Kulturen i Lund

Historiedagen lockade tusentals!

Dela

Det var stort intresse på lördagen för tornerspelen, medeltidsdansen, operasångerna, fäktshowen och gycklaren under Lunds årliga historiedag!

Flera tusen besökare samlades i Lund för att njuta av folkfesten.

Nu hoppas arrangörerna att evenemanget ska växa ytterligare. En gemensam ansökan lämnats in till Lunds kommun att under 2026 uppmärksamma 350-årsminnet av slaget vid Lund 1676.

– Det är fantastiskt att kunna kombinera historia med folkfest, säger Kulturens museichef Gustav Olsson.

Lunds historiedag 2025
Lunds historiedag 2025 Foto: Johan Romin Kulturen

De olika arrangemangen, bland annat i Lundagård och på Kulturen i Lund, samlade tusentals besökare. Kulturen hade 2 000 inpasseringar. Och uppskattningsvis 3 – 4 000 personer hade samlats i Lundagård för att se riddarna, hästarna och gycklarshowen.

På Kulturen i Lund var det medeltidsdans, operasång och trevlig stenkakemusik till kaffet, samt författarföreläsningar i samarbete med förlaget Historiska media. Runt om i Lund var det också historiskt tema med visningar och shower.

– Det är fantastiskt att kunna kombinera historia med folkfest. Det är särskilt roligt att så mycket av arrangemanget är ideellt och att så många olika aktörer deltar, både lokala och tillresta. Jag hoppas verkligen att historiedagarna ska kunna bli ett permanent inslag i lundavåren. De är också en möjlighet att sätta ljuset på Skånes dansk-svenska historia, säger Gustav Olsson, museichef för Kulturen i Lund.

Nu smids också spännande planer inför 2026:

– Till nästa år har vi museer gemensamt med bl.a. AF, Gamla Lund och föreningen Lunds historiedagar lämnat in en ansökan till kommunen för att kunna uppmärksamma att det är 350 år sedan slaget vid Lund rasade. Då hoppas vi att det blir ännu mer historiedagar då.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dansgruppen Cadenza dansar medeltidsdans
Dansgruppen Cadenza dansar medeltidsdans
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
Riddare i Lundagård
Riddare i Lundagård
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
Gustav Olsson, museichef på Kulturen i Lund
Gustav Olsson, museichef på Kulturen i Lund
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
Cadenza medeltidsdans
Cadenza medeltidsdans
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
Riddare i Lundagård
Riddare i Lundagård
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
Riddare och väpnare i Lundagård
Riddare och väpnare i Lundagård
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild
Riddare
Riddare
Foto: Johan Romin Kulturen
Ladda ned bild

Länkar

Om Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett kulturhistoriskt museum i centrala Lund med friluftsmuseum, historiska hus, utställningar, verksamhet för barn och ett stort antal experter inom byggnadsvård, historia, arkeologi och utställningsproduktion. Kulturen grundades 1882 av Georg Karlin och friluftsmuseet öppnade 1892. Kulturen är ett fristående museum som ägs av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.

Följ Kulturen i Lund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kulturen i Lund

Formgivaren Sven Fristedt har avlidit19.6.2025 09:58:28 CEST | Pressmeddelande

Konstnären och textilformgivaren Sven Fristedt har hastigt avlidit i sitt hem i Simrishamn. Sven Fristedt föddes i Stockholm 1940 och var en av vår tids mest produktiva och uppskattade formgivare av textil industridesign. Han gjorde sitt första mönster redan i slutet av 1950-talet och har därefter arbetat i många decennier, bland annat för Borås Wäfveri och IKEA. Svens formspråk väcker igenkänning hos många. Hans originella och karaktäristiska mönster har prytt gardiner, soffor, dukar och påslakan i åtskilliga hem.

A bone fragment with runic letters!25.5.2025 09:45:06 CEST | Pressmeddelande

One of Sweden's largest archaeological excavations is currently taking place in the Grynmalaren district in central Lund. The excavation is taking place just south of Mårtenstorget in Lund, ahead of a planned house construction. The archaeologists have so far made many interesting finds, some of which may date back to the time of Lund's founding 1,000 years ago. Among them are several pieces of bone with runes! “We hope to be able to map the traces of the people who lived in Lund during the Middle Ages,” says Sebastian Boström, archaeologist at Kulturen, the Museum of Cultural History in Lund. Welcome to visit the excavation!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye