolaget28.5.2025 16:17:54 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer varslar om konflikt på Systembolaget den 11 juni. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen Svensk Handel avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda.
Marginell effekt på distansarbetet av ökade närvarokrav21.5.2025 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
Trots ökade närvarokrav finns det lite som tyder på att distansarbetet faktiskt har minskat. Data från SCB visar att andelen som regelbundet arbetar på distans varit i det närmaste oförändrad senaste året. Enligt nya siffror från Sveriges Ingenjörers årliga löneenkät arbetar fortfarande två tredjedelar av medlemmarna minst en dag i veckan på distans.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum