Umeå kommun

3D-skrivarprojekt ska skapa värden för byggindustrin

Dela

Umeå kommun beviljar 100 000 kr för år 2020 samt reserverar 500 000 kr för åren 2021 och 2022 som medfinansiering till projektet 3D wood printing – nya värden för framtidens samhällen. Projektet som har utvecklats av forskningsinstitutet RISE, handlar om framtidens möjligheter att bygga med restprodukter från skogs- och träindustrin.

– Skogs- och träindustrin producerar en stor mängd restmaterial som har potential att användas vid tillverkning av exempelvis hus. Den här typen av material är dock än så länge underrepresenterade i bygg- och konstruktionsindustrin på grund av materialen är relativt nya och behöver utvecklas ytterligare. Eftersom skogs- och träindustrin har en betydande verksamhet i den här delen av landet är det viktigt att kommunen går in och ger stöd till den här typen av projekt, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen, Umeå kommun.

Projektet 3D wood printing ska fokusera på utvecklingen av ett helt biologiskt träbaserat material, helt utan plast och fossila material. Detta väntas bidra till nödvändig systemförändring i samhällsbyggandets förutsättningar för nya verksamhetsmodeller, cirkulära affärsmodeller och värdekedjor. Projektet ska få fler aktörer i regionen att utveckla sin innovationsförmåga och åstadkomma oväntade lösningar där 3D-printing i trä ger nya möjligheter jämfört med dagens metoder.

En del i projektet handlar också om internationell positionering och att sprida den kompetens som finns i regionen. De aktiviteter som ska genomföras är i stora drag:

  • Löpande kunskapsseminarier om möjligheter med 3D-printing
  • Branschvisa workshops, direkt kopplade till industrins behov
  • Test av 3D-printad paviljong i trä vid Arkitekturbiennalen i Venedig och Expo2020 i Dubai
  • Prototyp av 3D-printat hus i trä i regionen
  • Demonstration av 3D-printade modeller inom materialutveckling/byggkonstruktion/cirkularitet
  • Löpande fördjupad designforskning och analys

Fokus för Umeå kommuns medverkan ligger senare under projekttiden, bland annat kopplat till att sätta upp en 3D-printad prototyp och visa på framtidens samhällsbyggande, och byggande med restprodukter från skogsindustrin.

 

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum