SweTrial vässar Sveriges konkurrenskraft inom kliniska prövningar
För att Sverige ska kunna öka genomförandekapaciteten för kliniska prövningar föreslår Läkemedelsverket nu att det nationella partnerskapet SweTrial inrättas som en ny funktion inom myndigheten. Partnerskapet är tänkt att utgöra spindeln i nätet i en sektorsövergripande kraftsamling för nationens bästa.

Kliniska prövningar är avgörande för bättre hälsa, för Sveriges framtida konkurrenskraft och för välståndutvecklingen inom vården. Kliniska prövningar på friska eller sjuka personer ger patienter möjlighet att ta del av nya behandlingar. De bidrar också till utvecklingen av precisionsmedicin och stärker Sveriges attraktionskraft för företag inom life science-sektorn. Trots det har antalet kliniska prövningar minskat stadigt under en längre tid. Detta är något ingen ensam aktör kan vända. Det kräver en kraftsamling från flera håll.
Gemensam kraftsamling för Sveriges bästa
– Rapporten vi nu överlämnar är ett resultat av en bred samverkan med företrädare för näringslivet, akademin, patienter och anhöriga samt hälso- och sjukvården. Samtliga aktörer är eniga i att målbilden för SweTrial ska vara att öka Sveriges internationella konkurrenskraft och att de prövningar som genomförs ska genomföras med precision, alltså leverera på de mål som är avtalade, säger Peter Asplund, projektledare på Läkemedelsverket.
Förslag: nytt kansli och ett externt råd
Asplund framhåller att målet om fler kliniska prövningar med högre precision är ett gemensamt uppdrag som aktörer inom flera olika samhällssektorer måste stå bakom och åta sig att genomföra. Läkemedelsverket föreslår att det nationella partnerskapet SweTrial ska inrättas som en ny funktion inom myndigheten.
– Förutom ett nytt kansli föreslår vi att SweTrial ska ha ett råd med externa ledamöter som ska företräda landets aktörer. Utgångspunkten är det gemensamma uppdraget och att främja det nationella intresset, som måste vara viktigare än vad varje enskild aktör anser sig behöva. De externa ledamöterna nomineras av aktörerna hälso- och sjukvård, näringsliv, akademi, Vetenskapsrådet samt civilsamhälle, patienter och anhöriga och utses därefter av Läkemedelsverket.
Finansiering och fördelning av medel viktig förutsättning
Kansliet får en faciliterande roll med uppdrag att samordna, utvärdera och utveckla verksamheten.
– SweTrial kommer att utlysa medel samt finansiera etablering och utveckling av kliniska prövningsnätverk. På det här viset bidrar partnerskapet till att stärka genomförandekapaciteten i hälso- och sjukvården. En uppgift för ett etablerat SweTrial är att säkerställa möjligheten att fördela medel till nationella insatser som också ökar förutsättningarna för kliniska prövningar, avslutar Peter Asplund.
För att detta ska bli möjligt krävs en uppdatering av Läkemedelsverkets uppdrag. Ändamålsenliga formella överenskommelser eller avtal som reglerar samverkan och åtaganden parterna emellan bedöms vara en förutsättning för nationell samordning vilket SweTrial kommer att titta vidare på. Välfungerande samarbeten mellan stat, region och industri lyfts fram som en viktig framgångsfaktor för att Sverige ska bli mer konkurrenskraftigt som land för kliniska prövningar. En uppgift för ett etablerat SweTrial att lösa är hur samfinansiering kan bidra till att stärka dessa förutsättningar.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder


Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Läkemedelsverket ska utreda ansvarsfördelningen för humanbiologiskt material19.6.2025 10:24:24 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket ska tillsammans med Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utreda hur och vem som ska ansvara för tillsynen av blod, vävnader och celler, så kallat humanmaterial.
Dostjänsten för läkemedel måste fungera även vid kriser och krig18.6.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag har cirka 300 000 personer i Sverige dostjänst. Syftet med tjänsten är att öka patientsäkerheten och att förenkla hanteringen av läkemedel. Dostjänsten fungerar generellt bra, samtidigt finns det skäl att se över hur kedjan runt dostjänst kan stärkas för att säkerställa att patienter får sina läkemedel även vid störning.
Bristsituationen för läkemedlet Pegasys avslutad16.6.2025 09:33:42 CEST | Pressmeddelande
Bristsituationen för läkemedlet Pegasys (peginterferon alfa-2a) är avslutad och kommer att finnas tillgängligt att förskrivas och beställas av alla apotek från och med den 17 juni.
Viktiga behandlingsråd till vården vid covid-19 – fortsatt risk för äldre och personer i riskgrupp12.6.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Covid-19 kan fortfarande orsaka allvarlig sjukdom eller död hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för covid-19 ger stöd till vården vid diagnostik och behandling av sjukdomen. Behandlingsrekommendationen utgår i hög utsträckning från Svenska infektionsläkarföreningens tidigare vårdprogram.
Sverige behöver en nationell strategi för insamling av plasma för läkemedelstillverkning9.6.2025 11:28:21 CEST | Pressmeddelande
För att öka graden av självförsörjning av plasma som råvara för läkemedelstillverkning behövs en nationell aktör med tydligt ansvar för tillgången av plasma i Sverige. Det föreslår Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i en rapport till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum