Naturskyddsföreningen

Nordea backar – öppnar för nya lån till klimatvärstingar

Dela

Nordea är den första banken i Sverige som sänker sina hållbarhetskrav. I bankens nya utlåningspolicy öppnas dörren för finansiering av några av de mest klimatskadliga verksamheterna – som utvinning av oljesand, skifferolja och olja i norra Arktis. Det visar en granskning från Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen. 

– Samtidigt som klimatkrisen förvärras och isarna smälter vill Nordea stödja jakten på olja allt längre norrut i Arktis. Det är både oansvarigt och cyniskt, säger Jakob König, som leder Fair Finance Guide i Sverige. 

Sedan Trump blev president i USA har flera amerikanska banker backat från sina klimatåtaganden. Nu visar vår granskning att även Nordea sänkt sina hållbarhetskrav. I den nya utlåningspolicyn har banken slopat sina tidigare restriktioner mot att finansiera några av de värsta formerna av utvinning av fossila bränslen. Bland annat tillåter Nordea nu nya lån till bolag som utvinner oljesand, skifferolja och letar olja längre norrut i Arktis. 

Ett exempel på bolag som Nordea kan finansiera med sin förändrade policy är det norska oljebolaget Equinor. Bolaget är aktivt i Arktis och väntas snart återuppta utvecklingen av oljefältet Wisting – världens nordligaste oljefält. Oljefältet ligger nära naturreservatet Björnön i ett område som kallas för ”Norges lilla regnskog” på grund av sin rika biologiska mångfald. Utvinningen är förenad med stora risker och en olycka skulle kunna få förödande konsekvenser för Arktis känsliga miljö. 

Equinor är också delaktigt i det gigantiska skiffergasprojektet Vaca Muerta i Argentina som beräknas leda till 5,2 gigaton koldioxidutsläpp. Det motsvarar ungefär 117 gånger Sveriges territoriella utsläpp under ett helt år.  

Nordea har försvarat förändringen av policyn med att det behövs nya olje- och gaskällor för Europas energisäkerhet. Men det argumentet håller inte enligt Naturskyddsföreningen.  

– Internationella energirådet har tydligt slagit fast att inga nya olje- och gasfält behövs för att möta framtidens energibehov. Om Europa ska bli starkare och säkrare behöver vi ställa om till förnybar energi, inte sjunka allt djupare ner i fossilberoende, säger Karin Lexén och fortsätter: 
 
– Det här är första gången som en svensk bank sänkt sina hållbarhetskrav sedan vi började våra granskningar för tio år sedan. Det är väldigt oroande och vi tror att det kommer göra många bankkunder upprörda.  

 Fakta om Nordeas policyförändring 

  • Tidigare policy: Sade nej till att finansiera bolag som utvinner oljesand, skifferolja eller olja i norra Arktis om detta utgjorde mer än fem procent av bolagets verksamhet. Målet var att fasa ut alla sådana lån till 2026. 
  • Ny policy: Samtliga ovanstående restriktioner och utfasningsmål är borttagna – vilket öppnar för att ge nya lån till bolag som bedriver den typen av klimatfarlig utvinning. 

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport på FNs havskonferens: Miljöförsvarare för haven under attack11.6.2025 06:50:00 CEST | Pressmeddelande

I dag på FN:s havskonferens i Nice lanseras en internationell uppmaning att stötta och skydda miljöförsvarare för haven. I samband med detta släpper Naturskyddsföreningen den nya rapporten Ocean Defenders under Attack. Rapporten ger vittnesmål om hur människor som försvarar havsmiljön mot miljöskadlig verksamhet övervakas, trakasseras och till och med utsätts för dödshot. En skrämmande utveckling som måste stoppas, enligt Naturskyddsföreningen.

På plats vid FN:s havskonferens i Nice4.6.2025 12:31:25 CEST | Pressmeddelande

Den 9 - 13 juni möts världens länder i franska Nice för FN:s tredje havskonferens. Syftet med mötet är att påskynda arbetet för att rädda världens hav. Förhoppningen är bland annat att tillräckligt många länder ska ratificera det globala havsavtalet om skydd av internationellt vatten, så att det äntligen ska kunna träda i kraft. Naturskyddsföreningen finns på plats och kan kommenterera och analysera mötet i media.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye