Röda korset

4 200 anhöriga saknas av personer i Sverige

Dela

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 100 människor i Sverige information om vad som hänt nästan 4 200 anhöriga i utlandet. Många familjer till saknade personer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt – ett lidande som i många fall förlängts av covid-19. Samtidigt ställs ofta familjerna inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

Mamma med bild på sin saknade son. Foto: Röda Korset
Mamma med bild på sin saknade son. Foto: Röda Korset

Den 30 augusti uppmärksammar Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen The International Day of the Disappeared. Detta för att hedra de människor som saknas efter krig och konflikt eller som har försvunnit längs flyktvägarna, samt deras anhöriga. Det finns både juridiska och ekonomiska problem som den som saknar en anhörig tvingas hantera rent praktiskt, men för många är de psykosociala utmaningarna svårast att brottas med 

För varje saknad person finns familjemedlemmar som lever i ovisshet utan att veta om deras anhöriga är döda eller vid liv. Den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen finns på plats i 193 länder vilket gör det möjligt att på olika sätt efterforska familjemedlemmar på de flesta ställen i världen. Trots att den pågående pandemin försvårat efterforskningsarbetet är det fortsatt många anhöriga med saknade familjemedlemmar som vänder sig till Röda Korset för att få svar. 

– Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen har idag ca 210 000 personer registrerade som saknade, men den siffran är förmodligen bara toppen av ett isberg. Det är svårt att säga hur många av dessa som kommer att återfinnas, och vi vet att det är oerhört svårt att gå vidare när man inte vet vad som har hänt en älskad partner, barn, bror eller syster. Den ovissheten påverkar den psykiska hälsan och kan göra det svårare att etablera sig i ett nytt landsäger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Svenska Röda Korset.  

Varje öppnat ärende kan pågå under lång tid innan svar om saknade anhöriga kan lämnas. Svenska Röda Korset arbetar fortfarande med ärenden kopplade till konflikten på Balkan och andra världskriget.  

– Sedan 2015 har de flesta efterforskningsärenden som Svenska Röda Korset hanterat gällt personer från Afghanistan och nu hör många människor av sig och är oroliga för sina anhöriga efter den senaste tidens strider och oroligheter i landet. Idag är ca 70 procent av våra efterforskningsärenden kopplade till Afghanistan, vilket omfattar nästan 3 000 saknade personer, säger Martin Ärnlöv. 

Att ge anhöriga information om vad som hänt betyder oerhört mycket för den psykiska hälsan och möjligheten att etablera sig i ett nytt land. Röda Korset understryker därför vikten av att svenska myndigheter, i enlighet med den internationella humanitära rätten, ser till att anhöriga till personer som saknas får rätt stöd, och underlättar för dem att utöva sin rätt att få veta vad som har hänt, samt ser över de regelverk som får konsekvenser – juridiskt, ekonomiskt och socialt – för de drabbade anhöriga. 

Siffror i korthet:

  • I augusti 2021 finns det ca 1 100 personer som vänt sig till Svenska Röda Korset för att efterforska anhöriga i andra länder.  
  • Eftersom en person ofta saknar mer än en anhörig letar Svenska Röda Korset i dagsläget efter 4 200 saknade personer.  
  • Av de som saknas är 38 procent barn. 
  • Cirka 750 pågående ärenden kan kopplas till Afghanistan, vilket omfattar närmare 3 000 saknade personer 
  • Under 2020 kunde Svenska Röda Korset ge besked till anhöriga gällande 743 saknade familjemedlemmar 
  • Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen registrerade under 2020 närmare 50 000 personer som saknade. Vid slutet av 2020 hade rörelsen totalt fler än 210 000 personer registrerade som saknade. 
  • Under 2020 kunde Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen ge besked till anhöriga gällande nästan 9 500 saknade familjemedlemmar. Det innebär att ovissheten kring en saknad anhörigs öde klargörs varje timme 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mamma med bild på sin saknade son. Foto: Röda Korset
Mamma med bild på sin saknade son. Foto: Röda Korset
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset larmar: Stora brister i vården för tortyröverlevare visar ny kartläggning23.6.2022 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som regleras i flera internationella konventioner. Studier visar att många av de som flytt till Sverige bär på trauma kopplat till tortyr. Samtidigt varierar möjligheten för tortyröverlevare att få rätt typ av vård beroende av vilken region de bor i. Detta visar en ny kartläggning gjord av Svenska Röda Korset.

Omfattande granskning av olagliga barnadoptioner vinner Röda Korsets Journalistpris 202210.6.2022 12:03:41 CEST | Pressmeddelande

Josefine Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud på Dagens Nyheter vinner Röda Korsets Journalistpris 2022 för reportageserien Barn till varje pris. Genom att fördjupa enskilda människoöden visar journalisterna på de globala skillnaderna i barns rättigheter och vår förmåga att blunda för denna ojämlikhet. Skildringen synliggör även hur lokal utsatthet lätt kan leda till utnyttjande och ytterligare humanitärt lidande.

Röda Korset och WWF: Skydda naturen så kan vi rädda liv och klara klimatkrisen2.6.2022 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Över 3,3 miljarder människor bor på platser som är mycket utsatta för klimatförändringar. En ny rapport från Röda Korset och WWF visar att naturbaserade lösningar kan minska intensiteten av klimat- och väderrelaterade faror med upp till 26 procent. Naturens kraft att skydda människor får inte förbises. I samband med Stockholm+50 lanseras ett nytt samarbete mellan Röda Korset och WWF.

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2022 är klara20.4.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har tio bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum