Svenska kyrkan

4 miljoner kronor till internflyktingar i Syrien

Dela

Situationen i nordöstra Syrien bedöms fortfarande som livshotande och behovet av humanitärt bistånd är stort. Act Svenska kyrkan satsar nu fyra miljoner kr på insatser för internflyktingar i svårtillgängliga områden i landets nordöstra del.

– Syftet är att rädda liv och öka motståndskraften hos internflyktingar och återvändare samt stötta de samhällen i nordöstra Syrien dit många flyktingar söker sig. Situationen är fortsatt livshotande för de människor som befinner sig i området, säger Rania Salameh,humanitär handläggare för Act Svenska kyrkan.

De nordöstra delarna av landet är svårtillgängliga och att vistas där innebär stora risker. Området har inte säkrats och rensats från landminor och andra farliga föremål från tidigare väpnade konflikter. Risken för människorna i området att förolyckas eller att skadas är därför hög.

– Dessutom är tillgången till mat, vatten och tak över huvudet bristfällig, säger Rania Salameh. Ytterligare en försvårande omständighet är att området dit många nu sökt sig ligger långt ifrån gränsövergångar till andra, säkrare länder som Irak.

Mycket utsatt situation
Act Svenska kyrkan räknar med att nå 17410 personer, varav 5855 pojkar, 5855 flickor, 3000 män och 3000 kvinnor med insatserna. Målet är de människor som just nu befinner sig i en mycket utsatt situation ska få bättre förutsättningar att hantera effekterna av konflikten.

Insatserna består av:
- Paket med förnödenheter (ej mat) till hushållen.
- Psykosocialt stöd i form av 4 veckors program för barn och ungdomar.
- Psykologiskt stöd till barn och deras vårdnadshavare vid behov.
- Material för fritidsverksamhet för barn, i enlighet med UNICEF:s standard.
- Utbildning i riskhantering, med bl a informationsmöten och material. En del av riskerna som har identifierats går att förebygga genom utbildning.

Psykosocialt förhållningssätt
Act Svenska kyrkan arbetar utifrån ett psykosocialt förhållningssätt i katastrofinsatser. Det bygger på människors egen kraft att gemensamt stötta varandra och återhämta sig vid kriser och katastrofer. I psykosociala insatser skapas mötesplatser och aktiviteter där människor kan vara delaktiga i ett sammanhang som bidrar till en känsla av normalitet, struktur och mening i tillvaron.

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlems­organisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Stöd till människor i akut behov av humanitärt stöd:
Swisha valfritt belopp till 900 1223, ange AKUT i meddelandefältet.
SMS:a AKUT till 72 905 och ge 100 kr.
Ge via inbetalningskort: plusgiro 90 01 22-3 eller bankgiro 900-1223. Märk inbetalningen AKUT.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Rikspolischefen först ut i ärkebiskopens podcast14.1.2020 08:12:00 CETPressmeddelande

En professor i illustration, en programledare i TV och talmannen – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är sju avsnitt inplanerade i vinter och det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med rikspolischefen Anders Thornberg om ‪faktisk och upplevd trygghet, om att skydda demokrati och mänskliga rättigheter, och att kyrkan behövs för att justera den inre kompassen hos ungdomar.

Uttalande om kristna i Mellanöstern18.12.2019 16:42:57 CETPressmeddelande

Vi ser med sorg att våra kristna trossyskon i Mellanöstern lever i en särskild utsatthet på grund av krig, konflikt, ockupation, brott mot mänskliga rättigheter och folkrätt samt auktoritära politiska styren. Många har tvingats till flykt och migration. Vi har som kyrka ett ansvar att vara medvandrare till kristna i den del av världen där kristendomen föddes. Det skriver kyrkostyrelsen i ett uttalande med anledning av den alarmerande minskningen av Mellanösterns kristna befolkning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum