På plats vid FN:s havskonferens i Nice
Den 9 - 13 juni möts världens länder i franska Nice för FN:s tredje havskonferens. Syftet med mötet är att påskynda arbetet för att rädda världens hav. Förhoppningen är bland annat att tillräckligt många länder ska ratificera det globala havsavtalet om skydd av internationellt vatten, så att det äntligen ska kunna träda i kraft. Naturskyddsföreningen finns på plats och kan kommenterera och analysera mötet i media.
– Världens hav befinner sig i akut kris. Samtidigt ser vi en kapplöpning för att exploatera dess resurser. För att ha en chans att klara FN-målet om hållbara hav krävs omedelbara åtgärder. Att stoppa överfisket och användningen av skadliga metoder, begränsa exploateringen av kustområden, och skydda minst 30 procent av havet är avgörande, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.
I mars 2023 beslutade världens länder enhälligt, efter 15 års förhandlingar, om ett globalt havsavtal för att begränsa miljöpåverkan av havsområden utanför nationell jurisdiktion. Avtalet omfattar hela två tredjedelar av världshavens yta. Men för att det ska kunna träda i kraft krävs det att minst 60 länder ratificerar avtalet. I skrivande stund ligger siffran på 28. Trots att Sverige var ett av de första länderna att skriva på avtalet har ratificeringsprocessen dröjt, och regeringens plan är att göra det först nästa år, 2026. Naturskyddsföreningen anser att Sverige behöver göra mer.
– Sverige måste ta en aktiv roll för att driva på arbetet globalt och säkra ett rättvist och kraftfullt skydd av haven. Självklart måste Sverige omedelbart ratificera det globala havsavtalet – vad väntar regeringen på? En stark svensk röst behövs i Nice för framtida generationers rätt till levande hav, säger Ida Carlén, sakkunnig hav på Naturskyddsföreningen, som kommer att vara på plats vid konferensen.
För att åtgärder ska vara långsiktigt hållbara och leda till verklig förändring måste civilsamhället ha en aktiv roll i såväl beslut som genomförande. Naturskyddsföreningen vill också särskilt trycka på vikten av att säkerställa att alla åtgärder genomsyras av mänskliga rättigheter, och att kustsamhällens, inte minst kvinnor och ungas, viktiga roll som havets beskyddare uppmärksammas och stöttas.
– Urfolk och lokalsamhällen längs världens kuster har under århundraden förvaltat och bevarat den biologiska mångfalden i havet, och genom traditionellt fiske försett hundratals miljoner människor med livsviktig näring. Deras viktiga roll för global livsmedelstrygghet måste uppmärksammas och värnas och deras unika kunskap ses som en viktig tillgång i arbetet med de globala målen, säger Sara Fröcklin, sakkunnig internationellt hav och fiske på Naturskyddsföreningen, som deltar på havskonferensen.
Från Naturskyddsföreningen finns följande personer på plats vid FN:s havskonferens:
Sara Fröcklin, sakkunnig internationellt hav och fiske
Ida Carlén, sakkunnig hav
Anna Havula, presschef (presskontakt)
Flera av Naturskyddsföreningens globala samarbetspartners finns på plats. Kontakta presschef Anna Havula för förmedling av kontakt:
- CAOPA (Afrikanskt nätverk av småskaliga fiskares organisationer)
- CFFA (lobbyorganisation med säte i Bryssel/Afrika)
- CANCO (miljö och civilsamhällesorganisation från Kenya)
- Tambuyog (miljö och civilsamhällesorganisation från Filippinerna
Naturskyddsföreningen är med och arrangerar följande seminarier på havskonferensen:
1. “Putting the 'Protected' back into Marine Protected Areas: from paper-parks to a healthy ocean and thriving communities”, 11 juni 11:30-12:15, La Balaine, gröna zonen.
2. “Launch Event for a Call to Action to Support and Safeguard Ocean Defenders.” 11 juni 17:30-18:45, Ocean base camp gröna zonen.
Läs mer: Naturskyddsföreningens positionspapper inför FN:s havskonferens (på engelska)
Bilaga: Positionspapper FN:s havskonferens, svensk sammanfattning
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seDokument
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Program för Naturskyddsföreningen i Almedalen - välkommen på mingel!17.6.2025 11:12:14 CEST | Pressmeddelande
Den 23 juni till 27 juni hålls Almedalsveckan på Gotland. Naturskyddsföreningen är på plats och tar debatten kring klimat, miljö och hållbarhet. Välkommen på vårt mingel, och till våra panelsamtal!
Uttalande från Naturskyddsföreningens riksstämma: Stoppa nedmonteringen av miljölagarna16.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vi står alla mitt i tre olika och samverkande kriser; klimatkrisen, naturkrisen och kemikaliekrisen. En stark och rättvis miljölagstiftning är en förutsättning för att klara dessa kriser. Men miljölagarna är under attack.
Beatrice Rindevall omvald som ordförande för Naturskyddsföreningen16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Beatrice Rindevall omvaldes som ordförande för Naturskyddsföreningen på föreningens riksstämma i Gävle.
Här är 2025 års mottagare av Naturskyddsföreningens pris Silverfalken16.6.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens utmärkelse Silverfalken delas i år ut till fem medlemmar, alla med ett djupt engagemang för naturen och en stark drivkraft i arbetet med att värna miljön. Årets vinnare kommer från Härnösand, Lund, Sölvesborg och Uppsala.
Skogspriset 2025 går till markägare Carl Wale15.6.2025 11:04:14 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens Skogspris går i år till Carl Wale, Norrtälje, för sitt inspirerande arbete med att utveckla ett naturnära skogsbruk. Priset delas ut till markägare som gör stora insatser för biologisk mångfald och miljö- och naturvård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum