Normada

3D-printad svensk möbeldesign pressar fram innovation

Dela

Normada Open Source Furniture utmanar möbelbranschen och sätter press på innovation. Tillsammans med forskningsinstitutet RISE har man tagit fram 3D-printade skandinaviska designmöbler att hyra, köpa, panta eller ladda ner gratis. "Jag vill sätta press på och utmana de etablerade aktörerna" säger vd:n Johanna Vesterberg.

Nu finns världens första 3D-printade gungsoffa att köpa i hållbart och lokalproducerat material. Den har designats av svenska möbeldesignföretaget Normada Open Source Furniture och utvecklats tillsammans med svenska forskningsinstitutet RISE.

– Förutom att skynda på utvecklingen inom 3D-printing och framställningen av fler miljövänliga produktionsmaterial vill jag sätta press på och utmana de etablerade aktörerna, väcka intresse hos andra designområden och åter sätta Sverige på designkartan internationellt, säger Johanna Vesterberg vd på Normada Open Source Furniture. 

Kunderna kan välja på att köpa eller hyra Normadas produkter. Alternativt panta.  

– Våra kunder erbjuds möjligheten att panta sin nuvarande möbel istället för att köpa nytt när livssituationen förändras. Genom att mala ner 3D-möbeln kan vi sedan använda materialet och skriva ut en ny produkt. På så vis förbrukar kunden inte mer naturresurser än nödvändigt och möblerna slipper hamna på växande soptippar, fortsätter Johanna Vesterberg. 

Idag är Normadas 3D-printade möbler gjorda av biobaserad olja (samma som används till komposterbara plastpåsar) och cellulosa från nordiska tallar med PEFC-certifiering (hållbart och ansvarsfullt nyttjande av skogen). I framtiden kommer de att kunna vara gjorda av exempelvis plast från havet och möbelavfall.

Alla CAD-modeller för Normadas möbler tillgängliggörs också i nedladdningsbara och kostnadsfria filer där vem som helst runt om i världen kan ladda ned gratis och 3D-printa med lokala resurser för privat bruk. Något som Johanna hoppas ska påskynda utvecklingen av 3D printing processer och material. Förhoppningen är också att fler designers vill ansluta sig för att driva förändring och på så vis kan Normada bredda sitt utbud.  

– Målet är att lokalproducerade skandinaviska möbler ska kunna köpas oavsett var man bor med hjälp av modern teknologi i 3D-printing – utan att använda onödiga plastemballage och transporter. Vi visar vägen mot hundra procent cirkulära möbler producerade så nära kunden som möjligt. Helt enkelt tillgängliggöra mer för fler utan bekostnad av miljön, säger Johanna Vesterberg.

Priset på den 3D-printade gungsoffan är: 145 000 SEK. Sedan tidigare har Normada lanserat en gungsoffa i trä (95 000 SEK) samt en bricka i trä och renskinn (1 450 SEK). I början av 2022 släpps nästa kollektion. Alla produkter syftar till att förändra världens konsumtionsvanor av möbler.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Normada
NormadaNormada är ett webbaserat företag som lanseras 2021och har sitt ursprung från Norrland. Namnet är en förkortad version av Nordic Madness Armada som syftar på en folkrörelse av nordiskt ursprung som till varje pris vill utmana uppfattningen om konventionell visdom i jakten på kulturellt störande effekter. Det skandinaviska möbeldesignerföretagets vision är att förändra hur möbeltillverkning fungerar världen över genom att vara globalt orienterade och lokalt medvetna.

Följ Normada

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Normada

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum