Stor kontrollinsats på Microsofts datahallsbygge i Gävle
En myndighetsgemensam kontrollinsats har nyligen genomförts på byggarbetsplatserna där Microsoft uppför sina nya storskaliga datahallar i Gävle. Bakom insatsen stod Arbetsmiljöverket, Skatteverket och gränspolisen, med syfte att säkerställa att svenska regler och lagar följs på en av Sveriges största pågående byggarbetsplatser.

Byggprojektet är en del av Microsofts investering på över 33 miljarder kronor i svensk moln- och AI-infrastruktur, och omfattar flera datahallar i Tuna i Sandvikens kommun samt Ersbo och Stackbo i Gävle kommun. Omkring 1 000 personer arbetar just nu på byggarbetsplatsen – varav över 800 är utstationerade arbetstagare från utländska företag.
Krav på att anmäla utstationerade arbetstagare i Sverige
Arbetsmiljöverket kontrollerade att samtliga utstationerade arbetstagare var korrekt anmälda i det svenska utstationeringsregistret som Arbetsmiljöverket har tillsyn över. Det är ett krav enligt lag för att skydda arbetstagarnas rättigheter och säkerställa en trygg arbetsmiljö.
Utöver det kontrollerades även arbetsmiljön på byggarbetsplatsen och eftersom det är en mycket stor arbetsplats kontrollerades inte hela bygget utan vissa valda delar.
Samverkan säkerställer att alla regler följs
Skatteverket granskade personalliggare och dokumentation över vilka som arbetar på platsen, för att förhindra skattefusk och svartarbete.
Gränspolisen kontrollerade att de utländska arbetstagarna hade giltiga tillstånd att arbeta i Sverige.
— Den här typen av storskaliga byggprojekt innebär ofta ett stort antal utländska företag och arbetstagare. Därför är det extra viktigt att vi tillsammans med andra myndigheter säkerställer att alla regler efterlevs, att arbetsmiljön är säker och stoppa oseriösa företagare, säger Peter Grufman, Arbetsmiljöverkets regionala samordnare på Centret mot arbetslivskriminalitet i Uppsala.
Microsofts datacenterprojekt innebär uppförande av hallar på cirka 24 000 kvadratmeter vardera. Varje bygge kräver flera hundra arbetstagare.
Satsningen, som presenterades sommaren 2024, är en del av ett större initiativ att göra Sverige till ett centrum för hållbar digitalisering.
Myndigheterna mot arbetslivskriminalitet
Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher.
Tillsammans planerar och genomför de oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, restauranger och skönhetssalonger.
Sedan 2018 har myndigheterna genomfört över 17 500 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.
Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.
Nyckelord
Kontakter
Sonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder

Länkar
Om oss
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Fler anmäler att de blir sjuka av jobbet11.6.2025 06:53:26 CEST | Pressmeddelande
Anmälningarna om arbetssjukdomar ökade med 13 procent 2024, jämfört med året innan. Ökningen gäller främst arbetssjukdomar som orsakats av en ohälsosam arbetsbelastning. Det visar årets arbetsskaderapport.
På sommaren skadar sig flest unga på jobbet3.6.2025 08:55:38 CEST | Pressmeddelande
På sommaren ökar antalet unga på arbetsmarknaden, och det är också då som flest unga skadar sig på jobbet. Här går vi igenom några av riskerna som de möter och vad deras arbetsgivare måste tänka på. Våra inspektioner i branscher där många unga vuxna jobbar visar att arbetsgivare ofta saknar rutiner för att undersöka och åtgärda risker i arbetsmiljön.
Allvarliga brister upptäckta vid myndighetsgemensam kontrollinsats22.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I mitten av maj genomfördes en omfattande myndighetsgemensam insats i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad, där ett 40-tal arbetsplatser och företag granskades. Syftet var att upptäcka arbetsmiljöbrister, bidragsbrott, osäkra arbetsförhållanden samt andra brott.
Vi inspekterar otillåten påverkan mot offentliganställda tjänstemän20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Offentliganställda tjänstemän blir utsatta för hot, våld och annan otillåten påverkan. Det kan leda till stark psykisk påfrestning, ökad risk för ohälsa och är i förlängningen även ett hot mot demokratin. Nu inleder Arbetsmiljöverket en tillsynsinsats där vi kommer att inspektera kommuners och länsstyrelsers arbete för att förebygga dessa risker.
Sjuksköterskor tror inte de kan jobba till pension på grund av arbetsmiljön12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag hyllar vi alla sjuksköterskor som på många sätt bär vårt samhälle. Samtidigt hoppas vi att samhället kan göra mer för att bära våra sjuksköterskor. Om sjuksköterskor ska kunna ta hand om oss måste vi ta hand om dem.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum